GLASBENI KULTURNI DAN ZA OSMOŠOLCE, 12. 11. 2019

 

V torek, 12. novembra 2019, smo se odpravili v Ljubljano. Mimo Križank in spomenika neznanemu junaku v spomin na ilirske province, smo se sprehodili po Vegovi ulici. Tam smo v aleji skladateljev prepoznavali doprsne kipe slavnih komponistov. Na Kongresnem trgu smo si ogledali fasade sedeža Univerze v Ljubljani, Slovenske filharmonije in Uršulinske cerkve s samostanom ter izvedeli nekaj o njihovi preteklosti in sedanjosti. Vodička nas je popeljala po stavbi Slovenske filharmonije, kjer smo bili navzoči na vaji poklicnega zbora slovenske filharmonije, ter na predstavitvi orgel.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma smo poslušali orkester Slovenske filharmonije z naslovom GLASBENE REKE in poslušali dela :
Georga Friedricha HÄNDELA, Bedricha SMETANE, Danila BUČARJA in Johanna STRAUSSA ml. Sodelovali so baletni plesalci Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana; dirigiral je Slaven Kulenović. Program je povezoval Juš Milčinski.

Klub dežju smo preživeli zanimivo dopoldne.

Besedilo: Bernarda Rakar

Fotografije: Nik Jamnik, 8.b

 
 
     
 
 

LIKOVNO – GLASBENI KULTURNI DAN ZA 7. RAZRED, 15. 10. 2019

 

V torek, 15. 10. 2019, so imeli učenci 7. razreda, pester likovno – glasbeni kulturni dan. Na poti do Ljubljane ni bilo pretiranih zastojev, tako smo v Ljubljano prispeli pravočasno. Učenci so v miru pojedli malico in se sprehodili po Jakopičevem sprehajališču, kjer je postavljena razstava z naslovom "Matematika in fizika v sliki".

Sledil je obisk Moderne galerije. Odprli so nam pol ure pred uradnim časom, tako smo z obema razredoma pričeli hkrati. Ena skupina je imela delavnice, druga ogled na razstavi in potem sta se skupini zamenjali. Na razstavi so vodiči zelo dobro predstavili značilnosti slikarskih slogov; impresionizem, ekspresionizem in konstruktiviziem. Na delavnici so nam predstavili Černigojev portret pesnika Srečka Kosovela in njegovo poezijo. Na podlagi tega so učenci po skupinah izdelovali animacijo. Zmontirane filmčke animacij si bomo lahko ogledali na šoli.

Sledil je odhod v Cankarjev dom, kjer so si učenci ogledali koncert z naslovom »Čudoviti svet glasbil«. Na humoren način, pod vodstvom znanega komentatorja »Pižame«, so učenci spoznali vse inštrumente, ki jih uporabljajo v Simfoničnem orkestru v Ljubljani.  V največji dvorani Cankarjevega doma so v živo doživeli pravo glasbeno poslastico in spoznali pojme: tema, variacija in fuga.

Zapisala: Mojca Pintar

 
   
 
 

KULTURNI DAN NA PREDMETNI STOPNJI- 16. 4. 2019

KD 6. razred- 16.4.docx
KD 7. razred- 16.4.doc
KD 8. razred- 16.4.docx
KD 9. razred- 16.4.docx
 
 
 
 
 

KULTURNI DAN ZA UČENCE OD 1. do 5. RAZREDA

 

V soboto, 2. februarja 2019, smo v okviru kulturnega dneva na razredni stopnji, gostili Ekološko – kulturno društvo za boljši svet z gledališko predstavo Moja prva knjiga ter z delavnicami z naslovom Pravljica o nenasilju ter Komunikacija.

Predstavniki društva so učencem od 1. do 5. razreda z gledališko predstavo, z improviziranim odrom in kostumi ter z veliko domišljije, sporočili, da prosti čas lahko lepo in koristno preživljamo tudi ob knjigah in ne samo ob tablicah, telefonih, računalnikih in televiziji.

Na delavnicah, ki so potekale po razredih, pa so nastopajoči, ob različnih socialnih igrah, z veliko zavzetosti in dobre volje, učencem  prikazali, kako se lahko z več empatije in sočutja nenasilno vedejo do sovrstnikov, sprejemajo drugačnost ter izboljšajo medsebojne odnose.

Nastopajoči so učence nasmejali ter jih spravili v dobro voljo.

                                                                                                                        Irena Humek Kok

 
 
 
 

KULTURNI DAN NA GROHARJEVI DOMAČIJI

 
Četrtek,18.10.2018 smo petošolci izkoristili za kulturni dan. Odpeljali smo se na Groharjevo domačijo v Sorico. Tu je živel slovenski slikar Ivan Grohar, poznan po sliki Sejalec.

Prijazno nas je sprejel učitelj Gašper in nas najprej popeljal v svet glasbe. V glasbeni delavnici smo zaigrali kot glasbena skupina, iz glasbil smo izvabili uglašene melodije.

V drugem delu pa smo se v likovnem ateljeju lotili risanja s svinčniki. Nastalo je veliko zares dobrih risb, ki nam bodo ostale za spomin.

Dopoldne je bilo zelo poučno in ustvarjalno.

Pripravili: Majda Šetina Čarman in Tatjana Kernič