Tehniški dan: Karierna orientacija – Kdo sem in kam grem

V četrtek, 28. 9. 2023, smo za učence 9. razredov organizirali tehniški dan na temo Karierna orientacija. Najprej so učenci izdelali osebno karierno mapo, v katero bodo tekom leta shranjevali vse v zvezi s kariernim odločanjem in vpisom v srednjo šolo.  Nato so odkrivali svoje osebnostne lastnosti, svoje interese in zapisali poklice, o katerih že razmišljajo.

Posebej navdušeni so bili nad skupinskim delom, ko so se v manjših skupinah pomerili v izdelovanju čim višjega, samostojno stoječega stolpa. Predstavnica Zavoda za zaposlovanje, ga. Emanuela Hojnik, jim je predstavila trg dela in različne poklice.

V drugem delu so devetošolci prisluhnili predstavitvi programov dveh srednjih šol. Spoznali so, kako poteka življenje na Gimnaziji Škofja Loka in kako v Biotehniškem centru Naklo. Razveselili so se, da je svetovalna delavka ga. Monika Rant iz BIC Naklo nazorno predstavila različne programe in s seboj pripeljala tudi dijakinje, ki so prinesle konkretne izdelke. Profesor g. Gašper Murn iz Gimnazije Škofja Loka pa je učence zelo navdušil s pestro paleto možnosti za razvoj talentov in raziskovanje tako v času pouka kot po njem.

Vodja kadrovske službe ga. Klara Babnik Baran je slikovito predstavila vrhunske izdelke podjetja Marmor Hotavlje in opisala, kakšna paleta poklicev je potrebna, da nastane kvaliteten izdelek. Pomembna je vloga vsakega posameznika – od prodajalca, oblikovalca, projektanta, nabavnika, kamnoseka do kontrolorja kakovosti in zaposlenega v logistiki.


Na koncu so se učenci v naši tehnični delavnici ob mentorstvu dveh kamnosekov iz podjetja Marmor Hotavlje še sami preizkusili v klesanju posameznih oblik ali svojih inicialk.

Zapisala: Nada Zupančič

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost