PROSLAVA OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

 
5. 2. 2021

Portrete Franceta Prešerna so narisali učenci 4. a in 4. b razreda pod vodstvom učiteljic Barbare Tršan in Brigite Svoljšak.

 
 
    
 
 

KULTURNI DAN V 4. RAZREDU- ZELIŠČA MALE ČAROVNICE

 

17. 12. 2020

V petek, 11. 12., smo imeli četrtošolci kulturni dan. S pomočjo čarovnice Lenčke smo spoznali prednosti zelišč in izvedeli, da je belo omelo eden izmed božičnih simbolov. Vemo pa tudi, kako se naredi kis štirih tolovajev, ki poskrbi za odpornost. Po lutkovni predstavi smo izdelovali lutke.

Učiteljici Barbara Tršan in Brigita Svoljšak


 
    
 
 

KULTURNI DAN V 2. RAZREDU

 
9. 12. 2020

Danes so imeli učenci kulturni dan. Najprej smo prebrali pravljico Nekega zimskega dne nato pa so se učenci udobno namesitli v domači kinodvorani in si ogledi čudovito risanko Trnovo robidovje - Zimska zgodba. Ker je zunaj zaradi dežja snega bolj malo, so naredili snežaka kar iz nogavic. Učenci so pri delu uživali in nastali so čudoviti snežaki.

Urša Kržišnik
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

KULTURNI DAN – OBISK V NARODNI GALERIJI TER RAZISKOVALNO DELO Z DELAVNICO

 
13. 10. 2020

6. 10. 2020, so se učenci 6. razredov odpravili v  Ljubljano, v kulturni hram, v Narodno galerijo, ki hrani zbirko slik slovenske umetnosti od srednjega veka do impresionizma. Po prihodu v Ljubljano so učenci v miru pojedli malico in se sprehodili po Jakopičevem sprehajališču, kjer je postavljena razstava na prostem.  Na poti do Narodne galerije, so učenci videli kip Riharda Jakopiča, med drugim tudi kip »Razpad kozmosa« od kiparja, ki je živel v Medvodah, Franca Rotarja. Ta kip stoji pred Moderno galerijo s še drugimi slovenskimi kipi slovenskih kiparjev.  Na drugi strani so učenci videli odkrit kip Primoža Trubarja, kiparja Frana Bernkerja. Sledil je obisk Narodne galerije, kjer so vodiči zelo dobro predstavili značilnosti slikarskih slogov; od srednjega veka – gotike do impresionizma v 20. stoletju, s poudarkom na motivih. V raziskovalnem delu so se srečali s slovenskim ljudskim slovstvom ter poznali Legendo o nastanku Šmarne gore, Legendo o Zlatorogu ter Legendo o nastanku Bohinjskega jezera. Na delavnici so izdelovali lutke na palčkah, s katerimi bodo v šoli pri pouku odigrali zgodbo iz legend. Ker nas je vreme razveselilo tudi z lepim vremenom, so učenci na prostem lahko tudi risali pročelje Narodne galerije.

Zapisala: učiteljica Mojca Pintar

 
   
 
 

KULTURNI DAN na daljavo ZA UČENCE OD 6. DO 9. RAZREDA

 
20. 4. 2020

V petek, 24. 4. 2020 bo za učence predmetne stopnje kulturni dan. Ogledali si bomo predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana, in sicer:
  • Kit na plaži ali Tajno društvo PGC (učenci 6. in 7. razreda), 
  • Vihar v glavi (učenci 8. in 9. razreda). 
Več o poteku kulturnega dne pa si preberite v priloženih priponkah ali pa v spletnih učilnicah.
Navodila za KD 6. in 7. razred.pdf
Navodila za KD 8. in 9. razred.pdf
 
 

OPERNA PRAVLJICA Janko in Metka

 
Učenci od 1. do 5. razreda so si lahko v petek, 7. februarja, ogledali odlično operno pravljico Janko in Metka v izvedbi sopranistke Eve Černe in tenorista Klemna Torkarja.

Izbirčna Janko in Metka dokončno načneta živce mačehe in očeta, saj kljub pomanjkanju ne marata jesti zelenjavne juhe. V gozdu ju na limanice ujame čarovnica Leopoldina, nekdanja slavna operna pevka. Medtem ko se Janko redi v hlevčku, Leopoldina Metko nauči skuhati najboljšo zelenjavno juho na svetu. Razplet je seveda znan, Janko in Metka pa se odpravita domov z novim znanjem in bolj spoštljiva do truda svojih staršev.Izbirčna Janko in Metka dokončno načneta živce mačehe in očeta, saj kljub pomanjkanju ne marata jesti zelenjavne juhe. V gozdu ju na limanice ujame čarovnica Leopoldina, nekdanja slavna operna pevka. Medtem ko se Janko redi v hlevčku, Leopoldina Metko nauči skuhati najboljšo zelenjavno juho na svetu. Razplet je seveda znan, Janko in Metka pa se odpravita domov z novim znanjem in bolj spoštljiva do truda svojih staršev.
Fotografije: Damjana Šubic
 
 
 

KULTURNI DAN ZA UČENCE 9. RAZREDA, 30. 1. 2020

 

Z mestnim avtobusom smo se v četrtek, 30. januarja, devetošolci odpravili v Ljubljano, kjer nas je najprej čakal ogled opere. Ker je bil ogled voden, smo izvedeli marsikaj o tem, kaj vse je potrebno za nastanek predstave. Po ogledu zaodrja, odra, scenskega dvigala in scenskih skladišč smo se odpravili v Cankarjev dom. Tudi tam smo imeli voden ogled. Ne vedo vsi, zakaj je recimo strop na hodniku tako nizek, mi pač. Med ogledom dvoran smo se tudi malo nasmejali vsem, ki so se v hodnikih zaodrja že izgubili. V Linhartovi dvorani nas je čakal Jazz koncert z naslovom: Sprehod skozi zgodovino Jazz-a. To je bil tudi osrednji dogodek našega kulturnega dne, po koncu smo se le še odpravili v Glasbeno matico. Študentka nam je zaigrala Griegovo šaljivko na klavir, potem pa smo odšli nazaj proti šoli.

Maša Oblak, 9. A


 
   
 
 

KULTURNI DAN – OBISK V NARODNI GALERIJI Z DELAVNICO GRAFIKE

 

Kulturni dan je bil vsebinsko in organizacijsko izpeljan zelo dobro. Na cesti ni bilo pretiranih zastojev, tako smo prispeli v Ljubljano pravočasno. Učenci so v miru pojedli malico in se sprehodili po Jakopičevem sprehajališču, kjer je postavljena razstava z naslovom "Plečnikove stavbe v fotografiji". Sledil je obisk Narodne galerije, kjer so vodiči zelo dobro predstavili značilnosti slikarskih slogov: od srednjega veka – gotike do impresionizma v 20. stoletju. Na delavnici so nam predstavili Mušičev opus grafik s poudarkom na brezskrbnem otroštvu in trpkem obdobje vojnega časa, ki ga je avtor preživel v koncentracijskem taborišču. Na podlagi tega so učenci izdelovali grafiko v globokem tisku in spoznali tehniko suhe igle.

Zapisala: Mojca Pintar

 
  
 
 

GLASBENI KULTURNI DAN ZA OSMOŠOLCE, 12. 11. 2019

 

V torek, 12. novembra 2019, smo se odpravili v Ljubljano. Mimo Križank in spomenika neznanemu junaku v spomin na ilirske province, smo se sprehodili po Vegovi ulici. Tam smo v aleji skladateljev prepoznavali doprsne kipe slavnih komponistov. Na Kongresnem trgu smo si ogledali fasade sedeža Univerze v Ljubljani, Slovenske filharmonije in Uršulinske cerkve s samostanom ter izvedeli nekaj o njihovi preteklosti in sedanjosti. Vodička nas je popeljala po stavbi Slovenske filharmonije, kjer smo bili navzoči na vaji poklicnega zbora slovenske filharmonije, ter na predstavitvi orgel.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma smo poslušali orkester Slovenske filharmonije z naslovom GLASBENE REKE in poslušali dela :
Georga Friedricha HÄNDELA, Bedricha SMETANE, Danila BUČARJA in Johanna STRAUSSA ml. Sodelovali so baletni plesalci Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana; dirigiral je Slaven Kulenović. Program je povezoval Juš Milčinski.

Klub dežju smo preživeli zanimivo dopoldne.

Besedilo: Bernarda Rakar

Fotografije: Nik Jamnik, 8.b

 
 
     
 
 

LIKOVNO – GLASBENI KULTURNI DAN ZA 7. RAZRED, 15. 10. 2019

 

V torek, 15. 10. 2019, so imeli učenci 7. razreda, pester likovno – glasbeni kulturni dan. Na poti do Ljubljane ni bilo pretiranih zastojev, tako smo v Ljubljano prispeli pravočasno. Učenci so v miru pojedli malico in se sprehodili po Jakopičevem sprehajališču, kjer je postavljena razstava z naslovom "Matematika in fizika v sliki".

Sledil je obisk Moderne galerije. Odprli so nam pol ure pred uradnim časom, tako smo z obema razredoma pričeli hkrati. Ena skupina je imela delavnice, druga ogled na razstavi in potem sta se skupini zamenjali. Na razstavi so vodiči zelo dobro predstavili značilnosti slikarskih slogov; impresionizem, ekspresionizem in konstruktiviziem. Na delavnici so nam predstavili Černigojev portret pesnika Srečka Kosovela in njegovo poezijo. Na podlagi tega so učenci po skupinah izdelovali animacijo. Zmontirane filmčke animacij si bomo lahko ogledali na šoli.

Sledil je odhod v Cankarjev dom, kjer so si učenci ogledali koncert z naslovom »Čudoviti svet glasbil«. Na humoren način, pod vodstvom znanega komentatorja »Pižame«, so učenci spoznali vse inštrumente, ki jih uporabljajo v Simfoničnem orkestru v Ljubljani.  V največji dvorani Cankarjevega doma so v živo doživeli pravo glasbeno poslastico in spoznali pojme: tema, variacija in fuga.

Zapisala: Mojca Pintar

 
   
 
 

KULTURNI DAN NA PREDMETNI STOPNJI- 16. 4. 2019

KD 6. razred- 16.4.docx
KD 7. razred- 16.4.doc
KD 8. razred- 16.4.docx
KD 9. razred- 16.4.docx
 
 
 
 
 

KULTURNI DAN ZA UČENCE OD 1. do 5. RAZREDA

 

V soboto, 2. februarja 2019, smo v okviru kulturnega dneva na razredni stopnji, gostili Ekološko – kulturno društvo za boljši svet z gledališko predstavo Moja prva knjiga ter z delavnicami z naslovom Pravljica o nenasilju ter Komunikacija.

Predstavniki društva so učencem od 1. do 5. razreda z gledališko predstavo, z improviziranim odrom in kostumi ter z veliko domišljije, sporočili, da prosti čas lahko lepo in koristno preživljamo tudi ob knjigah in ne samo ob tablicah, telefonih, računalnikih in televiziji.

Na delavnicah, ki so potekale po razredih, pa so nastopajoči, ob različnih socialnih igrah, z veliko zavzetosti in dobre volje, učencem  prikazali, kako se lahko z več empatije in sočutja nenasilno vedejo do sovrstnikov, sprejemajo drugačnost ter izboljšajo medsebojne odnose.

Nastopajoči so učence nasmejali ter jih spravili v dobro voljo.

                                                                                                                        Irena Humek Kok

 
 
 
 

KULTURNI DAN NA GROHARJEVI DOMAČIJI

 
Četrtek,18.10.2018 smo petošolci izkoristili za kulturni dan. Odpeljali smo se na Groharjevo domačijo v Sorico. Tu je živel slovenski slikar Ivan Grohar, poznan po sliki Sejalec.

Prijazno nas je sprejel učitelj Gašper in nas najprej popeljal v svet glasbe. V glasbeni delavnici smo zaigrali kot glasbena skupina, iz glasbil smo izvabili uglašene melodije.

V drugem delu pa smo se v likovnem ateljeju lotili risanja s svinčniki. Nastalo je veliko zares dobrih risb, ki nam bodo ostale za spomin.

Dopoldne je bilo zelo poučno in ustvarjalno.

Pripravili: Majda Šetina Čarman in Tatjana Kernič