TEHNIŠKI DAN ZA UČENCE 2. RAZREDOV

 

V petek, 29. 11. 2019 je potekal tehniški dan za 2. A in 2. B razred. Ustvarjali smo iz naravnih materialov in naredili negovalno kremo za roke, piling, sivkine vrečke in posodice za sveče. Vsi mladi ustvarjalci so se pri izdelavi zelo potrudili in so zelo uživali, izdelke pa bomo ponudili na tradicionalenem Miklavževem sejmu.

Alenka Kuder Gaber, Urša Kržišnik


 
 
 
 
 

TEHNIŠKI DAN V PRVIH RAZREDIH

 
V sredo, 27. 11. 2019, smo z učenci prvih razredov izdelovali voščilnice, svečnike, vaze in okraske, ki jih bomo na stojnicah ponudili obiskovalcem Miklavževega sejma, ki se bo odvijal 3. decembra popoldne v športni dvorani Medvode. Učenci so bili zelo ustvarjalni. Nekaj utrinkov smo ujeli s fotoaparatom.

Učiteljice in učenci 1. a in 1. b razreda
 
 
 
 
    
 
 

TEHNIŠKI DAN V 4. RAZREDU- HIŠKA IZ PAPIRNIH GRADIV

 

Učenci so po načrtu izdelali hiško iz papirja in jo umestili v prostor. Nastali so čudoviti izdelki sanjske hišice z vrtom in …

 

Besedilo in fotografije: Brigita Svoljšak, Barbara Tršan

 
 
     
 
 

TEHNIŠKI DAN - ogled Muzeja premogovništva v Velenju in ura ekologije

 
V torek, 14. maja 2019, smo učenci 6. razreda obiskali Muzej premogovništva v Velenju. S starim dvigalom smo se spustili v podzemlje 160 m globoko, preko različnih scen spoznali težko delo knapov, v najgloblji jedilnici v Sloveniji pojedli rudarsko malico in spoznali sedanji način izkopavanja lignita, ki predstavlja glavno gorivo za TE Šoštanj.
Na površju smo si ogledali bivalne prostore rudarske družine, opravili krst s skokom čez kožo in se v vetrovnem vremenu sprehodili do najmanjšega, Škalskega jezera. 
 
 
  
 
 

OBISK LETALIŠČA V MESECU APRILU- 2. RAZRED

 

2. razredi smo v aprilu  odšli na vodeni ogled Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana.

Spoznali smo postopek prijave na let in oddaje prtljage, spremljali promet na letališki ploščadi, dogajanje na vzletni stezi in manevrskih površinah (panoramska vožnja) in spoznali delo gasilsko reševalne postaje in letalsko policijske enote. Skozi vodeni ogled nas je popeljal naš krajan gospod Drago Hafner in se mu za vse nove izkušnje najlepše zahvaljujemo.


                                                                                       Učenci 2.a in 2.b razreda

 
 
 

EVAKUACIJA 2019

 


V soboto, 11. 5. 2019, smo nadomeščali  pouka prosti dan, 3. 5. 2019.

Izvedli smo vajo v evakuaciji iz šolskih prostorov. "Zagorelo" je v zbornici šole. Hitro smo se umaknili iz "nevarnih prostorov" na šolsko dvorišče, se prešteli in počakali gasilce. Gasilci iz PGD Preska - Medvode in gasilci iz PGD Zgornje Pirniče so uspešno "pogasili" požar ter "rešili dve ponesrečenki in učenko, ki se ji ni uspelo pravočasno evakuirati iz zadimljenega prostora. Vaji so sledile različne delavnice z gasilci, razredniki in učenci, ki sodelujejo v šolski ekipi prve pomoči pod vodstvom Andreja Flajnika.

Z vajami v EVAKUACIJI želimo:

- naučiti učence in zaposlene, kako je treba opraviti zapustitev šole;

- preizkusiti organizacijsko in tehnično pripravljenost za varno zapustitev zgradbe ob morebitnih izrednih razmerah;

- ugotoviti, kaj je še potrebno izboljšati, da bi bila morebitna evakuacija šole čim bolj varna in učinkovita.

Ob 12.30 smo imeli otvoritev nove kolesarnice, ki smo jo v marcu zgradili s pomočjo finančnih sredstev pridobljenih z lanskoletno jesensko papirno akcijo ter s prispevkom donatorja g. Kozamernika. Pobuda za novo kolesarnico je prišla s strani učencev, zato sta slavnostni trak prerezala g. Kozamernik in predstavnica šolskega parlamenta Nika Babšek ob zvokih MEDVOŠKE GODBE NA PIHALA.

Sobotni dan je bil res pester in zanimiv. Za uspešno izvedbo evakuacije se zahvaljujemo gasilcem PGD Preska - Medvode in PGD Zgornje Pirniče, zlasti pa g. Kralju ter vsem zaposlenim in  učencem šole.

Za otvoritev kolesarnice se zahvaljujemo donatorju g. Kozamerniku, brez katerega ne bi mogli tako hitro zgraditi lepe in uporabne kolesarnice, medvoški godbi pa se zahvaljujemo za popestritev otvoritve.

Vodstvo šole

 
 
 
 
 
 
 

TEHNIŠKI DAN - IZDELAVA KOŠARICE ZA SADJE - 6. A razred

 

Na pustni torek, 5. marca 2019 (6. B) in v četrtek, 28. marca 2019 (6. A), so učenci omenjenih razredov imeli 2. tehniški dan v šolskem letu 2018/2019, kjer so na šoli izdelovali košarice za sadje. 

Učenci so najprej v računalniški učilnici s pomočjo računalniškega programa CICICAD narisali načrt, le tega pa nato v tehnični učilnici prenesli na smrekove deščice. Sledilo je žaganje sestavnih delov, brušenje, lepljenje in sestavljanje. Učenci so izdelek odnesli domov in verjamem, da bo pri mnogih služil tudi kot dodatek na mizi v prihajajočih velikonočnih praznikih. Da je delo v delavnici potekalo hitro in brez poškodb, gre zahvala tudi učitelju Roku Jamniku in hišniku Štefanu Kranjcu.

Zapisal in fotografiral:

Tomaž Jenko

 
 
  
 
 

TEHNIŠKI DAN V 3. A IN 3. B RAZREDU

 

V četrtek, 7. 3. 2019, so se učenci 3. A razreda preizkusili v peki kruha. V skupinah so zamešali vse potrebne sestavine in z zanimanjem opazovali testo, ki je lepo vzhajalo. Nato so z veseljem oblikovali vsak svoj hlebček. Vzhajane hlebčke so spekli prijazni kuharji v šolski kuhinji. Učenci so bili ponosni na dišeče in zlatorumene  kruhke. Le te so domiselno zavili in jih podarili mamicam za 8. marec.

                                      Irena Humek Kok

Tudi v 3. B razredu so se preizkusili v peki kruha. 13. marca so v razred povabili starše in stare starše, da so jim pri tem pomagali. Skupaj so preživeli zanimiv dan in spekli kruhke, ki bi jim jih zavidal vsak pek.
                                  Nika Bergant
 
 
 
 
 

TEHNIŠKI DAN - IZDELAVA KOŠARICE ZA SADJE - 6. B razred

 
Na pustni torek so imeli učenci 6. b razreda tehniški dan na temo lesa. V ta namen so najprej v računalniški učilnici s pomočjo računalniškega programa CICICAD narisali delavniško risbo za košarico za sadje, nato pa je sledila še izdelava le-te v tehnični delavnici. Njihovo delo so si prišle ogledat  tudi pustne šeme.

Fotografije: Tomaž Jenko 
 
 
    
 
 

TEHNIŠKI DAN V 4. RAZREDU

 

Dne 30. 1. 2019 so učenci 4. razreda imeli tehniški dan z naslovom Voda in elektrika. Nekaj dejavnosti je potekalo v razredu, najzanimivejši pa je bil ogled Hidroelektrarne Medvode. Gospod Mirko Javeršek nam je na preprost in nazoren način razložil nekaj o obnovljivih in neobnovljivih virih energije, pridobivanju električne energije v HE Medvode, posegih v okolje, ogledali smo si vse glavne dele hidroelektrarne in kako delujejo. Učenci so z zanimanjem spremljali razlago, nekaj pa se jih je celo navdušilo za poklic v tej stroki.

 

Besedilo in fotografije: Brigita Svoljšak


 
  
 
 

TEHNIŠKI DAN - DELAVNICE NA SREDNJI ŠOLI NA JESENICAH

 
V ponedeljek, 22.10.2018, so učenci 8. razredov naše šole imeli tehniški dan na Srednji šoli na Jesenicah. V družbi tamkajšnjih dijakov in profesorjev so preko različnih praktičnih delavnic spoznali različne obdelovalne postopke kovinskih gradiv. Izdelali so kalupe za litje aluminijeve zlitine v peščene forme, se preizkusili v kovanju, spoznali različne načine varjenja, se seznanili s postopki ročne obdelave kovin, spoznali CNC stružnico, ...
Omenjene vsebine predstavljajo uvod v spoznavanje kovin pri predmetu tehnike in tehnologije v 8. razredu. Učenci so bili nad prikazanimi postopki navdušeni in verjamem, da bodo komu tudi namig, kje nadaljevati šolanje po končani osnovni šoli. 

Poročilo pripravil in s slikami opremil:
Tomaž Jenko, učitelj TIT