POHODNI TABOR CŠOD GORENJE

 
PONEDELJEK, 30. 9. 2019

Sporočamo, da smo srečno prišli na CŠOD Gorenje, kjer so nas prijazno sprejeli. Po namestitvi in kosilu smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je plezala po umetni steni, druga skupina pa je imela lokostrelstvo. Po večerji smo imeli še večerni sprehod, kjer smo opazovali nočno zvezdnato nebo.

TOREK, 1. 10. 2019

Zbudili smo se v oblačno jutro. Po zajtrku smo odšli na pohod. Med potjo smo opazovali veliko zanimivih razgledov. Žal pa smo opazili tudi primer onesnaževanja naše narave. Po kosilu smo zopet imeli plezanje in lokostrelstvo, vendar smo zamenjali skupine. Med večerno animacijo pa smo se preizkusili v cirkuških veščinah.

SREDA, 2. 10. 2019

Zbudili smo se v rahlo oblačno jutro. Po jutranji telovadbi in zajtrku smo odšli na pohod na Brinjevo goro. Med potjo smo nabrali tudi nekaj kostanja. Po kosilu pa smo spoznavali pohorske kamnine in se učili orientacijo s kompasom. Po večerji  smo imeli še medrazredni turnir v odbojki.

ČETRTEK, 3. 10. 2019

Zbudili smo se v prijetno hladno jutro. Dopoldne smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina je spoznavala načela zdrave prehrane. Na sprehodu po vasi smo ugotavljali kaj vse raste na vrtovih. Obiskali smo tudi kmetijo, ki oskrbuje dom s svežo zelenjavo. Sami smo naredili 4 zeliščne namaze na osnovi skute (peteršiljev, drobnjakov, česnov in liptaver). Druga skupina je med tem časom spoznavala drevesne in grmovne vrste v naših gozdovih. Po kosilu smo ponovili dejavnost včerajšnjega dne, torej orientacijo in spoznavanje kamnin. Po večerji pa smo imeli ples do poznih večernih ur. Utrujeni smo hitro zaspali.

 
 
 
 
 
 
 

NARAVOSLOVNI TABOR - MEDVEDJE BRDO

 

Ponedeljek, 3. 6. 2019
Po prihodu smo se najprej namestili v sobe, potem pa odšli na kratek obhod po okolici doma. Navdušili so nas lepa narava, čudovit razgled in nenavadni pujski tik ob cesti. Po kosilu smo izdelovali mlinčke. Njihovo delovanje smo preiskusili ob bližnjem potoku. Kristalno čisto potočno vodo smo tudi pili. Danes zvečer pa bomo proučevali zvezde. Čakamo na nočno nebo, zato bo današnj nočni počitek malo krajši.

Torek, 4. 6. 2019
Pripravljamo se na samostojni orientacijski pohod in plezamo na pravi plezalni steni. Odlično nam gre in mnogim je uspelo priplezati do vrha. Ju-hu-huuu! 
Na popoldanskih delavnicah smo raziskovali živali v potoku (4. b) ali rastlinski in živalski svet na travniku (4. a).

Sreda, 5. 6. 2019
Danes so se učenci spremenili v prave kuharje. Skuhali so nam odlično kosilo. Pripravili so nam mesno zelenjavno juho, gratinirane palačinke, sadno zelenjavni smuti ter vodo z meliso in grenivko/pomarančo. Tudi pogrinjek na mizi je bil prazničen, okrašen s spomladanskim cvetjem. Jedi niso bile le okusne, ampak tudi privlačne za oči.
V drugem delu dopoldneva smo odšli v gozd in se naučili postaviti zavetišče. Učiteljica Ksenija je pohvalila naše delo in prizadevnost. Po kosilu odhajamo na orientacijski pohod. Držite pesti, da se ne izgubimo! Učitelji pravijo, naj se le vrnemo do petka.

Četrtek, 6. 6. 2019
Naša današnja tema je Od drevesa do deske. Na žagi smo si ogledali, kako obdelajo hlod, da dobimo končni izdelek - desko. Iz desk pa smo v učilnici izdelali lične škatlice. Ugotovili smo, da zabijanje žebljev sploh ni enostavno. Težko kladivo so občutili tudi naši prsti. Sledi še težko pričakovani zaključni večer in "žur" do jutranjih ur (?).

Petek, 7. 6. 2019
Otroci se veselijo srečanja z domačimi, a pogrešali bodo tudi lepe trenutke in druženja s prijatelji.
Do kosila bomo spoznavali živali doma Medved (želve, zebrice, skakače, paličnjake, kunca) in si ogledali muzej starega kmečkega orodja. Kmalu nasvidenje!
Vse skupaj lepo pozdravljamo, učenci in učitelji.

Besedilo in fotografije: Brigita Svoljšak
 
 
 
 
 
 
 
 
    
 
 

NARAVOSLOVNI TABOR CŠOD KAVKA

 
PONEDELJEK, 13. MAJ 2019
Srečno smo prispeli v dom CŠOD Kavka, kjer nas je pričakalo vetrovno in oblačno vreme. Po namestitvi in kosilu,smo se razdelili v tri skupine. Ena skupina je odšla raziskovat življenje v potoku Perivnik, druga se je učila osnov nordijske hoje in tretja je spoznala Kavkno jamo in anekdoto o Krivopetah. Po okusni večerji smo se odpravili na krajši sprehod, da smo spoznali okolico našega doma.


TOREK, 14. MAJ 2019
Zbudili smo se v mrzlo in vetrovno jutro. Po zajtrku smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je pripravljala Kobariške štrukle, druga skupina je preplezala plezalno steno. Po kosilu smo odšli na pohod do muzeja na prostem. Izvedeli smo veliko podatkov o življenju vojakov med 1. sv. vojno na Soški fronti. Po večerji, pri kateri smo poskusili štrukle, pa smo imeli družabni večer. Igrali smo različne družabne igre in peli ob kitari.


SREDA, 15. MAJ 2019
Ko smo se zbudili, je po nebu zaplesalo nekaj snežink, kar pomeni, da je bilo jutro zelo hladno. Po zajtrku smo spoznali osnove orientacije s pomočjo kompasa in kart. Po malici smo teoretično znanje preizkusili še v praksimed sprehodom do Nebes. Po okusnem kosilu in počitku smo se spet razdelili v tri skupine in si ogledali Kavkno jamo, opazovali živali v potoku in se naučili nordijske hoje. Po večerji smo imeli športne aktivnosti - med dvema ognjema. Ko se je stemnilo, smo se vrnili v jedilnico ter spoznali osnove astronomije in branja zvezdne karte.

ČETRTEK 16. MAJ 2019
Zbudili smo se v sončno jutro. Po dobrem zajtrku smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je šla na kolesarski izlet po Kolovratu, druga skupina pa je spoznavala kraljestvo gliv. Za kosilo smo se naužili dobre pizze in po krajšem počitku smo še zadnje skupine spoznale Kavkna jamo, življenje v potoku in osnove nordijske hoje. Po večerji pa smo pripravili družabni večer, kjer je vsaka soba pripravila dve ali več zanimivih točk.

 
 
 
 
  
 
 

PLAVALNI TEDEN ZA UČENCE 3. RAZREDA- CŠOD FARA

 
Četrtek, 16. 5. 2019
Dopoldne smo preživeli na bazenu, popoldne pa v adrenalinskem parku, ki je  zraven doma in okolico spoznavali preko orientacijskega teka. Zvečer se je vsaka soba predstavila s plesom, petjem, igrico ali skeči. Na koncu smo še zaplesali in nato odšli v postelje. Veselimo se jutrišnjega snidenja. Lahko noč.
Predviden prihod v Medvode bo jutri med 16.00 in 16.30.

Sreda, 15. 5. 2019
Dopoldne je minilo po ustaljenem urniku (bujenje, zajtrk, plavanje). Po kosilu smo se učenci 3. razreda,oblečeni v pelerine in škornje, odpravili do jase v gozdu. Tam smo iskali stopinje gozdnih živali, spoznavali in prepoznavali drevesa, njihove liste, travniške cvetlice. Učenci 3. b razreda pa smo v tem času ustvarjali iz gline. Nato smo se zamenjali. Večer je minil v spoznavanju astronomije. Veselimo se jutrišnjega dne, ko bo po napovedih oblačno vreme (brez dežja) in bomo lahko odšli v adrenalinski park.

Torek, 14. 5. 2019
Dan smo začeli ob 7.00, ko so nas učiteljice zbudile (nekateri so dan začeli že veliko prej). Po zajtrku smo dopoldne preživeli na bazenu. V znanju plavanja lepo napredujemo. Počitek po kosilu smo namenili pisanju dnevnikov in razglednic. Kljub deževnemu vremenu smo popoldne odšli na pohod do visečega mostu in si med potjo ogledali veliko, zaraščeno "kokošjo" nogo in kostelsko hišo. Dan smo zaključili s kvizom. Upamo, da bomo danes zaspali malo prej. Lahko noč.

Ponedeljek, 13. 5. 2019
Sporočamo vam, da smo srečno prispeli v CŠOD Fara. V sobe smo se že namestili, pojedli  kosilo in sedaj se odpravljamo na bazen.
Na bazenu so učitelji testirali naše plavalne sposobnosti in nas razdelili v štiri skupine. Po vrnitvi v dom nas je že čakala večerja. Počitka ni bilo prav veliko, saj smo šli še na sprehod do vasi Vas. Tam smo si ogledali tri lesene skulpture oseb Kostela in se ustavili v lončarski galeriji. Sedaj pa se odpravljamo spat. Lahko noč.


 
 
 
 
 
 
 
 

ZIMSKA ŠOLA V NARAVI ZA 6. B RAZRED

 

Predviden prihod učencev iz šole v naravi je med 15.30 in 16.00.

Ponedeljek, 25. 3. 2019

Učenci so srečno prispeli, namestili so se v sobah  in sedaj že preizkušajo svoje smučarsko znanje.

Sreda, 27. 3. 2019

Za nami sta dva lepa dneva smučanja na Voglu, orientacijska delavnica in pohod, večer družabnih iger in activitya. Imamo se lepo, uživamo bodisi v prvih korakih na snegu oz. dopolnjujemo smučarsko znanje.
Vsem prav lep sončen pozdravček iz Bohinja.

Četrtek, 28. 3. 2019

Tako včeraj kot danes smo imeli super pogoje za smučanje na Voglu. Včeraj popoldne smo opravili pohod v korita Mostnice, natančneje do Hudičevega mosta, izvedeli smo marsikaj novega v zvezi z naravnimi in geografskimi značilnostmi Bohinjskega kota. Zvečer je sledilo še predavanje o Triglavskem narodnem parku in tombola. Danes popoldne smo se urili v lokostrelstvu, zvečer pa se bomo zabavali na cirkuških delavnicah. Imamo se fajn!

Besedilo in fotografije: Darja Zaplotnik in Jasmina Radivoj


 
 
  
 
 

ZIMSKA ŠOLA V NARAVI ZA UČENCE 6. A RAZREDA

 


Ponedeljek, 4. 3. 2019
Učenci so srečno prispeli v zimsko šolo v naravi in so tudi že opravili testiranje znanja smučanja. V popoldanskem času so se seznanili s pravili FIS na smučišču in se igrali družabne igre. Večerni pohod je bil zaradi dežja prestavljen.

Torek, 5. 3. 2019
V torek je bilo prekrasno vreme in snežne razmere na Voglu. Vsi učenci uspešno napredujejo v smučanju. Popoldne smo imeli predstavitev nordijske hoje (namesto teka na smučeh), zvečer pa nočni pohod. Imamo se lepo.

Sreda, 6. 3. 2019

Dan smo preživeli zelo aktivno, dopoldan smo smučali na Voglu, kjer so bile odlične snežne razmere. Vsi učenci zelo napredujejo in uživajo na snegu. Po kosilu smo se učili lokostrelstva in se seznanili z naravnimi znamenitostmi Triglavskega narodnega parka. Poskušali smo lokalne dobrote, večer pa zaključili s tombolo.

Četrtek, 7. 3. 2019

Zaradi slabih vremenskih razmer danes nismo smučali, odpravili smo se na pohod do Peči, od koder smo imeli čudovit razgled na jezero.
V popoldanskem času smo zvedeli, kako se orientiramo v naravi, se naučili uporabljati kompas ter se seznanili s pripravo smuči pred smučanjem. Zaključni večer je minil v znamenju pusta in cirkuških vragolij.

Petek, 8. 3. 2019

Sobe smo pospravili in se odpravili na smučanje na Vogel. Po kosilu gremo proti domu. Predviden prihod učencev iz šole v naravi je okoli 15.30 na parkirišče pred športno dvorano.
 
 
 
    
 
 

PLAVALNI TEDEN ZA UČENCE 5. RAZREDOV

 
Ponedeljek, 18. 2. 2019

Ob 9. uri smo se odpeljali izpred Športne dvorane v Medvodah. Vožnja je trajala dve uri in pol. Približno ob 11.20 smo se pripeljali pred Dijaški dom v Murski Soboti. Po dobrem kosilu, smo se pripravili za plavanje in se odpeljali proti Radencem. Tam smo se razdelili v skupine in že začeli z urjenjem plavalnih tehnik.

Maks J. in Mark B.


Torek, 19. 2. 2019

Po včerajšnji večerji smo se učili o znakih na kopališču. Izvedeli smo veliko novega. Tako razumemo  njihov pomen in se jih lahko dosledno držimo. Ker je bilo delo v dvojicah, je bilo zelo zabavno.

Danes zjutraj pa smo vstali ob 6.55. Ob 8.30 nas je avtobus že peljal v Radence.

Po kosilu smo imeli počitek a nas je lepo vreme zvabilo na igrišče.


Živa R.


Sreda, 20. 2. 2019

Včeraj smo se razdelili v dve skupini. Prvi so si s pomočjo orientacije ogledali Mursko Soboto, drugi pa smo pekli po prekmursko. Pekli smo kruhke – PERECE. Te smo naredili iz moke, olja, soli in kvasa. Majhen hlebček smo razdelili na tri dele in spletli kitke. Premazali smo jih z jajcem in prijazne kuharice so jih spekle.

Pa še to, orientacija je prvi skupini šla zelo dobro- NOBENA SKUPINA SE NI IZGUBILA.

Robert Ž. in Jaš O.

Naš dan je poln dejavnosti. V torek so se orientirali a-jevci, danes v sredo pa b-jevci. Branje nam je delalo kar nekaj težav a so domačini prijazni in ustrežljivi in so radi pomagali, tako da ni bilo težav s potjo- včasih res malo daljšo.

Zvečer smo se učili pa po prekmursko. Kakšen izraz si bomo pa morda zapomnili.

Čisto za konec pa še prekmurska ljudska pravljica – v prekmurščini. No, malo prevoda smo pa vseeno rabili. Potem pa lahko noč.

Četrtek, 21.2. 2019

Vreme nam je res naklonjeno. Sonce nas prijetno boža že ko odhajamo v Radence.

Dopoldanski čas smo preživeli na bazenu. Začelo se je testiranje. Ha, ne samo za konjičke in delfinčke, tudi za morske pse.

Po kosilu je vedno malo počitka, potem pa nogomet na igrišču. Res ne vsi, saj so se nekateri v sobah pripravljali na prireditev- MURSKA SOBOTA IMA TALENT.

Popoldne smo začeli s kratkim tečajem prve pomoči, saj bomo letos postali vozniki.

Starši  so nam pripravili še eno presenečenje. V popoldanskem času so nam prinesli sveže pečeno prekmursko gibanico. Njami, je bila dobra.

Zvečer smo se res izkazali, res ima Murska Sobota talent.

Po talentih pa še disco, to je bil »žur«!

Za konec pa se zahvaljujemo vsem sponzorjem, ki so nam polepšali bivanje daleč od doma.

Še zadnja noč, nato pa v objem najbližjih.

  
 
 
 
 
 

POHODNA ŠOLA V NARAVI ZA 8. RAZRED

 

Učenci so po uspešno izvedenem tehniškem dnevu na Jesenicah srečno prispeli v CŠOD Trilobit. Vreme je lepo in učenci so že športno aktivni.

V torek dopoldne smo izvedli pohod na Jelenkamen. Otroci uživajo. V popoldanskih urah smo imeli orientacijski pohod po skupinah.

V sredo smo preizkusili plezalne sposobnosti, se pripravljali na petkov Trilobitlon, spoznavali smo kraljesrvo gliv, s kladivi izvabili iskrice iz kamnine bogate s kremenom, iskali fosile, spoznavali zgodovino železarstva in uživali v barvah jeseni. Po vseh popoldanskih dejavnostih in večerji smo se igrali socialne igre: “toaletni papir”, “ a bi bil moj prijatelj” in “selotejp na nosu”. Dobro smo se spoznali in veliko smejali. Spat smo šli malo prej; da bomo spočiti za četrtkov vzpon na Golico.

Danes, v petek bomo izvedli trilobitlon. Po kosilu pa se tabor zaključuje in oddidemo domov. Predviden prihod imamo po planu, torej ob 15.30. Se vidimo.