POZDRAVLJENI NA SPLETNI STRANI OŠ MEDVODE

 

 
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

NAJPOGOSTEJE ISKANE INFORMACIJE

 
Pooblaščena oseba za GDPR.pdf
Šolski koledar_OŠ_prvi_del_2022_23.pdf
Šolski koledar_OŠ_drugi del_navodila_NPZ_2022_23.pdf
14227_OKROŽNICA Covid OŠ-ravnanje-širjenje virusa-začetek šol leta.pdf
14228_NIJZ_Navodila za ravnanje ob sumu ali potrjenem primeru za VIZ-23082022.pdf
14307_Obvestilo staršem o preventivnem ravnanju.pdf
1.9.2022_PROTOKOL ob SUMU na KORONAVIRUS_OŠ Medvode.docx
10.9.2022_navodila_nijz_viz_ob sumu ali potrjeni okužbi_v.2.pdf
Pravilnik o prilagajanju šolskih obveznosti in dodelitvi statusa učencem OŠ Medvode.pdf
Vloga za dodelitev statusa učenca_priloga 1_13092022.pdf
Dogovor o prilagajanju šol obveznosti_status učenca.pdf
Vzgojni načrt OŠ Medvode-velja od 29.9.2022.pdf
Pravila šolskega reda-posodobljena od 29.9.2022.pdf
Hišni red OŠ Medvode-posodobljen-velja od 1.9.2022.pdf
 
 

MIKLAVŽEV SEJEM

 
23. 11. 2022

Ni res, da je eno samo sonce

in da samo ono greje.

Sonc je na Zemlji in nebu,

da jih nihče ne prešteje.

        (T. Pavček)

                  VABILO

Spoštovani učenci in starši!

 Približuje se veseli december in že tradicionalni Miklavžev sejem,

ki bo v četrtek, 1. 12. 2022, s pričetkom ob 17.00 v Športni dvorani Medvode.

 

Tudi v letošnjem šolskem letu bomo omogočili izmenjavo igrač, družabnih iger in knjig. Vabimo vas, da prinesete v šolo (v sobo šolske svetovalne delavke) igrače, knjige in družabne igre, s katerimi se otroci ne igrajo več. V šoli jih bomo po potrebi očistili,  uredili in jih pripravili na ogled oziroma izmenjavo.

Na Miklavževem sejmu boste na stojnici »Izmenjava igrač« prav gotovo našli kakšno igračo, knjigo ali družabno igro, ki vam bo krajšala prihajajoče zimske dni. Tam jih boste lahko dobili za simboličen znesek in s tem prispevali v Sklad šolske skupnosti.

Na sejmu bomo priredili tudi tradicionalni dobrodelni srečelov. Vse, ki imate možnost podariti karkoli novega in uporabnega, prosimo, da to prinesete razrednikom najkasneje do srede, 30. 11. 2022.

Vsem se zahvaljujemo za sodelovanje in pripravljenost pomagati za dobrodelne namene.

 Učenci in učitelji OŠ Medvode

 
     
 
 

OBČINSKO PRVENSTVO V ŠAHU POSAMIČNO

 
23. 11. 2022

V torek, 22. 11. 2022, je v avli Športne dvorane Medvode potekalo občinsko prvenstvo v šahu posamično. Z naše šole so se ga udeležili štirje učenci. Trije učenci so igrali v kategoriji do 15 let, ena učenka pa v kategoriji do 12 let. Vsi štirje učenci so se odlično odrezali: Patricija Mihajlovič in Maks Jelovčan sta osvojila 1. mesto, Stella Plaznik Bilić in Lejla Karaosmanović pa 2. mesto v svoji kategoriji.

Iskrene čestitke!

Zapisala in fotografirala Azra Kajan

 
 
    
 
 

TEHNIŠKI DAN V 2. RAZREDU

 
20. 11. 2022

V petek, 18. 11. 2022, smo z učenci 2. razreda izvedli tehniški dan. Spoznavali smo kakšen je tradicionalni slovenski zajtrk in ga seveda tudi pojedli. Tega dne smo se preizkusili v ustvarjanju in oblikovanju iz gline ter naredili pravo negovalno kremo iz čebeljega voska in olivnega olja.

Zapisala in fotografirala: Urša Kržišnik

 
 
     
 
 

DOBRODELNA AKCIJA "ZA OTROŠKI NASMEH"

 
18. 11. 2022

Spoštovani starši, dragi učenci!

Leto se počasi izteka, zopet je tu december - mesec obdarovanj. Ponovno imamo priložnost, da otrokom iz socialno ogroženih družin ublažimo stisko in jim polepšamo prihajajoče decembrske praznike. Tudi z vašo pomočjo nam bo uspelo. Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite v dobrodelni akciji. Podarite lahko suho sadje, piškote, sladkarije in nove kape, šale, nogavice, rokavice za otroke. Podarite lahko tudi 1 evro. Podarjeno prinesite svojemu razredniku ali učiteljici Simoni Omerzu v 1. b razred.

Dobrodelna akcija »Za otroški nasmeh« bo na naši šoli potekala od 21. 11. do 2. 12. 2022.

Vljudno vabljeni k dobrodelnosti.

Hvala.

Simona Omerzu, koordinatorica RK

 
 

KULTURNI DAN ZA UČENCE 8. RAZREDA

 
17. 11. 2022

V torek, 15. 11. 2022, smo se osmi razredi ob 7.55 zbrali pred šolo, vzeli malico in odšli na avtobus. Naša prva postojanka je bila NARODNA IN UNIVEZITETNA KNJIŽNICA oz. NUK. Ogledali smo si sobo, v kateri smo izvedeli več o zgodovini knjižnice, nato pa smo si ogledali še zunanjost.

Nato smo se odpravili v Slovensko FILHARMONIJO. Najprej smo si ogledali malo dvorano Slavka Ostrca, nato pa še veliko dvorano Marjana Kozine, kjer smo poslušali del vaje pevskega zbora. Po pesmi smo si ogledali še velike orgle, ki  smo jim tudi prisluhnili, saj nam jih je organist predstavil in tudi nekaj zaigral.

Naša zadnja postojanka je bil Cankarjev dom. Tam smo poslušali koncert orkestra Slovenske filharmonije z naslovom GLASBENE REKE. Zvok glasbe so spremljale baletke, ki so res čudovito plesale. Po koncertu smo se odpravili nazaj v šolo in domov.

Zapisala: Kaja Bukovšak, 8. a

Fotografije: Bernarda Rakar

 
 
 
 

VABILO NA 2. PREDAVANJE V OKVIRU ŠOLE ZA STARŠE

 
16. 11. 2022

Spoštovani starši!

Vabimo vas na predavanje, z naslovom  

»Otroci z močno voljo«, ki bo izvedeno v torek, 22. 11. 2022,

ob 18. uri preko zoom aplikacije.

Na predavanju, ki ga bo vodila gospa Andrea German, bomo govorili o tem, kako velja razumeti take otroke, kako lahko znižamo raven konfliktov z njimi in na kakšen način jih velja voditi, da je produktivno za oboje: odrasle in otroke.


Svojo udeležbo sporočite na naslov šolske svetovalne delavke: tatjana.sustersic2@guest.arnes.si

Zoom povezavo do predavanja boste na dan predavanja prejeli na svoj elektronski naslov. 

Lep pozdrav      

Vida Šušteršič- Bregar, dr. med. spec., voditeljica akcijske skupine

Vabilo na 2. predavanje v okviru Šole za starše_2022_23_16.11.2022.pdf
 
 

OBČINSKO PRVENSTVO V EXATLONU

 
27. 10. 2022

Zadnjih nekaj tednov smo se na OŠ Medvode intenzivno pripravljali na občinsko prvenstvo v Exatlonu. Podobno kot v televizijski oddaji so tekmovalce čakale preizkušnje v koordinaciji, hitrosti, ravnotežju, vzdržljivosti in predvsem v natančnosti, ki se je izkazala za ključ do uspeha. 

Na tekmovanju so nastopale tri šole: OŠ Preska, OŠ Simona Jenka in OŠ Medvode. Vsaka šola je imela prijavljeno ekipo iz 5. in ekipo iz 6. razreda, ki sta nastopali neodvisno ena od druge. Po prvemu krogu tekmovanja so se najhitrejše štiri ekipe uvrstile v polfinale. Najhitrejši čas v uvodnem delu tekmovanja so prikazali učenci 5. razreda OŠ Medvode, drugega najhitrejšega pa učenci 6. razreda OŠ Medvode, kar jim je opogumilo za naslednji del tekmovanja. 

V polfinalu sta kljub zelo majhnemu številu napak, obe naši ekipi izgubili proti 5. in 6. razredu OŠ Preska, ki sta si zagotovili 1. in 2. mesto na zmagovalnem odru. Tekma za tretje mesto je bila zelo napeta, a so na koncu zmagali petošolci OŠ Medvode. 

Dogodek je navduševal tako tekmovalce, kot gledalce in je pomagal spodbujati veselje do športa in ekipni duh, ki ga učitelji želimo prenesti na mlade. Da je bilo tekmovanje še bolj zanimivo, so za odlično vzdušje poskrbeli tudi nastopi plesalk iz OŠ Medvode in OŠ Simona Jenka.

Posnetki našega Exatlona bojo predvajani vsak ponedeljek v novembru, torej 7., 14., 21. in 28.11. v oddaji Jutro na Planetu, ki poteka od 8. do 10. ure na Planet TV.

Učitelja Matic Fatur in Rok Viriant-Stojanović

 
 
 

SLOVENSKI ŠOLSKI MUZEJ V LJUBLJANI

 
25. 10. 2022

Slovenski šolski muzej že več kot 120 let skrbi za slovensko šolsko dediščino. Stalna razstava Šola je zakon! predstavi šolstvo od prazgodovine do današnjih dni.

Pred več kot 200 leti se je cesarica Marija Terezija domislila genialne ideje. Izdala je ukaz: »Od danes naprej morajo vsi otroci, fantje in deklice, revni in bogati, v mestih in po vaseh – v šolo!«

Spoznali smo, kakšna oblačila so si otroci nekoč nadeli za v šolo, kakšni učni pripomočki so se skrivali v učenčevi leseni šolski torbici in kakšna je bila učilnica. Sedeli smo v stari šolski klopi pred gospodom učenikom s strogim glasom, ki je bil oblečen po šolski modi preteklega časa in s šibo v roki. Risali smo lahko na prave tablice s kredami, brali takratne zapise,  »rajtali« s starim računalom in se naučili tudi staro pomladno pesem.

Ugotovili smo, kako težko je mirno sedeti in zbrano poslušati. Ni bilo dovoljeno klepetati, sedeti smo morali vzravnano z rokami na hrbtu, odgovarjati pa smo morali le stoje in s celimi povedmi. Če se učenci niso držali pravil, so nekoč klečali v kotu na koruzi in tiho brali šolska pravila, sedli na lesenega osla in roke položili med ušesa ali pa so si oprtali lesenega osla na hrbet. 

Ta zanimiva in predvsem nevsakdanja šolska izkušnja, polna različnih vtisov, nam je dala misliti, kako se tudi šola in šolski sistem spreminjata.

Obisk Slovenskega šolskega muzeja smo združili tudi s sprehodom po stari Ljubljani in fotografiranjem pred Prešernovim spomenikom.

Vtise naših doživetij smo v šoli narisali tudi v stripu.

Učenci 3. A in 3. B razreda

 
 
 
 
     
 
 

LJUBLJANSKI MARATON

 
24. 10. 2022

V soboto, 22. 10. 2022, so se najbolj predani tekači na OŠ Medvode udeležili šolskega teka na Ljubljanskem maratonu. Kljub deževnemu vremenu so se nasmejani prepustili športnemu vzdušju in po svojih najboljših močeh pretekli razdaljo. 

Fotografije: Efi Štorga in Lea Zgonec

Zapisal: Matic Fatur

 
  
 
 

TEDEN OTROKA NA OŠ MEDVODE

 
12. 10. 2022

Na spodnji povezavi si lahko ogledate dejavnosti, ki so potekale v tednu otroka na OŠ Medvode.

https://youtu.be/k_p4cWUBamw

V tednu otroka nas je obiskal tudi portugalski pisatelj Joao Manuel Ribeire. Učenci 4. in 5. razreda so prebrali njegovo knjigo Moj dedek, kralj majhnih stvari, ki je prejela posebno nagrado "Zlato hruško". Pisatelj nam je povedal, da je to avtobiografska zgodba in še marsikaj zanimivega.
 
 
 

TOM POTUJE, OTROKE OBISKUJE

 
10. 10. 2022

V okviru Tedna otroka bomo imeli na OŠ Medvode prav posebnega gosta – to bo Tom nahrbtnik. Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) želi z akcijo »Tom potuje, otroke obiskuje« otrokom in mladostnikom predstaviti pomen pogovora, jih seznaniti s TOM telefonom ter jim ga približati kot enega izmed virov pomoči, kadar se znajdejo v stiski, imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor. V prvi vrsti je TOM nastal kot čustvena opora otrokom in mladim, ki se v procesu odraščanja srečujejo z različnimi vprašanji, dilemami ali stiskami. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Na ta način želimo mlade vzpodbuditi k razvijanju samozavesti in komunikacijskih spretnosti ter jih pripraviti na samostojno reševanje konfliktnih situacij.

Šolska svetovalna delavka, Tatjana Šušteršič 

https://youtu.be/g6HhNM32ZXs

Tom telefon_uvodni dopis_6.10.2022.pdf
 
    
 
 

POŠILJANJE SPOROČIL IZ LOPOLISA NA HOTMAIL

 
7. 10. 2022

Spoštovani starši,

nekateri ste nas obvestili, da ne dobivate elektronske pošte, ki vam jo pošiljamo preko Lo.Polisa. To se dogaja pri tistih starših, ki uporabljate spletno pošto Hotmail.
V nadaljevanju vam posredujem pošto, ki so nam jo poslali iz podjetja Logos in v kateri pojasnjujejo nastale težave.

Hvala za razumevanje.

Azra Kajan, pomočnica ravnateljice na OŠ Medvode


"Na kar nekaj šolah ste opazili, da starši, ki uporabljajo spletno pošto Hotmail (ki je po novem Outlook.com), ne prejemajo več sporočil, ki jih učitelji pošiljajo iz Lo.Polisa. Sporočila so starši lansko šolsko leto še prejemali, z letošnjim letom pa sporočil na Hotmail ne prejemajo več. Hotmail pošto iz Lo.Polisa (zaradi množičnega pošiljanja sporočil iz Lo.Polisa) dojema kot neželeno pošto, zato jo v celoti blokira, posledično starši Lo.Polisove pošte sploh ne prejmejo (niti pod Spam oz. Neželeno pošto). To je še posebej neugodno, če imata oba starša Hotmailov naslov.

Žal gre za težavo, katere ne moremo rešiti z danes na jutri, ampak bo trajalo nekaj časa, da se zadeva uredi. Zato staršem, ki uporabljajo Hotmail, svetujemo, da šoli sporočijo kak drug mail (če ga uporabljajo), ali pa naj si začasno odprejo nov mail pri drugem ponudniku spletne pošte (Gmail, Siol, T2, Amis, Telemach, Triera, iCloud …). Ko bo težava odpravljena, vas bomo o tem obvestili."
 
 

PREDAVANJA V OKVIRU ŠOLE ZA STARŠE

 
11. 10. 2022

V okviru "Šole za starše" vas obveščamo o izobraževanjih, ki so namenjena staršem. V mesecu novembru - mesecu preventive vas vabimo na sobotna srečanja staršev v prostore kluba Jedro v Medvodah. Pokažimo našim otrokom, da odgovorno pletemo mreže za njihov zdrav razvoj.

V priponki najdete tudi terminski načrt predavanj v okviru "Šole za starše 2022/23" - v sodelovanju z AS Medvode, Vrtcem Medvode. Načrtovana so 4 predavanja - enkrat mesečno (18. 10. 2022, 22. 11. 2022, 6. 12. 2022 in 17. 1. 2023).

Vsa predavanja se bodo izvedla preko zoom aplikacije, razen, če ne bo kako drugače zabeleženo. Udeležba na predavanjih bo možna ob predhodni prijavi na elektronski naslov šolske svetovalne delavke: tatjana.sustersic2@guest.arnes.si

Vljudno vabljeni, da se udeležite predavanj. 

Vodstvo šole
Seznam predavanj v Jedru-november 2022.pdf
Terminski načrt predavanj v okviru Šole za starše 2022-23.pdf
 
     
 
 

MEDVOŠKA KNJIŽNA TRANSVERZALA 2022/2023

 
7. 10. 2022

Spoštovani starši, učenci!

V sodelovanju s Knjižnico Medvode smo zakorakali v 5. sezono Medvodške knjižne transverzale. Z opravljanjem nalog pišemo/rišemo, obiskujemo in beremo zbirate žige  v za to namenjen kartonček, katerega dobite v šolski knjižnici ali Knjižnici Medvode.

Vsak osnovnošolski otrok izpolni svoj kartonček, poleg šolarja pa mora sodelovati vsaj še eden od staršev oz. drug odrasel član družine (skrbnik, babica, dedek, …). Izpolnjen kartonček oddate v šolski knjižnici ali Knjižnici Medvode najkasneje do 10. 5. 2023. Vsi sodelujoči bodo prejeli priznanje in sodelovali pri žrebanju.

Veselimo se vašega sodelovanja pri projektu.

Andreja Magdalenc Jevnikar

 
 

MEDVOŠKI TEK

 
2. 10. 2022

Dobri dve leti omejevanja gibanja sta prinesli določene posledice, ki se odražajo na našem zdravju, počutju in pomanjkanju medsebojnega druženja. Kar precej časa bo potrebnega, da pridemo zopet v "kondicijo", ki smo jo imeli pred "koronskim časom". Letos smo se med drugim odločili, da bomo učence bolj načrtno spodbujali h gibanju. Ena od gibalnih spodbud je tako tudi sodelovanje na medvoškem teku, ki je bil v soboto, 1. 10. 2022. Udeležilo se ga je 40 učencev in 5 zaposlenih OŠ Medvode ter kar precej navijačev.
Vsi razigrani in dobre volje so dokazali, da je gibanje za njih še kako pomembno. Ni najbolj pomembno zmagati, ampak uživati v teku, koristno izrabiti svoj prosti čas in se družiti. Navijači smo seveda poskrbeli za glasno spodbudo.

Čestitke vsem sodelujočim tekmovalcem in zahvala vsem donatorjem, ki ste jim s finančnimi sredstvi omogočili brezplačno prijavnino na tek in majčke.

Vodstvo šole
 
 
 
 

OBVESTILO O ZAPORNICI in PORASTU UNIČEVANJA OKOLICE ŠPORTNEGA IGRIŠČA

 
31. 8. 2022

Spoštovani starši, 

obveščamo vas, da je pred dovozom k OŠ Medvode zaradi varnosti učencev na novo postavljena zapornica, ki bo spuščena v času pouka oziroma bivanja učencev v šoli (med 7.00 in 15.30). V popoldanskem času, med vikendi in prazniki bo zapornica dvignjena.

Na športnem igrišču smo opazili povečano uničevanje ograje okrog igrišča, oglasnih tabel in  porast pisanja po določenih površinah. Še vedno opažamo, da se nekateri posamezniki vozijo (s kolesi, skiroji, tudi motorji) po atletski stezi in s tem uničujejo podlago iz tartana. Steza za skok v daljino vedno bolj postaja "igrišče za malčke oziroma neke vrste peskovnik", kar pa ni bil prvotni namen.

Vse občane, odrasle in otroke, prosimo, da sproti opozarjate vsakogar, ki ne upošteva naše skupne lastnine - športne površine namreč uporabljamo vsi. Želimo, da bi naše športno igrišče ostalo še dolgo dobro vzdrževano in funkcionalno, za to pa se moramo vsi potruditi.

Hvala za razumevanje in sodelovanje pri ohranjanju uporabnosti športnega igrišča.

Damjana Šubic, ravnateljica
 
   
 
 

Delavnice za osnovnošolce na temo Varnost na spletu

 
 

VZGOJA ZA INTERNET: PRIROČNIK ZA STARŠE

 
15. 2. 2022

Safe.si je pripravil nov priročnik za starše z nasveti in priporočili za varno in odgovorno rabo interneta. Tako kot otroka naučimo varno hoditi po cesti, ga moramo naučiti tudi varne uporabe interneta. To učenje pa se začne tisti trenutek, ko mu prvič izročimo v roke napravo, ki omogoča dostop do interneta, in traja, dokler ni otrok toliko vešč varne uporabe, da zna sam prepoznati tveganja in se pred njimi tudi zaščititi. Do priročnika v elektronski obliki lahko dostopate prek povezave:https://safe.si/gradiva/gradiva-za-starse/vzgoja-za-internet-prirocnik-za-starse .

 
 

UPORABA PIROTEHNIČNIH SREDSTEV

 
17. 12. 2021

UPORABA PIROTEHNIČNIH SREDSTEV - OBVESTILO ZA UČENCE IN STARŠE

V okolici šole smo zaznali uporabo pirotehničnih sredstev (petard). Kot veste, so lahko pirotehnična sredstva izjemno nevarna, saj je bilo v preteklih letih v Sloveniji med šolsko mladino kar nekaj zelo resnih poškodb. V mesecu decembru nekateri kupujejo, si izmenjujejo ali celo prodajajo različna pirotehnična sredstva (petarde, rakete,…). Ne želimo si, da bi se to dogajalo na naši šoli ali v njeni neposredni okolici, zato vas prosimo, da skupaj opozorimo učence na nevarnosti, ki se lahko pripetijo ob uporabi pirotehničnih sredstev.

Uporaba pirotehničnih sredstev v šoli, na zunanjih površinah šole ali na šolskih ekskurzijah, velja tudi za najtežjo kršitev Pravil šolskega reda Osnovne šole Medvode. Postopek v primeru najtežjih kršitev pa šola odstopi pristojnim institucijam.

Zakonodaja otrokom in mladostnikom do 16. leta starosti prepoveduje uporabo takšnih sredstev brez nadzora staršev. V času od 26. 12. do 2. 1 je kazniva tudi njihova uporaba, ki pomeni kršenje miru in ogrožanja življenj; takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja.

Kot pomoč pri pogovoru z otroki, predlagamo ogled spletne strani: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/oosebna-varnost/varna-uporaba-pirotehnike/bodi-zvezda-ne-meci-petard

BODI ZVEZDA - NE MEČI PETARD

mag. Damjana Šubic, ravnateljica

 
     
 
 

SMERNICE O UPORABI ZASLONOV PRI OTROCIH IN MLADOSTNIKIH

 
27. 5. 2021


Primarni pediatri iz Sekcije za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo pod okriljem Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije so skupaj s strokovnjaki z drugih področij pripravili prve nacionalne Smernice o uporabi zaslonov pri otrocih in mladostnikih.
smernice_za_uporabo_zaslonov.pdf
 
     
 
 

IZVAJANJE PROJEKTA MOJ SLOfit

 

Moj SLOfit

Spoštovani starši in skrbniki otrok,

SLOfit je informacijska podpora in nadgradnja uveljavljenega nacionalnega sistema spremljave telesnega in gibalnega razvoja šolarjev – športnovzgojnega kartona (ŠVK), ki ga je razvila Fakulteta za šport.


SLOfit_letak_A4.pdf
soglasje SVK otroci+starši.docx
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

ZABOJNIK ZA TEKSTIL IN OBUTEV

 
Spoštovani učenci in starši.

Pri šolski kolesarnici smo namestili zabojnik za zbiranje odvečnega tekstila in obutve. Kaj vanj spada in kaj ne, si lahko preberete v priloženem letaku.
LETAK TEKSTIL.pdf