Prijatelj srca

Številni ljudje se v starosti soočajo z osamljenostjo in tako je tudi v domovih za starejše. Kljub vključenosti v domske aktivnosti starejši občasno potrebujejo malo drugačno družbo, nekoga, ki se bo posvetil le njim. Projekt Prijatelj srca temelji na prostovoljstvu, in sicer na sodelovanju med prostovoljci in starostniki, ki postanejo prijatelji srca. 

Projekt Prijatelj srca se v Centru starejših Medvode izvaja že šesto leto zapored in združuje prostovoljce Zavoda AS, DEOS Centra starejših Medvode in lokalnih društev upokojencev.  Namen projekta je družabništvo in pridobivanje novih prostovoljcev za druženje s starejšimi v Centru starejših Medvode.

OŠ Medvode se je omenjenemu projektu pridružila v šolskem letu 2023/2024. Projekt ima več ključnih namenov:

  • Medgeneracijsko povezovanje: Starejše in mlajše generacije povezuje preko prijateljskih stikov in medsebojnega spoštovanja.
  • Zmanjšanje socialne izoliranosti: Starejšim omogoča druženje, prejemanje pozornosti in krepitev socialnih mrež.
  • Razvoj empatije in medsebojnega razumevanja: Mladim pomaga pridobiti izkušnje, spoznati izzive staranja in razviti sočutje do starejših.
  • Oživitev medsebojnega učenja: Omogoča izmenjavo znanja in izkušenj med različnimi generacijami.
  • Krepitev lokalne skupnosti: Spodbuja sodelovanje in povezovanje vseh generacij v lokalnem okolju.

Sodelovanje in aktivnosti s Centrom starejših Medvode v šolskem letu 2023/2024:

  • Nastop pevskega zbora iz OŠ Medvode pod vodstvom gospe Bernarde Rakar,
  • dopisovanje med stanovalci Centra starejših Medvode ter četrtošolci ter petošolci iz OŠ Medvode,
  • izdelava in pisanje novoletnih voščilnic za stanovalce,
  • izdelava in pisanje voščilnic za dan žena in za dan mučenikov.

Pevski zbor iz OŠ Medvode pod vodstvom gospe Bernarde Rakar je  v decembru 2023 v Centru starejših Medvode stanovalcem pripravil koncert. Odziv obiskovalcev koncerta je bil izredno pozitiven in navdušujoč. Mladi so starejšim s svojim obiskom prinesli veselje in sprostitev.

V mesecu oktobru je učence 4. a in učence 5. a OŠ Medvode obiskal direktor Centra starejših Medvode gospod Blaž Razvornik in izvedel predavanje o prostovoljstvu. Učence je spodbudil k skupnim prostovoljskim akcijam in individualnem druženju s stanovalci.

Učenci so se spodbudam k prostovoljstvu hitro odzvali. Z naravoslovnega tabora na Medvedjem Brdu so starostnikom poslali e-razglednico, fotografije ter opisali svoja doživetja na taboru.

V mesecu oktobru so starostniki učencem napisali nekaj pisem in jih pozvali, da se jim v svojih pismih predstavijo ter napišejo kaj o svojih hobijih. Tako se je pričelo dopisovanje in izmenjava misli, občutkov, spominov in izkušenj med starostniki in učenci.

Pismo, ki ga je učenki Hani Svoljšak poslala gospa Breda Stergar iz Centra starejših Medvode je bilo objavljeno tudi v decembrski številki glasila centrov starejših Nitke življenja (https://www.deos.si/wp-content/uploads/2024/01/Nitke-2023ZaTisk12.12.23.pdf)

Dragi prijatelj!

Ne vem komu pišem in kdo bo prejel moje pismo. Upam, da bo presenečenje za nekoga. Zame je bilo to pisanje v veselje in želela bi, da bo tudi za prejemnika. V veselje bi mi bilo tudi, če bi prejemnika lahko spoznala. Jaz nisem deklica tvoje starosti, stara sem že in živim v Domu za ostarele v Medvodah. Svoj dom sem morala zapustiti, ker nisem mogla več skrbeti sama zase. Bilo mi je zelo težko na začetku, danes pa je tudi tukaj moj srečen dom. V Domu nas je veliko, vsi imamo že velik del življenja za seboj, tako, da si imamo veliko za povedati o svojih minulih življenjskih dogodkih. Vsi se še spominjamo svojih otroških let in svoje mladosti. Tudi jaz sem bila nekoč stara toliko, kot si ti sedaj. Živela sem v Ljubljani, v ljubečem domu svojih staršev in obiskovala razrede različnih šol, kjer sem imela veliko sošolcev, z nekaterimi sem še danes prijateljica. Bila sem mamica dveh otrok, Mojce in Mihca. Sedaj sta tudi onadva že mamica in očka, ki sta me razveselila s petimi vnuki. Upam, da je s teboj tudi v šoli vse v redu. Kar se boš naučil/a v šoli sedaj, boš rabil/a vse življenje. Ali imaš poleg očka in mamice tudi bratce in sestrice? Želim ti, da srečno preživiš svoje otroštvo in mladost, če ti bo pa kdaj hudo, ne pozabi, da nihče ni ves čas samo srečen. Takim pomagaj po svojih močeh! Šele takrat boš zares srečen/a.

Želim ti vse najlepše v življenju!

Tvoja nova znanka Breda Stergar

Učenka je gospe Bredi Stergar odpisala.

Spoštovana gospa Breda Stergar!

Jaz sem Hana. Hodim v 4. a razred Osnovne šole Medvode. Nimam nobenega brata in nobene sestre. Upam, da Vas bom kmalu spoznala. Mogoče se bova spoznali, ko bomo s pevskim zborom prišli nastopat. Jaz zelo rada rolam. Nazadnje ko sem rolala, sem padla, ker mi je zmanjkalo zavore. Zdaj imam na kolenu rano. Prejšnji teden smo šli s šolo na tabor. Zelo smo se zabavali. Imeli smo različne dejavnosti, npr. lokostrelstvo, plezanje, orientacijski pohod …

Kaj ste pa vi najraje počeli, ko ste bili mladi? Kateri je bil vaš najljubši predmet v osnovni šoli?

Lepo se imejte!

Hana Svoljšak, 4. a

OŠ Medvode

Po nekaj mesecih dopisovanja je učenka Hana Svoljšak gospo obiskala in jo spoznala v živo.

Medgeneracijsko dopisovanje in sodelovanje prinaša veliko pozitivnih koristi. Omogoča redno komunikacijo in ohranjanje stikov, izmenjavo misli in idej, razvoj prijateljstev, čustveno podporo ter prenašanje zgodb in spominov. Druženje in dopisovanje s starejšimi bogati življenje tako mladim kot starejšim. Omogoča vzajemno učenje, rast in krepitev medgeneracijskih odnosov.

V mesecu decembru so učenci 4. a., 4. b in 5. a iz OŠ Medvode za stanovalce Centra starejših izdelali voščilnice in jim zaželeli veliko zdravja, pozitivnih misli in veselih dni.

V mesecu marcu so učenci 4. a iz OŠ Medvode za vseh 196 stanovalcev Centra starejših Medvode izdelali voščilnice za osmi marec in za dan mučenikov ter napisali svoje pesmi. Izdelane voščilnice so ogrele srca obdarovanih žensk in moških in izkazale otroško ustvarjalnost, toplino in dober namen.

Ognjena roža  

Kdo zaliva to ognjeno rožo,

ki rešuje dan od nočne smrti?

Brez nje smo slepi kakor krti.

Ognjena roža je krik moderne dobe,

a dovolj je majhen kratek stik,

da ves svet ostane brez svetlobe.  

Nihče je ne zaliva,

ker v vesolju tam lebdi,

saj to naše predrago Sonce si nikoli

ne odpočije.  

Zahvalimo se mu,

Saj nam svetlobo daje!  

Nik Krajnik, 4.a

Pomladna  

Pozimi nobena roža ne cveti, 

spomladi pa travnik zaživi. 

Travnik pisan je in lep, 

vabi nas, da si ogledamo ta

prečudoviti svet.   

Roža je lepa,  ker je dišeča, 

ona travnike krasi in vsak ki jo

dobi,  se je razveseli. 

Ko pa rožica oveni,  nas srček zaboli.  

Julija Rozman, 4. a  

Zimske rože  

Poglejte zunaj cvete zimske rože,

le kdo jih zaliva, da ne ovene?

Je to naš ata, ki vstopi skozi vrata?  

Je to Matija, ki ga zimska roža

zanima?  

NE, to je teta zima, ki rože zaliva.  

Hana Svoljšak, 4. a  

Rdeča roža  

Kje naj najdem rdečo rožo,

da jo mami podarim in jo z lepim šopkom razveselim.  

Travnik pred hišo je s snegom prekrit,

zato rdeče rože ne morem dobit.

Idejo fino sem dobila,

da bom rdečo rožo iz listov papirja

naredila.  

Mamica se je rdeče rože razveselila,

zato jo je na hladilnik prilepila in se

še do danes ni posušila.  

Nika Homec, 4. a

Lepe rože  

Piko zanima,

kdo že navsezgodaj,

te lepe rože na vrtu zaliva.  

Je to Lara, ki zgodaj prihaja?  

Je to mama, ki zgodaj vstaja?  

Povem vam, če vas zanima:

Napravi jih učiteljica Tina,

zaliva jih prijateljica Pina.  

Ida Martinčič, 4. a


V projektu bomo sodelovali tudi v prihodnje, saj projekt krepi medgeneracijsko sodelovanje in prispeva k bolj vključujoči in socialno kohezivni družbi. Sodelujoči v projektu bogatijo svoje življenje z novimi izkušnjami, znanjem in prijateljstvi.

Vabimo vas, da se nam pridružite v projektu in prispevate k boljši prihodnosti za vse generacije!

Zapisala: Simona Samida Cerk

Dostopnost