PLAVALNA ŠOLA V NARAVI ZA UČENCE 5. RAZREDA

 

Četrtek, 23. 3. 2023

Dopoldanskega urnika smo se že navadili. Vsak dan isto – vstajanje, plavanje, kosilo.

Popoldne pa je potekalo vsak dan malo drugače. Danes smo imeli na urniku orientacijo v okolici doma. A ne le to! Preizkusili smo se tudi v cirkuških veščinah. Nekaterim je šlo že kar dobro – pri cirkuških veščinah namreč. Pri orientaciji smo imeli nekaj težav – no ne vsi, nekateri.

Komaj smo čakali večera - Murska Sobota ima talent! Ha, res ga ima. Izkazali smo se v plesu, skečih in trikih s kartami. Po talentih pa ples! To pa je zabava.

Malo kasneje kot vsak dan, smo zaspali z mislimi na dom.

Jutri odidemo iz Murske Sobote ob 14.15. V Medvodah bomo predvidoma okrog 16. ure, če nam promet ne bo povzročal zastojev.

Zapisala Tatjana Kernič, fotografije Sara Sovinc

 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

ZIMSKA ŠOLA V NARAVI ZA UČENCE 6. RAZREDA

 
Petek, 17. 2. 2023

Odhod avtobusa 
IZ CŠOD Bohinj proti Medvodam je ob 14.55.

Četrtek, 16. 2. 2023

Tudi smučarski četrtek je potekal v sončnem vzdušju na Voglu. Učenci so pridno osvajali smučarske veščine in se pripravljali za smučarsko tekmovanje, ki bo na sporedu v petek.
Sicer pa smo imeli v popoldanskem času dejavnosti na snegu ter šolske vsebine. Za malico pa so nam v CŠOD ju že drugič pripravili pokušino lokalnih dobrot (bohinjski jogurt, bohinjski sir, suho sadje, domača jabolka).
Po večerji smo se že malo pripravili za odhod domov ter seveda večerne dejavnosti nad katerimi smo bili res zelo navdušeni. Imeli smo namreč cirkuški večer, kjer so nam predstavili razne cirkuške rekvizite. Rokovanja z njimi smo se tudi sami poskušali naučiti. Res zelo zabavno. Sledilo je še malo plesa, druženja in klepeta, potem pa hop v posteljo.

Prav fajn se imamo :) lep pozdravček.


Sreda, 15. 2. 2023

Ponovno smo imeli prečudovito vreme in temperature na smučišču Vogel. Vse skupine smučarsko zelo dobro napredujejo.
V domu dobro skrbijo za nas, predvsem za naše želodčke. 
Popoldne smo preživeli na tekaških smučeh (6. b) ter krpljah (6. a). Bilo je sicer naporno, a zelo zabavno. Večerji je sledil astronomski večer, kjer smo ponovili geografske vsebine in si ogledali krajši filmček o planetih.
Malo smo že utrujeni, zato hodimo spat precej pred 22.00.


Smučarski pozdravček :)))


Torek, 14. 2. 2023

Danes smo preživeli res čudovit dan na Voglu. Smučarske skupine dobro napredujejo. V popoldanskem delu se je 6.a spoznaval s tekom na smučeh, 6.b pa je imel šolske učne vsebine, socialne igre in krajši pohod v bližini doma. Zvečer smo imeli družabno igro activity.
Hrana je odlična, prav tako udobje na domu.

Lep pozdravček v Medvode :)


Ponedeljek, 13. 2. 2023

Prvi dan ZŠN je minil v znamenju privajanja na novo okolje in dejavnosti. Po prihodu na smučišče so se učenci glede na smučarsko predznanje razvrstili v 5 smučarskih skupin. Čudovit, topel in sončen dan je poskrbel za vesele obraze.
Vsi učenci so na smučeh že naredili prve zavoje.
Popoldne smo imeli predavanje o varnosti na smučišču ter FIS pravila, po večerji pa smo odšli še na večerni pohod. Zdaj pa počasi spat.

Lep pozdrav vsem.

Besedila in fotografije: Darja Zaplotnik

 
 
 
 
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

TABOR ZA 3. RAZRED NA MEDVEDJEM BRDU

 
Petek, 27. 1. 2023

Zadnji dan tabora smo preživeli na snegu, kjer so učenci dokončali iglu, naužili smo se spuščanja z bobi in kopali luknje v sneg. Dopoldne smo tekmovali tudi v molzenju krave in spoznavali domske živali. Sledilo je kosilo, podelitev pohval, zahvala kuharjema za odlično pripravljene obroke, slovo od osebja CŠOD Medvedje Brdo in vožnja proti domu.
Imeli smo se lepo!

Četrtek, 26. 1. 2023

Dopoldne smo preživeli na tekaških smučkah in peki Ferdinandovih kolačkov ter korenčkovih piškotov, ki smo jih imeli za sladico po kosilu. Popoldne smo bili na čudovitem zimskem pohodu. Pot smo si morali kar sami utirati po globokem snegu. Nekateri učenci pa so se po hribčku raje kotalili in tako prej prišli do vaške ceste. Na koncu pohoda so nas razveselile snežne sipine in sončni zahod. Bil je res krasen pohod. Ker so učenci pridno hodili, so si prislužili še spuste po toboganu, ki ga imajo v domu. Sedaj pa imajo učenci velike priprave na večerni ples.

Sreda, 25. 1. 2023

Dopoldne nas je šofer avtobusa varno pripeljal na naš cilj, na Medvedje Brdo. Pričakala nas je prava zimska idila z veliko snega. Danes je bilo na žalost tudi megleno in vetrovno, a to nas ni odvrnilo od veselja, igre in vožnje z bobom po snegu. Popoldne smo se preizkusili tudi v orientaciji, večer pa smo namenili spoznavanju vesolja, zvezd in planetov. Vreme nam je preprečilo, da bi zvezde pogledali tudi skozi teleskop. Mogoče bomo jutri imeli več sreče. 
Lepo vas pozdravljamo.

Učenci in učiteljice 3. razredov

Fotografije se nahajajo na spodnji povezavi - klikni tukaj za več informacij ...
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

NARAVOSLOVNI TABOR ZA UČENCE 2. RAZREDA

 

Ponedeljek, 10. 10. 2022

Dopoldan smo se odpeljali na težko pričakovani tabor. Po dobri uri vožnje smo prispeli v dom Čebelica v Dolenjo vas pri Čatežu. Razpakirali smo svoje stvari in si postlali postelje. Popoldan smo si pripovedovali zgodbe, ki smo jih ustvari iz lego kock in odigrali nekaj zanimivih iger. Dan smo zaključili z nočim pohodom z lučkami.

Torek, 11. 10. 2022

Zjutraj smo se prebudili, ko se je ravno začelo daniti. Vsi smo bili željni novih dogodivščin in ravno to smo tudi doživeli. Po zajtrku smo se naučili kako zakuriti ogenj in si popekli kruh. V gozdu smo opazovali živali in jih dobro spoznali. Izvedeli smo, da nas čaka zaključni večer s predstavitvami sob, zato smo po kosilu intenzivno pripravljali točke. Popoldan smo se še sprehodili po Zaplaških stezicah in večer zaključili s plesno zabavo.

Sreda, 12. 10. 2022

Prebudili smo se v sončno zadnje jutro na taboru. Že pred zajtrkom nas je čakalo veliko dela, saj smo morali spakirati potovalke in pospraviti sobe. Potem smo se odpravili še na "lov na lisico" in čisto vsi smo uspešno opravili vse naloge in ulovili lisico "za rep". Prijetno utrujeni smo pojedli kosilo in se polni čudovitih vtisov vrnili domov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NARAVOSLOVNI TABOR ZA UČENCE 4. razreda - CŠOD Medved

 

Ponedeljek, 12. 9. 2022

Končno se nam je izpolnila želja. Zdaj bomo pet dni na Medvedjem Brdu. Po urejanju sob smo že začeli raziskovati okolico doma. Travnik in gozd. Neizmerno smo uživali. Fotografije povedo več kot besede.

Torek, 13. 9. 2022

Pošiljamo čudovit jutranji pozdrav z Medvedjega Brda.

Hmmm, v plezanju smo že pravi mojstri, ampak orientacija. To pa ni enostavno. In jutri nas čaka samostojni orientacijski pohod. Upamo, da se ne bomo izgubili.

Sreda, 14. 9. 2022

Danes izdelujemo lesene škatle. Spoznali smo, za kaj vse uporabljamo les in postopke, kako naredijo desko. Zabijanje žebljičkov ni tako preprosto. Žebljički so zelo majhni, prsti pa zelo blizu. Morda pa vseeno kdo od nas postane v prihodnosti mizar. 

Četrtek, 15. 9. 2022

Neverjetno, kako zabavna je lahko energija. Avtomobilčki na sončne celice, pa veter, ki poganja igrače ...
V gozdu pa smo danes našli pravo bivališče jazbeca. Tudi dež nam ni prišel do živega. 
In ker smo kuharici "odobrili dopust", si bomo večerjo pripravili sami. Pico! Njami!
Na koncu današnjega dne nas čaka še zaključni večer in spust po toboganu.

Petek, 16.9. 2022

Spoznali smo živali, za katere skrbijo v domu, pomolzli kravo in neizmerno uživali v pastirskih igrah.

Dragi učenci!
Vsa doživetja na tem naravoslovnem taboru še dolgo podoživljajte in naj vam ostanejo v trajnem spominu.


Brigita Svoljšak, vodja naravoslovnega tabora

 
 
 
 
 
 
 
 
     
 
 

ŠOLA V NARAVI - CŠOD TRILOBIT

 
Petek, 9. 9. 2022

Kuhar nas je pohvalil - rekel je, da smo od januarja do sedaj edina skupina s tako malo odpadne hrane pri obrokih. Danes nas je nagradil s sladoledom. Zagotovo se pozna, da ste starši večinoma upoštevali navodilo in otrokom seboj niste dajali sladkarij. Hvala vam!

Predviden prihod na parkirišče pred OŠ Medvode je
ob 15.00.

Četrtek, 8. 9. 2022

Prebudili smo se v malo hladnejše jutro. Po zajtrku smo se odpravili na orientacijo s tablicami po okolici doma. Zelo je bilo zabavno. Na žalost se je okoli pol enajstih ulil dež, zato smo malicali notri, potem pa smo imeli nekateri plezanje, drugi pa smo se s pomočjo domišljije podali v gozd in ga poskušali začutiti z vsemi čutili. Po kosilu je en razred vlival fosile, drugi pa so gledali dokumentarni film o slovenskem vodnem krogu (potok Javornik). Po večerji smo igrali Štrbunk, kasneje pa se je vsaka soba predstavila s svojo točko. Imeli smo tudi ples. Kako je bilo? Poglejte slike ...

Sreda, 7. 9. 2022

Za nami je čudovit dan! Odšli smo na pohod. Ogledali smo si sledove rudarjenja, opazovali kamnine ter se poskusili v klesanju kamna. Vadili smo veslanje za petkov trilobitlon, nabirali smo gobe (naučili smo se ločiti med užitnimi in neužitnimi), analizirali smo prst. 6 deklet je kuharju pomagalo skuhati večerjo, v katero je vključil tudi naše nabrane gobe. Po večerji smo igrali igro Štrbunk.

Torek, 6. 9. 2022

Dan se je začel z budnico. Skoraj naspani smo si umili zobe in odšli na zajtrk. Sledil je pohod do meje z Avstrijo. Učiteljica Irena je rekla, da smo šli na Sedlo Kočna. Med potjo smo našli nekaj jurčkov in lisičk. Na poti smo srečali raznovrstne živali. Pobožali smo žabo. Dan je bil sončen in prijetno topel. Po kosilu smo zakurili ogenj, na katerem smo spekli kokice. Z učiteljico Ireno smo nabrali zelišča, iz katerih smo kasneje skuhali čaj. Popoldan nas čakajo odlitki fosilov in izdelovanje bivaka.

Ponedeljek, 5. 9. 2022

Danes zjutraj smo se z učenci in učenkami osmih razredov odpravili v šolo v naravi v Trilobit, ki se nahaja v kraju Javorniški Rovt. Ob prihodu so nam razložili pravila, ki veljajo v domu. Namestili smo se po sobah. Ogledali smo si hidroelektrarno Javorniški Rovt, poučili pa so nas tudi o osnovah veslanja. Po kosilu se bo ena skupina preizkusila v veslanju, druga pa v lokostrelstvu. Zvečer se vam spet oglasimo. 

Na lokostrelstvu so nas naučili pravilnega položaja pri streljanju - med seboj smo tudi tekmovali, kdo bo bolj natančen. Največ točk je doseglo dekle! Veslanja smo se na začetku zelo bali, saj smo mislili, da bomo padli v vodo, ampak na koncu smo se zelo zabavali. Najbolj pogumni so se v jezeru tudi kopali.

Ocenjevali nam bodo sobe. Povedali so nam, da nagrado dobi skupina, ki bo dosegla najmanj točk. Vsi smo bili navdušeni, dokler nam niso povedali, da je nagrada voden ogled okolice doma s plastičnimi vrečkami v rokah ...

 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

NARAVOSLOVNI TABOR 7. RAZREDI CŠOD KAVKA

 
11. 4. 2022
Po dolgi in zaviti cesti smo prispeli v dom Kavka. Pričakal nas je rahel vetrič in lep razgled na Padsko nižino. Po namestitvi in kosilu smo v teh skupinah začeli raziskovati okolico doma. Po okusni večerji smo s sprehodom poskušali ugotoviti razmerja in  razdalje med planeti v našem osončju.

12. 4. 2022
Po mirni noči smo se zbudili v sončno jutro. Po zajtrku smo odšli na pohod do Muzeja 1. svetovne vojne na prostem. Ogledali smo si ostanke bojnih položajev v tretji obrambni liniji italijanske vojske. Sledilo je kosilo in raziskovanje okolice doma po skupinah. Po večerji smo odigrali nekaj iger med dvema ognjema in v ustvarjalni delavnici predstavili svoj najljubši film.

13. 4. 2022
Prebudili smo se v lepo sončno jutro. Po zajtrku smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je odšla raziskovat glive in lišaje v okolici doma, druga skupina pa je ostala v domu, kjer je spoznala osnove orientacije, dela s kompasom in branja ter orientiranja na karti. Po dopoldanski malici sta se skupini zamenjali. Sledilo je okusno kosilo in popoldanski počitek. Nato smo zopet raziskovali kraško jamo, življenje v potoku in kolesarili pod obronki Kolovrata. Po večerji pa smo se igrali socializacijske igre na igrišču.

14. 4. 2022
Po obilnem zajtrku smo se odpravili na sprehod do vasice Livek. Tam smo si ogledali muzej smučarije v okolici Livka. Po kosilu smo se razdelili v dest trojk in izpeljali orientacijski tek, v katerem smo preverili koliko smo se naučili na tem taboru. Kdor je hotel, je šel lahko tudi plezat na plezalno steno. Po večerji smo imeli družabni večer, v katerem smo pokazali nekaj naših talentov. Na žalost bomo jutri zapustili te lepe kraje in v Medvodah nas lahko pričakujete med 14. in 15. uro.
 
 
 
 
 
 

PLAVALNA ŠOLA V NARAVI ZA UČENCE 5. RAZREDA

 
Četrtek, 10. 3. 2022

Tudi današnji dan se je začel zelo zgodaj. Kar utrujeni smo po zajtrku odšli na bazen. Vaditelji so nepopustljivi in so nas že danes testirali. Napredek je bil velik.

Staršem smo pripravili presenečenje, ki jim ga bomo prinesli domov. Že komaj čakamo, da se snidemo.

Proti večeru smo odšli na obalo, kjer smo risali sončni zahod.

Zvečer smo pokazali svoje talente. Sledil je še ples. Morda bo malo težje zaspati a se bomo potrudili.

Jutri nas avtobus ob 13.30 odpelje proti Medvodam, tako da bomo pred športno dvorano okrog 15.00 ure.


 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

ZIMSKA ŠOLA V NARAVI ZA UČENCE 6. RAZREDA

 
Četrtek, 3. 3. 2022

Predzadnji dan našega smučarskega tabora je ponovno minil v super razpoloženju. Sončno vreme in odlični smučarski pogoji so poskrbeli, da so bile naše noge precej utrujene od sukanja smučk po belih strminah.
Ampak v kuhinji res dobro poskrbijo, da vso porabljeno energijo nadomestimo z dobro hrano.
V popoldanskem času smo imeli osnove preživetja v naravi, pripravili smo kurišče in ogenj zakurili s kresilom. Opravili smo tudi krajši pohod do lokalnih izvirov, ki napajajo jezerce pod domom.
Zadnji večer je bil namenjen sprostitvi. Zakurili smo čisto pravi taborni ogenj, se družili in poveselili ob njem. Za zaključek pa je vsaka soba še predstavila zabavno točko. Malo smo še zaplesali in potem hop v postelje.
Bil je lep dan. :)

Jutri se bomo iz Kranjske Gore odpravili predvidoma okoli 13.15. Načrtujemo, da v
Medvode pridemo okoli 14.45.


Sreda, 2. 3. 2022

Tudi tretji dan zimske šole v naravi je minil v izobilju sonca, smučanja in zanimivih dogodivščin.
Po kosilu smo naravoslovnemu pohodu dodali še nekaj dričanja z lopatkami po lokalnem gričku, smučarski tekači pa so opravili nekaj tekaških krogov.
Večer je bil namenjen geološkemu predavanju, spoznavanju fosilov, amonitov in trilobitov. Slednje so učenci odlili v mavec in upamo na zanimive končne izdelke. Igrali smo tudi zelo zabavno igro Štrbunk.

Kot običajno je ob 21.30 v domu večerna tišina. Vstajamo namreč že ob 6.30, zato je zgodnji nočni počitek nujen.

Imamo se fajn...pozdrav v Medvode.


Torek, 1. 3. 2022

Smučarji v Kranjski Gori pridno osvajamo nove prvine in strmine. Imamo krasno, sončno vreme in odlične snežne pogoje.

Po odličnem kosilu je imela polovica skupine tek na smučeh, kjer se je zelo zabavala, saj so tekaške smuči precej drugačne od alpskih. Drugi del pa je imel naravoslovno-geološki pohod čez Rovte. Spotoma smo nabrali še dračje za taborni ogenj. Jutri se skupini v dejavnostih zamenjata.

Po večerji smo pripravili manjše pustno rajanje in obvezen pustni krof. 


Imamo se lepo. Dnevi, polni zanimivih dejavnosti žal kar bežijo.

Vsem pošiljamo lepe pozdrave...

Učenci 6.razredov in učitelji :)

Ponedeljek, 28. 2. 2022

Učenci 6. razredov so okoli 9.00 srečno prispeli na smučišče Kranjska Gora. Z učenci smo opravili uvodno preverjanje znanja smučanja in jih razporedili v smučarske skupine. Do zaključka smučanja, torej do 13.00 so prav vsi učenci že znali zavoje. Ob 14.00 smo prispeli na CŠOD Trilobit, pojedli kosilo in se namestili po sobah. Sledilo je predavanje o FIS pravilih ter predavanje o teku na smučeh. Po večerji smo odšli še na nočni pohod v okolico doma. Imamo se lepo in pošiljamo pozdravčke v Medvode.

Darja Zaplotnik, prof

 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 

ŠOLA v NARAVI ZA UČENCE 8. RAZREDA - CŠOD KAVKA

 
18. do 22. 10. 2021

Po vožnji čez pol Slovenije smo z učenci osmih razredov srečno prispeli na Kavko. Naj se pustolovščina začne …

Spoštovani starši,
učenci osmih razredov se vrnejo iz šole v naravi v petek, 22. 10. 2021 ob 16.30, če bodo razmere na cesti v redu, sicer vas o spremembi obvestimo preko spletne strani šole.

Hvala za razumevanje.

Vodstvo šole
 
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

TABOR ZA UČENCE 2. RAZREDA- CŠOD ČEBELICA

 
12. 10. 2020

1. dan: ponedeljek, 12. 10. 2020

Prvi dan tabora je za nami in bil je zelo zanimiv. Najprej smo se namestili v sobe in pripravili svoje postelje za spanje. Po kosilo smo odšli v gozd, kjer smo spoznali nekaj novih gozdnih rastlin in se dobro razmigali. Dan smo zaključili z večernim pohodom po vasi.

2. dan: torek, 13. 10. 2020

Tudi današnji dan je hitro minil. Zjutraj smo se zbudili že pred budilko, saj smo že tako težko čakali nove dogodivščine današnjega dne. Najprej je sledilo pospravljane sobe in postiljanje postelj, za katere smo dobili zelo lepe ocene. Po zajtrku smo se odpravili na lov na lisico (nekateri smo jo skoraj ujeli za rep) in se naučili zakuriti ogenj. Ker nam je ogenj odlično zagorel, kljub mokrim vejam, smo si lahko popekli tudi kruh. Popoldan pa smo se sprehodili še po gozdu in se igrali zanimive štafetne igre. Najboljši pa je bil zaključni večer, na katerega smo se pripravljali že ves dan. Vsaka soba je pripravila zanimivo točko, večer pa smo zaključili s plesom.

3. dan: sreda, 14. 10. 2020

Prišel je zadnji dan tabora. Nekateri smo ga zelo veseli, drugi pa bi še kakšen dan podaljšali. V dopoldanskem času smo najprej pospravili svoje sobe in spakirali prtljago. Ko je bilo vse v kovčkih, smo se odpravili še na zadnji izlet po Zaplaških stezicah. Skozi gozd smo se prehodili do cerkve Zaplaz, na poti pa smo izvedeli veliko informacij o gozdnih rastlinah in živalih. V domu nas je čakalo še odlično kosilo in podelitev priznanj za najboljšo pospravljeno sobo in najbolje opravljene naloge na lovu na lisico. Čaka nas še pot domov z lepimi spomini na raziskovalni tabor.

Zapisala: Urša Kržišnik

 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

PLAVALNI TABOR ZA UČENCE 5. RAZREDA

 

Ponedeljek, 24. 2. 2020


Takole. Srečno smo prispeli v Mursko Soboto. Vožnja se nam je kar vlekla, tako da smo se po dveh urah vožnje kar oddahnili, ko smo se ustavili pred domom. 

Morali smo pohiteti, saj smo takoj po kosilu odšli na bazen. Testirali so nas in nas razdelili v štiri skupine. Ja, potem se je začelo pa trdo delo. Plavanje, plavanje in še enkrat plavanje.

Utrujeni smo se vrnili v naš dom, kjer je bilo potrebno raspakirati  prtljago, pripraviti posteljo.

Po večerji pa še večerni sprehod po Murski Soboti.

Tak je bil naš prvi dan.

Torek, 25. 2. 2020

Danes smo se zbudili  že zelo zgodaj. Zunaj se dan še ni delal. Držali smo se pregovora, da se zjutraj dan išče. Potem pa, urejanje sob, zajtrk in plaaaaaaaaavanje. Ko smo sedli v Radencih na avtobus, smo imeli močno utrujene očke. Po kosilu smo se pa lahko našemili!Tudi popoldne je bilo polno dogajanja. Bejevci so pekli po Prekmursko, ajevci pa so se orientirali po Murski Soboti. Pred spanjem pa še nekaj o kopališkem redu in učenje prekmurščine. Utrujeni smo šli v sobe.

Sreda, 26. 2. 2020

Današnji dan se je začel malo drugače kot prejšnja dva, saj smo odšli v Moravske Toplice. UUUU, voda topla 32°C, pa toooooobogani. Super zabava.

Ko smo se vračali v dom, so nas spremljale snežinke- kaj niso včeraj maškare pregnale zime?

Pojedli smo-  mmmmmmm, dobro kosilo- ribice in krompir. Nato pa malo počitka, opis današnjega dne v dnevnik in vaja za jutrišnjo prireditev- Murska Sobota ima talent.

Popoldne pa smo se urili v prvi pomoči. Naučili so nas ravnanja z defibrilatorjem. 

Po večerji smo se ob igrah učili sodelovanja in spoznavali učinke pohvale.

Četrtek, 27. 2. 2020


Čas res hitro teče. Še enkrat spimo, pa smo doma. Domotožje nas že malo razjeda.

Danes smo dobili navodila za testiranje in se nanj tudi pripravljali. Nekaj nalog smo tudi že opravili.

Popoldne so se bejevci orientirali po Murski Soboti, ajevci pa so pekli perece.

Peka je res lažja kot orientacija. Treba je brati, razumeti prebrano in  še vedeti kje je desno in kje levo. Uf, še dobro, da se nismo izgubili.

Zaključni večer je bil pa nekaj posebnega- Murska Sobota ima talent. Po tem pa disco!

 

 
 
 
 
 
     
 
 

ZIMSKA ŠOLA V NARAVI ZA UČENCE 6. RAZREDA

 

Ponedeljek, 16. 12. 2019

Učenci so srečno prispeli v CŠOD Trilobit. Prvi dan smo izkoristili zadnje sončne žarke na smučišču. Razpoloženje je bilo dobro in komaj smo čakali da stopimo na smuči.

Torek, 17. 12. 2019

Danes je bilo deževno. Ampak mi se nismo dali. Smučali smo do odhoda. Vsi se že peljemo na vlečnicah in spuščamo po smučišču.

Sreda, 18. 12. 2019

Mi vztrajamo na smučeh. Snega je bolj malo, dežuje pa ne preveč. Pošiljamo pozdrave.

Četrtek, 19. 12. 2019

Danes je bilo deževno in megleno, zato smo ostali v domu in dopoldne opravili zelo zanimivo orientacijo v okolici ter spoznavali prvo pomoč v gorah. 
Jutri bomo namesto smučanja (sneg je v večini pošel) obiskali nordijski center Planica in planinski muzej Mojstrana. 

Po sprehodu po Javorniških gozdovih, barvanju fosilov in spoznavanju železove rude smo končno dočakali zaključni večer.
Najprej smo presenetili jutrišnjo slavljenko Zojo, po torti pa veseli odplesali na ZABAVO. Dopolnjeno foto galerijo si lahko ogledate spodaj...

Čas prihoda v petek, 20. 12. 2019, bo nekoliko spremenjen - vrnemo se med 14.30 in 15.00. Hvala za razumevanje.


Kmalu se vidimo.

 
 
 
 
 
  
 
 

POHODNI TABOR CŠOD GORENJE

 
PONEDELJEK, 30. 9. 2019

Sporočamo, da smo srečno prišli na CŠOD Gorenje, kjer so nas prijazno sprejeli. Po namestitvi in kosilu smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je plezala po umetni steni, druga skupina pa je imela lokostrelstvo. Po večerji smo imeli še večerni sprehod, kjer smo opazovali nočno zvezdnato nebo.

TOREK, 1. 10. 2019

Zbudili smo se v oblačno jutro. Po zajtrku smo odšli na pohod. Med potjo smo opazovali veliko zanimivih razgledov. Žal pa smo opazili tudi primer onesnaževanja naše narave. Po kosilu smo zopet imeli plezanje in lokostrelstvo, vendar smo zamenjali skupine. Med večerno animacijo pa smo se preizkusili v cirkuških veščinah.

SREDA, 2. 10. 2019

Zbudili smo se v rahlo oblačno jutro. Po jutranji telovadbi in zajtrku smo odšli na pohod na Brinjevo goro. Med potjo smo nabrali tudi nekaj kostanja. Po kosilu pa smo spoznavali pohorske kamnine in se učili orientacijo s kompasom. Po večerji  smo imeli še medrazredni turnir v odbojki.

ČETRTEK, 3. 10. 2019

Zbudili smo se v prijetno hladno jutro. Dopoldne smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina je spoznavala načela zdrave prehrane. Na sprehodu po vasi smo ugotavljali kaj vse raste na vrtovih. Obiskali smo tudi kmetijo, ki oskrbuje dom s svežo zelenjavo. Sami smo naredili 4 zeliščne namaze na osnovi skute (peteršiljev, drobnjakov, česnov in liptaver). Druga skupina je med tem časom spoznavala drevesne in grmovne vrste v naših gozdovih. Po kosilu smo ponovili dejavnost včerajšnjega dne, torej orientacijo in spoznavanje kamnin. Po večerji pa smo imeli ples do poznih večernih ur. Utrujeni smo hitro zaspali.

 
 
 
 
 
 
 

NARAVOSLOVNI TABOR - MEDVEDJE BRDO

 

Ponedeljek, 3. 6. 2019
Po prihodu smo se najprej namestili v sobe, potem pa odšli na kratek obhod po okolici doma. Navdušili so nas lepa narava, čudovit razgled in nenavadni pujski tik ob cesti. Po kosilu smo izdelovali mlinčke. Njihovo delovanje smo preiskusili ob bližnjem potoku. Kristalno čisto potočno vodo smo tudi pili. Danes zvečer pa bomo proučevali zvezde. Čakamo na nočno nebo, zato bo današnj nočni počitek malo krajši.

Torek, 4. 6. 2019
Pripravljamo se na samostojni orientacijski pohod in plezamo na pravi plezalni steni. Odlično nam gre in mnogim je uspelo priplezati do vrha. Ju-hu-huuu! 
Na popoldanskih delavnicah smo raziskovali živali v potoku (4. b) ali rastlinski in živalski svet na travniku (4. a).

Sreda, 5. 6. 2019
Danes so se učenci spremenili v prave kuharje. Skuhali so nam odlično kosilo. Pripravili so nam mesno zelenjavno juho, gratinirane palačinke, sadno zelenjavni smuti ter vodo z meliso in grenivko/pomarančo. Tudi pogrinjek na mizi je bil prazničen, okrašen s spomladanskim cvetjem. Jedi niso bile le okusne, ampak tudi privlačne za oči.
V drugem delu dopoldneva smo odšli v gozd in se naučili postaviti zavetišče. Učiteljica Ksenija je pohvalila naše delo in prizadevnost. Po kosilu odhajamo na orientacijski pohod. Držite pesti, da se ne izgubimo! Učitelji pravijo, naj se le vrnemo do petka.

Četrtek, 6. 6. 2019
Naša današnja tema je Od drevesa do deske. Na žagi smo si ogledali, kako obdelajo hlod, da dobimo končni izdelek - desko. Iz desk pa smo v učilnici izdelali lične škatlice. Ugotovili smo, da zabijanje žebljev sploh ni enostavno. Težko kladivo so občutili tudi naši prsti. Sledi še težko pričakovani zaključni večer in "žur" do jutranjih ur (?).

Petek, 7. 6. 2019
Otroci se veselijo srečanja z domačimi, a pogrešali bodo tudi lepe trenutke in druženja s prijatelji.
Do kosila bomo spoznavali živali doma Medved (želve, zebrice, skakače, paličnjake, kunca) in si ogledali muzej starega kmečkega orodja. Kmalu nasvidenje!
Vse skupaj lepo pozdravljamo, učenci in učitelji.

Besedilo in fotografije: Brigita Svoljšak
 
 
 
 
 
 
 
 
    
 
 

NARAVOSLOVNI TABOR CŠOD KAVKA

 
PONEDELJEK, 13. MAJ 2019
Srečno smo prispeli v dom CŠOD Kavka, kjer nas je pričakalo vetrovno in oblačno vreme. Po namestitvi in kosilu,smo se razdelili v tri skupine. Ena skupina je odšla raziskovat življenje v potoku Perivnik, druga se je učila osnov nordijske hoje in tretja je spoznala Kavkno jamo in anekdoto o Krivopetah. Po okusni večerji smo se odpravili na krajši sprehod, da smo spoznali okolico našega doma.


TOREK, 14. MAJ 2019
Zbudili smo se v mrzlo in vetrovno jutro. Po zajtrku smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je pripravljala Kobariške štrukle, druga skupina je preplezala plezalno steno. Po kosilu smo odšli na pohod do muzeja na prostem. Izvedeli smo veliko podatkov o življenju vojakov med 1. sv. vojno na Soški fronti. Po večerji, pri kateri smo poskusili štrukle, pa smo imeli družabni večer. Igrali smo različne družabne igre in peli ob kitari.


SREDA, 15. MAJ 2019
Ko smo se zbudili, je po nebu zaplesalo nekaj snežink, kar pomeni, da je bilo jutro zelo hladno. Po zajtrku smo spoznali osnove orientacije s pomočjo kompasa in kart. Po malici smo teoretično znanje preizkusili še v praksimed sprehodom do Nebes. Po okusnem kosilu in počitku smo se spet razdelili v tri skupine in si ogledali Kavkno jamo, opazovali živali v potoku in se naučili nordijske hoje. Po večerji smo imeli športne aktivnosti - med dvema ognjema. Ko se je stemnilo, smo se vrnili v jedilnico ter spoznali osnove astronomije in branja zvezdne karte.

ČETRTEK 16. MAJ 2019
Zbudili smo se v sončno jutro. Po dobrem zajtrku smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je šla na kolesarski izlet po Kolovratu, druga skupina pa je spoznavala kraljestvo gliv. Za kosilo smo se naužili dobre pizze in po krajšem počitku smo še zadnje skupine spoznale Kavkna jamo, življenje v potoku in osnove nordijske hoje. Po večerji pa smo pripravili družabni večer, kjer je vsaka soba pripravila dve ali več zanimivih točk.

 
 
 
 
  
 
 

PLAVALNI TEDEN ZA UČENCE 3. RAZREDA- CŠOD FARA

 
Četrtek, 16. 5. 2019
Dopoldne smo preživeli na bazenu, popoldne pa v adrenalinskem parku, ki je  zraven doma in okolico spoznavali preko orientacijskega teka. Zvečer se je vsaka soba predstavila s plesom, petjem, igrico ali skeči. Na koncu smo še zaplesali in nato odšli v postelje. Veselimo se jutrišnjega snidenja. Lahko noč.
Predviden prihod v Medvode bo jutri med 16.00 in 16.30.

Sreda, 15. 5. 2019
Dopoldne je minilo po ustaljenem urniku (bujenje, zajtrk, plavanje). Po kosilu smo se učenci 3. razreda,oblečeni v pelerine in škornje, odpravili do jase v gozdu. Tam smo iskali stopinje gozdnih živali, spoznavali in prepoznavali drevesa, njihove liste, travniške cvetlice. Učenci 3. b razreda pa smo v tem času ustvarjali iz gline. Nato smo se zamenjali. Večer je minil v spoznavanju astronomije. Veselimo se jutrišnjega dne, ko bo po napovedih oblačno vreme (brez dežja) in bomo lahko odšli v adrenalinski park.

Torek, 14. 5. 2019
Dan smo začeli ob 7.00, ko so nas učiteljice zbudile (nekateri so dan začeli že veliko prej). Po zajtrku smo dopoldne preživeli na bazenu. V znanju plavanja lepo napredujemo. Počitek po kosilu smo namenili pisanju dnevnikov in razglednic. Kljub deževnemu vremenu smo popoldne odšli na pohod do visečega mostu in si med potjo ogledali veliko, zaraščeno "kokošjo" nogo in kostelsko hišo. Dan smo zaključili s kvizom. Upamo, da bomo danes zaspali malo prej. Lahko noč.

Ponedeljek, 13. 5. 2019
Sporočamo vam, da smo srečno prispeli v CŠOD Fara. V sobe smo se že namestili, pojedli  kosilo in sedaj se odpravljamo na bazen.
Na bazenu so učitelji testirali naše plavalne sposobnosti in nas razdelili v štiri skupine. Po vrnitvi v dom nas je že čakala večerja. Počitka ni bilo prav veliko, saj smo šli še na sprehod do vasi Vas. Tam smo si ogledali tri lesene skulpture oseb Kostela in se ustavili v lončarski galeriji. Sedaj pa se odpravljamo spat. Lahko noč.


 
 
 
 
 
 
 
 

ZIMSKA ŠOLA V NARAVI ZA 6. B RAZRED

 

Predviden prihod učencev iz šole v naravi je med 15.30 in 16.00.

Ponedeljek, 25. 3. 2019

Učenci so srečno prispeli, namestili so se v sobah  in sedaj že preizkušajo svoje smučarsko znanje.

Sreda, 27. 3. 2019

Za nami sta dva lepa dneva smučanja na Voglu, orientacijska delavnica in pohod, večer družabnih iger in activitya. Imamo se lepo, uživamo bodisi v prvih korakih na snegu oz. dopolnjujemo smučarsko znanje.
Vsem prav lep sončen pozdravček iz Bohinja.

Četrtek, 28. 3. 2019

Tako včeraj kot danes smo imeli super pogoje za smučanje na Voglu. Včeraj popoldne smo opravili pohod v korita Mostnice, natančneje do Hudičevega mosta, izvedeli smo marsikaj novega v zvezi z naravnimi in geografskimi značilnostmi Bohinjskega kota. Zvečer je sledilo še predavanje o Triglavskem narodnem parku in tombola. Danes popoldne smo se urili v lokostrelstvu, zvečer pa se bomo zabavali na cirkuških delavnicah. Imamo se fajn!

Besedilo in fotografije: Darja Zaplotnik in Jasmina Radivoj


 
 
  
 
 

ZIMSKA ŠOLA V NARAVI ZA UČENCE 6. A RAZREDA

 


Ponedeljek, 4. 3. 2019
Učenci so srečno prispeli v zimsko šolo v naravi in so tudi že opravili testiranje znanja smučanja. V popoldanskem času so se seznanili s pravili FIS na smučišču in se igrali družabne igre. Večerni pohod je bil zaradi dežja prestavljen.

Torek, 5. 3. 2019
V torek je bilo prekrasno vreme in snežne razmere na Voglu. Vsi učenci uspešno napredujejo v smučanju. Popoldne smo imeli predstavitev nordijske hoje (namesto teka na smučeh), zvečer pa nočni pohod. Imamo se lepo.

Sreda, 6. 3. 2019

Dan smo preživeli zelo aktivno, dopoldan smo smučali na Voglu, kjer so bile odlične snežne razmere. Vsi učenci zelo napredujejo in uživajo na snegu. Po kosilu smo se učili lokostrelstva in se seznanili z naravnimi znamenitostmi Triglavskega narodnega parka. Poskušali smo lokalne dobrote, večer pa zaključili s tombolo.

Četrtek, 7. 3. 2019

Zaradi slabih vremenskih razmer danes nismo smučali, odpravili smo se na pohod do Peči, od koder smo imeli čudovit razgled na jezero.
V popoldanskem času smo zvedeli, kako se orientiramo v naravi, se naučili uporabljati kompas ter se seznanili s pripravo smuči pred smučanjem. Zaključni večer je minil v znamenju pusta in cirkuških vragolij.

Petek, 8. 3. 2019

Sobe smo pospravili in se odpravili na smučanje na Vogel. Po kosilu gremo proti domu. Predviden prihod učencev iz šole v naravi je okoli 15.30 na parkirišče pred športno dvorano.
 
 
 
    
 
 

PLAVALNI TEDEN ZA UČENCE 5. RAZREDOV

 
Ponedeljek, 18. 2. 2019

Ob 9. uri smo se odpeljali izpred Športne dvorane v Medvodah. Vožnja je trajala dve uri in pol. Približno ob 11.20 smo se pripeljali pred Dijaški dom v Murski Soboti. Po dobrem kosilu, smo se pripravili za plavanje in se odpeljali proti Radencem. Tam smo se razdelili v skupine in že začeli z urjenjem plavalnih tehnik.

Maks J. in Mark B.


Torek, 19. 2. 2019

Po včerajšnji večerji smo se učili o znakih na kopališču. Izvedeli smo veliko novega. Tako razumemo  njihov pomen in se jih lahko dosledno držimo. Ker je bilo delo v dvojicah, je bilo zelo zabavno.

Danes zjutraj pa smo vstali ob 6.55. Ob 8.30 nas je avtobus že peljal v Radence.

Po kosilu smo imeli počitek a nas je lepo vreme zvabilo na igrišče.


Živa R.


Sreda, 20. 2. 2019

Včeraj smo se razdelili v dve skupini. Prvi so si s pomočjo orientacije ogledali Mursko Soboto, drugi pa smo pekli po prekmursko. Pekli smo kruhke – PERECE. Te smo naredili iz moke, olja, soli in kvasa. Majhen hlebček smo razdelili na tri dele in spletli kitke. Premazali smo jih z jajcem in prijazne kuharice so jih spekle.

Pa še to, orientacija je prvi skupini šla zelo dobro- NOBENA SKUPINA SE NI IZGUBILA.

Robert Ž. in Jaš O.

Naš dan je poln dejavnosti. V torek so se orientirali a-jevci, danes v sredo pa b-jevci. Branje nam je delalo kar nekaj težav a so domačini prijazni in ustrežljivi in so radi pomagali, tako da ni bilo težav s potjo- včasih res malo daljšo.

Zvečer smo se učili pa po prekmursko. Kakšen izraz si bomo pa morda zapomnili.

Čisto za konec pa še prekmurska ljudska pravljica – v prekmurščini. No, malo prevoda smo pa vseeno rabili. Potem pa lahko noč.

Četrtek, 21.2. 2019

Vreme nam je res naklonjeno. Sonce nas prijetno boža že ko odhajamo v Radence.

Dopoldanski čas smo preživeli na bazenu. Začelo se je testiranje. Ha, ne samo za konjičke in delfinčke, tudi za morske pse.

Po kosilu je vedno malo počitka, potem pa nogomet na igrišču. Res ne vsi, saj so se nekateri v sobah pripravljali na prireditev- MURSKA SOBOTA IMA TALENT.

Popoldne smo začeli s kratkim tečajem prve pomoči, saj bomo letos postali vozniki.

Starši  so nam pripravili še eno presenečenje. V popoldanskem času so nam prinesli sveže pečeno prekmursko gibanico. Njami, je bila dobra.

Zvečer smo se res izkazali, res ima Murska Sobota talent.

Po talentih pa še disco, to je bil »žur«!

Za konec pa se zahvaljujemo vsem sponzorjem, ki so nam polepšali bivanje daleč od doma.

Še zadnja noč, nato pa v objem najbližjih.

  
 
 
 
 
 

POHODNA ŠOLA V NARAVI ZA 8. RAZRED

 

Učenci so po uspešno izvedenem tehniškem dnevu na Jesenicah srečno prispeli v CŠOD Trilobit. Vreme je lepo in učenci so že športno aktivni.

V torek dopoldne smo izvedli pohod na Jelenkamen. Otroci uživajo. V popoldanskih urah smo imeli orientacijski pohod po skupinah.

V sredo smo preizkusili plezalne sposobnosti, se pripravljali na petkov Trilobitlon, spoznavali smo kraljesrvo gliv, s kladivi izvabili iskrice iz kamnine bogate s kremenom, iskali fosile, spoznavali zgodovino železarstva in uživali v barvah jeseni. Po vseh popoldanskih dejavnostih in večerji smo se igrali socialne igre: “toaletni papir”, “ a bi bil moj prijatelj” in “selotejp na nosu”. Dobro smo se spoznali in veliko smejali. Spat smo šli malo prej; da bomo spočiti za četrtkov vzpon na Golico.

Danes, v petek bomo izvedli trilobitlon. Po kosilu pa se tabor zaključuje in oddidemo domov. Predviden prihod imamo po planu, torej ob 15.30. Se vidimo.