Obisk španskih otroških ambasadorjev

Na OŠ Medvode smo se z veseljem odzvali povabilu založbe Malinc in ge. Barbare Pregelj, s katero sodelujemo že dolga leta v okviru španske bralne značke, da sodelujemo tudi v projektu Obisk ambasadorjev slovenske literature v Medvodah in Sloveniji, ki je potekal od 6. 6. 2023 do 9. 6. 2023.

Skupaj z OŠ Preska in Turistično zvezo Medvode, pod vodstvom ge. Vanje Ločniškar, smo mladim obiskovalcem in njihovim spremljevalcem iz španskega mesta Talleres Cienlee predstavili turistične znamenitosti in običaje v občini Medvode ter način dela v slovenskih osnovnih šolah.

Na OŠ Medvode smo španske obiskovalce pozdravili z uvodnim nastopom našega pevskega zbora pod vodstvom ge. Rakar, ki so ga sprejeli z navdušenjem, nato pa so nam tudi oni predstavili zanimivo plesno točko. 

Mladim obiskovalcem smo tekom dneva med drugim pripravili dve delavnici. Na eni so gostje pod vodstvom naših učenk in ge. Stupar pripravili “šmorn” (carski praženec) z jagodnim prelivom in prelivom iz gozdnih sadežev, na drugi delavnici pa so pod vodstvom ge. Pintar izdelali »zelena vrata Medvod«.

Španskim gostom smo predstavili tudi našo čudovito zelenico, kjer imamo možnost izvajanja pouka na prostem. Predstavili smo jim naš sadovnjak, čebelnjak, novi vrtiček in zelišča. Obiskala nas je tudi Marješka Pehta, ki nas je poučila o načinih uporabe zelišč ter nam postregla z domačim bezgovim sokom in regratovim medom.

Najbolj nepozabno pa bo ostalo v spominu, tako mladim obiskovalcem kot učencem naše šole, medsebojno druženje. Bilo je spontano, prisrčno in nadvse prijetno. Kadar se učenci povežejo, jezik ne predstavlja nobenih ovir.

Zapis in fotografije: Damjana Šubic

Dostopnost