Dan varne rabe interneta

V približno 180 državah iz celega sveta vsako leto v torek v drugem tednu februarja praznujemo dan varne rabe interneta.

Na šoli z različnimi aktivnostmi skušamo učence ozavestiti o varni rabi spletnih tehnologij. Praznovanju dneva varne rabe interneta 6. februarja se je aktivno pridružila RTV Slovenija, ki bo od 1.2. do 10.2.2024 prikazala številne oddaje o varni rabi interneta. V številnih zanimivih TV, radijskih in spletnih vsebinah bodo opozorili na aktualna in pereča vprašanja v družbi, povezana z uporabo naprav z zasloni in interneta. Oddaje so namenjene otrokom, mladostnikom, učiteljem, staršem in starejšim.

Kako najti digitalno ravnotežje? Kaj pomeni biti zmeren in preudaren v digitalnem svetu? 6. februar predstavlja dan varne rabe interneta. Radiotelevizija Slovenija bo omenjeno tematiko obeležila v svojih televizijskih, radijskih in spletnih vsebinah ter tako opozorila na aktualna in pereča vprašanja v družbi, povezana z uporabo zaslonov.

Spodaj si lahko ogledate nabor izobraževalnih oddaj, ki so povezane z digitalno varnostjo, odvisnostjo ter premišljeno rabo tehnologije.

Vabljeni k ogledu!             

Programska izhodišča TV SLO projekta DIGITALNO VARNI  
ČETRTEK,
1. 2. 2024,   TV Slovenija 1  
  21.05    Digitalno varni: Dekliška druščina, švicarska dokumentarna oddaja      Leonie je uspešna najstniška vplivnica z obrobja Berlina, ki ima več kot dva milijona sledilcev. Režiserka dokumentarnega filma je njeno vsakdanje življenje spremljala od njenega štirinajstega leta. Leoniejino življenje je družinski posel, saj sta njena menedžerja kar oče in mama Andy in Sani, sicer tudi sama dejavna na družbenih omrežjih. Vzporedno spremljamo zgodbo Melanie, ki večino svojega časa posveča klubu Leoniejinih oboževalcev.  GIRL GANG / Švica / 2022 / Režija: Susanne Regina Meures  
TOREK,
6. 2. 2024,   TV Slovenija 1  
  17.10    Digitalno varni, pogovorna oddaja za mlade   
  20.00    Digitalno varni: Družbeni fenomeni: digitalna odvisnost, izobraževalno-dokumentarni film  Tehnologija ima v našem življenju pomembno vlogo in težko si predstavljamo vsakdan brez uporabe računalnikov, telefonov ali kakršnih koli drugih zaslonov. Kje je meja med uporabo in zlorabo, kdaj smo odvisni in kdaj zasvojeni, kolikšna uporaba zaslonov je še sprejemljiva in kje iskati pravo ravnovesje med delom, zabavo in komunikacijo na zaslonih? V izobraževalno-dokumentarnem feljtonu so nam svoje zgodbe zaupali tisti, ki so se srečali s prekomerno rabo in tisti, ki so se zavedali, da je pravo življenje mogoče najti le v realnem, in ne v virtualnem svetu.  
  21.05    Digitalno varni: Zasvojeni s tehnologijo, španska dokumentarna oddaja   Digitalne droge so mamilo novega tisočletja. Dostopne so vsakomur, ki ima telefon in dostop do interneta. Družbena omrežja, pornografija in spletne stavnice imajo lahko uničujoč učinek na mladostnika, razvoj njegovih možganov in družinsko življenje. Ta dokumentarna oddaja govori o vzrokih in posledicah, ki jih ima nepravilna raba sodobne tehnologije. V oddaji so zbrana pričevanja uglednih psihiatrov in mednarodnih strokovnjakov, ki osvetlijo to vedno bolj perečo problematiko. YOUNG ADDICTIONS / Španija / 2022 / Režija: Alejandra Andrade, Tomás Ocaña  
ČETRTEK,
8. 2. 2024,   TV Slovenija 2  
  20.00    Digitalno varni: Ujete v medmrežju, češko-slovaška dokumentarna oddaja, 2020, ponovitev   
PETEK,
9. 2. 2024,   TV Slovenija 2  
  20.00    Digitalno varni: Instagram brez filtra, francoska dokumentarna oddaja, ponovitev   
SOBOTA,   10. 2. 2024, TV Slovenija 1    21.35    Digitalno varni: Učinek Tiktoka, britanska dokumentarna oddaja  Kaj imajo skupnega amaterski spletni detektivi, ki se pojavijo na kraju zločina, šolski protesti v Angliji in izgredi v Franciji? Vse so primeri tiktokovske manije. BBC-jeva novinarka Marianna Spring je eno leto raziskovala škodljive posledice objav na Tiktoku v resničnem življenju. Z avtorji, žrtvami in nekdanjimi zaposlenimi se je pogovarjala o zasvajajoči moči omrežja ter njegovem spodbujanju sodelovanja pri tveganem početju, kar včasih pripelje do množičnih izbruhov vedenja, ki je prej veljalo za nesprejemljivo.  THE TIKTOK EFFECT / Velika Britanija / 2023 / Režija: Katie Rice

Svetovalna služba OŠ Medvode

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost