TEK TROJK V LJUBLJANI

 
8. 5. 2023

V soboto, 6. maja, so se najbolj motivirani tekači na OŠ Medvode udeležili Teka trojk v Ljubljani. V ekipah po tri so morali celotno tri kilometrsko traso preteči skupaj. Osemnajst učencev in učenk naše šole je nastopilo na tekmovanju in prav vsi so se dobro odrezali.

Kmalu bomo začeli s prijavami na Nočni tek, ki bo 3. 6. v Medvodah. Tudi za ta tek bomo izvedli skupinsko prijavo in upamo, da se nam bo lahko pridružilo čim večje število učencev.

Besedilo: Matic Fatur

Fotografije: Azra Kajan in Matic Fatur

 
 
 
   
 
 

PESEM POMLADI 2023

 
20. 4. 2023

V torek, 18. 4. 2023 je v telovadnici OŠ Preska potekala območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov v organizaciji JSKD Ljubljana okolica in OŠ Preska.

Na koncertu se je predstavilo 10 pevskih zborov medvoških osnovnih šol: Pirniče, Smlednik, Preska in Medvode.

Našo šolo so zastopali trije pevski zbori: CICIBANI (učenci 1. in 2. razreda), KITICA (učenci 3., 4. in 5. razreda) in MLADINSKA VOKALNA SKUPINA (učenke od 6. do 9. razreda).

Naši zbori so se predstavili z iskrivim, humornim in tehtnim pevskim programom, izvedenim z intonančno čistostjo in navdušenjem. Poželi so buren aplavz publike in pohvalo selektorja.

Mladim pevcem se zahvaljujemo za vložen celoletni trud.

Prisrčno vas vabimo na naš zaključni nastop, ki bo v začetku junija.

KDOR POJE, SLABO NE MISLI.

Zapisala Bernarda Rakar

Fotografije Iztok Pipan

 
 
 

OTVORITEV RAZSTAVE V SREDNJI ŠOLI BIC NAKLO

 

4. 4. 2023

V četrtek, 30. 3. 2023, smo se učenci izbirnega predmeta Likovno snovanje 3, odpravili na srednjo šolo BIC Naklo,  kjer smo imeli otvoritev naše likovne razstave z naslovom » Kristali vode – Mandala ». Predstavili smo naše izdelke na svili. Za popestritev dogodka je poskrbel Jaš Okršlar, ki je na harmoniko zaigral  par slovenskih skladb. Matic Noč je  poudarili pomen vode v današnjem času ter vpliv zvokov, čustev in sporočil na vodno strukturo. Pri ogledu razstave so učenci podrobneje predstavili način izdelave ter posebnosti svojega izdelka. Učencem sta šolo in posestvo, ki je v prečudovitem okolju, predstavili dve dijakinji. Šoli in osebju v Naklem se zahvaljujemo za izjemno priložnost in sodelovanje.

Zapisala in fotografirala Mojca Pintar


 
 
    
 
 

RAZSTAVE NA ŠOLSKIH HODNIKIH

 
24. 2. 2023

Na šolskih hodnikih naše šole je v mesecu februarju na ogled postavljena razstava likovnih izdelkov učencev izbirnega predmeta LIKOVNO SNOVANJE 3.

Vabljeni ste, da si jih ogledate.

1.    Na dolgem hodniku smo razstavili risbe, kjer smo si izbrali stavbe našega najbolj znanega arhitekta Jožeta Plečnika. Na risbah smo upodobili Plečnikov nedokončan projekt, to je PARLAMENT, ki ga je želel postaviti v Tivoliju. Narisali smo še NARODNO IN UNIVERZITETNO KNJIŽNICO, CERKEV NA BARJU in CERKEV V PRAGI.

Plečnik je znan po tem, da je fasade stavb okrasil z izbiro doma izkopanega materiala, kar je vplivalo na ugodnejšo ceno izdelave. Glino, marmor in ostale materiale je izvirno umestil in ustvaril ritem na fasadi. Mi smo stavbe narisali v perspektivi z enim očiščem.

2.    V glavni avli naše šole je na ogled postavljena še razstava slik na svili. Upodobljene so MANDALE – VODNE CELICE, ki so izpostavljene lepi besedi, kot je hvaležnost, lepota.

Vsi smo že slišali za preizkus z rižem, ki lepo vzklije, če je na skodelici prilepljen listek z lepo besedo. Oziroma, riž postane črn in se pojavi plesen, če je na posodici z rižem zalepljen listič z grdo besedo.

Ideje za ustvarjanje smo črpali iz knjige: Sporočilo vode, avtorja in znanstvenika Masaru Emota. Povzetek iz knjige si lahko ogledate na treh modrih plakatih ob svilenih izdelkih.

S to razstavo, z naslovom »Vodne celice – mandale«, se bo naša šola predstavila na srednji tehniški šoli BIC Naklo. Učenci srednje šole pa bodo razstavljali izdelke na naši šoli, z naslovom »Približajmo gore mladim«.

Učiteljica: Mojca Pintar

 
 
   
 
 

PUSTNO RAJANJE NA ŠOLI

 
22. 2. 2023


 
 
 
  
 
 

OBISK FRANCOSKE UČITELJICE Clare Picart

 

17. 2. 2023


V petek, 17. 2. 2023 smo učenci 4., 5. in 7. razreda izbirnega predmeta francoščina pouk preživeli nekoliko drugače, saj nas je obiskala učiteljica Clara Picart iz Francije. V okviru projekta "La France voyage", ki ga organizira Francoski inštituti iz Ljubljane, je gospa Picart izvedla delavnice izdelovanja maskote za Olimpijske igre - Pariz 2024. Spoznali pa smo tudi uradno maskoto: "Les Phryges".


Bilo je zabavno, veliko smo se naučili in ustvarili zanimive izdelke!

Učenci francoščine in učiteljica Andreja Čeru
 
 
 
    
 
 

V POČASTITEV SLOVENSKEGA KULTURNEGA PRAZNIKA

 
4. 2. 2023

V petek, 3. februarja, so učenci in njihovi mentorji v počastitev slovenskega kulturnega praznika pripravili zanimiv kulturni program. Nekaj utrinkov s šolske proslave si lahko ogledate na spodnjih fotografijah in dveh videoposnetkih. 

Posebno presenečenje nam je pripravil mladinski pevski zbor pod vodstvom gospe Bernarde Rakar, ki je zapel Prešernovo pesem Vrba (uglasbil jo je Vlado Kreslin) skupaj z gospodom Urošem Medarjem in ob spremljavi kitare, učenke Žive Rupar.

Naj vas spomnimo, da bodo v sredo, 8. februarja, na dan slovenskega kulturnega praznika, odprta vsa vrata kulturnih ustanov. Izkoristite to izjemno priložnost.

Vsem želimo prijetne počitniške dni.

Vodstvo šole

Fotografije: Eva Miklič, Tanja Trček
Videoposneki: Eva Miklič

 
 
 
 
  
 
 

DRSANJE V 2. RAZREDU

 
12. 1. 2023

V sredo, 11. 1. 2023, smo se 2. razredi odpravili na drsališče v Medvodah. Nekaj učencev je bilo na drsalkah prvič in jim je šlo prav odlično. Zelo dobro smo se tudi razgibali in zabavali. Imeli smo krasen dan, ki ga bomo zagotovo ponovili.

Zapisala in fotografirala Urša Kržišnik, Tamara Mlinarič
 
 
 
 
 
 

TURISTIČNI KROŽEK OŠ MEDVODE SE PREDSTAVI NA DECEMBRSKI PRIREDITVI V MEDVODAH

 
19. 12. 2022

V soboto, 17. 12. 2022 so učenci turističnega krožka s Turistično zvezo Medvode sodelovali na decembrski prireditvi, ki se je odvijala v centru Medvod. Na svoji stojnici so gostom ponudili kinder punč, in praznične piškote. Obiskovalce so razveselili tudi s spodbudnimi voščili.

Gostje prireditve so se z veseljem ustavili ob stojnici. Pohvalili so pekovske mojstre in okrasitev stojnice, tudi okusnega punča je zmanjkalo. Čeprav je bilo mrzlo, so učenci z veseljem vztrajali in razveseljevali občane.

Mentorici turističnega krožka:

Urša Kržišnik in Katarina Czerny

 
 
 

SODELOVANJE NA NATEČAJU DROBTINICA 2022

 
15. 12. 2022

Tudi letos, kot vsako leto, so se nadarjeni učenci pod vodstvom učiteljev-mentorjev udeležili natečaja, ki ga razpisuje Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Ljubljana, v počastitev Svetovnega dneva hrane, ki je bil 16. oktobra in Mednarodnega dneva boja proti revščini, ki je bil 17. oktobra.

Odločili so se, da bodo v duhu medgeneracijskega sodelovanja zbrali recepte svojih babic in nato pripravili nekaj jedi, uredili plakate s starimi recepti in izdelali zgibanko. Hrano so učenci tudi poskusili in ugotovili, da je mogoče iz preprostih sestavin pripraviti zelo okusno hrano.

Na spodnjih fotografijah si lahko ogledate utrinke z delavnic.

Učiteljice Eva, Ajda, Maja in Vlasta

Izdelek OŠ Medvode je bil izbran na natečaju in bo razstavljen v atriju ljubljanske Mestne hiše od 20. 12. 2022 do 19. 1. 2023 v sklopu razstave Ljubljana, mesto solidarnosti.

Vsi učenci in učenke, starši, babice in dedki ter drugi sorodniki in prijatelji ste vljudno vabljeni k ogledu te razstave.

Vsem sodelujočim učenkam in učencem se zahvaljujemo za sodelovanje in jim čestitamo za uspešno opravljeno nalogo.

Učitelji mentorji


 
 
  
 
 

MIKLAVŽEV SEJEM

 
3. 12. 2022

Praznični december smo na naši šoli začeli z Miklavževim sejmom, ki je v četrtek, 1. 12. 2022, že osemnajstič odprl svoja vrata.

Učenci so prodajali raznovrstne praznične izdelke, ki so jih izdelali v okviru tehniškega dne. 

Prvi dobri mož decembra, kot ga pogosto poimenujemo, je simbol darežljivosti, dobrote in sočutja. Zato smo prireditev obarvali z mislijo na tiste, ki v teh dneh še posebno potrebujejo pomoč. Tudi letos bo denar od prodanih izdelkov namenjen socialno šibkejšim otrokom. 

Prireditev je bila zelo dobro obiskana in hvala vsem obiskovalcem sejma za obisk in nakup izdelkov!

Učenci in kolektiv OŠ Medvode

 
 
 
 
 
 
 
 
 

OBČINSKO PRVENSTVO V EXATLONU

 
27. 10. 2022

Zadnjih nekaj tednov smo se na OŠ Medvode intenzivno pripravljali na občinsko prvenstvo v Exatlonu. Podobno kot v televizijski oddaji so tekmovalce čakale preizkušnje v koordinaciji, hitrosti, ravnotežju, vzdržljivosti in predvsem v natančnosti, ki se je izkazala za ključ do uspeha. 

Na tekmovanju so nastopale tri šole: OŠ Preska, OŠ Simona Jenka in OŠ Medvode. Vsaka šola je imela prijavljeno ekipo iz 5. in ekipo iz 6. razreda, ki sta nastopali neodvisno ena od druge. Po prvemu krogu tekmovanja so se najhitrejše štiri ekipe uvrstile v polfinale. Najhitrejši čas v uvodnem delu tekmovanja so prikazali učenci 5. razreda OŠ Medvode, drugega najhitrejšega pa učenci 6. razreda OŠ Medvode, kar jim je opogumilo za naslednji del tekmovanja. 

V polfinalu sta kljub zelo majhnemu številu napak, obe naši ekipi izgubili proti 5. in 6. razredu OŠ Preska, ki sta si zagotovili 1. in 2. mesto na zmagovalnem odru. Tekma za tretje mesto je bila zelo napeta, a so na koncu zmagali petošolci OŠ Medvode. 

Dogodek je navduševal tako tekmovalce, kot gledalce in je pomagal spodbujati veselje do športa in ekipni duh, ki ga učitelji želimo prenesti na mlade. Da je bilo tekmovanje še bolj zanimivo, so za odlično vzdušje poskrbeli tudi nastopi plesalk iz OŠ Medvode in OŠ Simona Jenka.

Posnetki našega Exatlona bojo predvajani vsak ponedeljek v novembru, torej 7., 14., 21. in 28.11. v oddaji Jutro na Planetu, ki poteka od 8. do 10. ure na Planet TV.

Učitelja Matic Fatur in Rok Viriant-Stojanović

 
 
 

LJUBLJANSKI MARATON

 
24. 10. 2022

V soboto, 22. 10. 2022, so se najbolj predani tekači na OŠ Medvode udeležili šolskega teka na Ljubljanskem maratonu. Kljub deževnemu vremenu so se nasmejani prepustili športnemu vzdušju in po svojih najboljših močeh pretekli razdaljo. 

Fotografije: Efi Štorga in Lea Zgonec

Zapisal: Matic Fatur

 
  
 
 

LIKOVNO USTVARJANJE V NARAVI

 
13. 10. 2022

V sredo, 12. 10. 2022, smo se z učenci 1. a razreda  odpravili v bližnji gozd. Učenci so ustvarjali z naravnimi materiali in nastale so čudovite umetnine.

Zapisali: učiteljici Vlasta in Ana

 
 
 

TEDEN OTROKA NA OŠ MEDVODE

 
12. 10. 2022

Na spodnji povezavi si lahko ogledate dejavnosti, ki so potekale v tednu otroka na OŠ Medvode.

V tednu otroka nas je obiskal tudi portugalski pisatelj Joao Manuel Ribeire. Učenci 4. in 5. razreda so prebrali njegovo knjigo Moj dedek, kralj majhnih stvari, ki je prejela posebno nagrado "Zlato hruško". Pisatelj nam je povedal, da je to avtobiografska zgodba in še marsikaj zanimivega.

 
 
 

TOM POTUJE, OTROKE OBISKUJE

 
10. 10. 2022

V okviru Tedna otroka bomo imeli na OŠ Medvode prav posebnega gosta – to bo Tom nahrbtnik. Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) želi z akcijo »Tom potuje, otroke obiskuje« otrokom in mladostnikom predstaviti pomen pogovora, jih seznaniti s TOM telefonom ter jim ga približati kot enega izmed virov pomoči, kadar se znajdejo v stiski, imajo vprašanje ali potrebujejo pogovor. V prvi vrsti je TOM nastal kot čustvena opora otrokom in mladim, ki se v procesu odraščanja srečujejo z različnimi vprašanji, dilemami ali stiskami. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Na ta način želimo mlade vzpodbuditi k razvijanju samozavesti in komunikacijskih spretnosti ter jih pripraviti na samostojno reševanje konfliktnih situacij.

Šolska svetovalna delavka, Tatjana Šušteršič 

Tom telefon_uvodni dopis_6.10.2022.pdf
 
    
 
 

MEDVOŠKI TEK

 
2. 10. 2022

Dobri dve leti omejevanja gibanja sta prinesli določene posledice, ki se odražajo na našem zdravju, počutju in pomanjkanju medsebojnega druženja. Kar precej časa bo potrebnega, da pridemo zopet v "kondicijo", ki smo jo imeli pred "koronskim časom". Letos smo se med drugim odločili, da bomo učence bolj načrtno spodbujali h gibanju. Ena od gibalnih spodbud je tako tudi sodelovanje na medvoškem teku, ki je bil v soboto, 1. 10. 2022. Udeležilo se ga je 40 učencev in 5 zaposlenih OŠ Medvode ter kar precej navijačev.
Vsi razigrani in dobre volje so dokazali, da je gibanje za njih še kako pomembno. Ni najbolj pomembno zmagati, ampak uživati v teku, koristno izrabiti svoj prosti čas in se družiti. Navijači smo seveda poskrbeli za glasno spodbudo.

Čestitke vsem sodelujočim tekmovalcem in zahvala vsem donatorjem, ki ste jim s finančnimi sredstvi omogočili brezplačno prijavnino na tek in majčke.

Vodstvo šole
 
 
 
 

PAPIRNA AKCIJA NA OŠ MEDVODE

 
7. 10. 2022

6. 10. 2022 je na OŠ Medvode potekala papirna akcija. Učenci so pridno prinašali papir. Vabimo vas, da ga pridno zbirate za spomladansko akcijo.

Najlepše se vam zahvaljujemo za sodelovanje in ves prinešeni star papir..

Ekipa papirne akcije

 
 
 

INTERESNA DEJAVNSOST ATLETSKA VADBA

 
26. 9. 2022

Učenci v sklopu interesne dejavnosti atletska vadba pridno trenirajo že tri tedne. Vabimo učence, ki se do sedaj še niso opogumili, da se prijavijo. 

Matic Fatur, nosilec interesne dejavnosti


 
   
 
 

SODELOVANJE NA EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI

 
26. 9. 2022

V okviru projekta Evropski teden mobilnosti smo sodelovali tudi z našimi učenci OŠ Medvode.

Poslikave podhoda za Šparom v Medvodah so se udeležili: Teja Erzin, Lana Meden, Eva Bevk Šali, Luka Pelko, Klara Kolarič in Teja Novak.

V četrtek, 22. 9. 2022, smo od 8:00 do 13:30 ustvarjali in spreminjali počečkane stene v prelepe grafite.

Nastajale so domišljijske podobe, figure iz risank, živali,... vsem pa je bilo skupno gibanje s prevoznim sredstvom.

Tako nas iz sten pozdravijo podobe, ki se vozijo z bordi, kotalkami, padalom,... Oglejte si jih vsaj na fotografijah, ker grafiti žal ne bodo dolgo obstali.

Zapisala: učiteljica Mojca Pintar

 

 
 
 

URE ŠPORTA V BAZENU

 
22.9. 2022

Učenci 3. razredov smo v tednu od 12. 9. do 16. 9. 2022 imeli 20-urni plavalni tečaj, ki je del obveznega programa pri predmetu šport. Tečaj plavanja je potekal v pokritem plavalnem bazenu v vodnem mestu Atlantis, v Ljubljani, pod strokovnim vodstvom plavalnih učiteljev. Svoje plavalne veščine smo dnevno izpopolnjevali, pridno vadili in na koncu ulovili  DELFINČKE in MORKE KONJIČKE.

Učenci 3. A in 3. B razreda

 
 
 
    
 
 

LIKOVNA UMETNOST V 2. B

 
14. 9. 2022

Z učenci 2. b razreda smo v sredo, 7. 9. 2022 ujeli še zadnji sončen dan v tednu in ga izkoristili za ogromne poslikave asfalta. Spremenili smo se v metulje, vile, leteli smo s padalom, se skrivali pod dežniki, plezali po plezalni steni, se potapljali s podmornico ... in pri vsem skupaj zelo uživali!

Fotografije si lahko ogledate na spodnji povezavi.

https://photos.app.goo.gl/Qzo2P5ACh3no2prL6

Učenci 2. b in učiteljica Tamara

 
 

POLETNI UTRINKI IZ MEDVOD

 
7. 7. 2022
V petek, 1. julija, je na slovesnosti ob praznovanju 20 let turistične zveze Slovenije sodelovala tudi OŠ Medvode. Na medvoški tržnici smo delno predstavili kuharske umetnije, ki se jih učenci učijo v okviru projekta Otroška medvoška kuhalnica. Pripravili smo osvežilno poletno jed z dodatkom kranjske klobase.
Pridružil se nam je tudi Jure Galičič.

V torek, 5. julija, sta v okviru občinskega praznika učenki naše šole - Sara in Kaja Bukovšak - prejeli pomembno občinsko priznanje "Mladi upi Medvod".
Iskrene čestitke!!!

Želimo vam še naprej lepe, zanimive in dogodivščin polne počitnice.

Vodstvo šole
 
 
 

ŽUPAN PODELIL PRIZNANJA NAJUSPEŠNEJŠIM DEVETOŠOLCEM

 
15. 6. 2022
V petek, 10. junija, nas je obiskal župan, g. Nejc Smole. Podelil je priznanja devetošolcem, ki so bili vseh devet let odlični, ali so prejeli srebrna ali zlata priznanja na državnih tekmovanjih. Na OŠ Medvode je prejelo priznanja kar 14 učencev.

ČESTIKE vsem prejemnikom priznanj! SREČNO na vaši novi življenjski poti!

Vodstvo šole
 
  
 
 

MEDVOŠKA OTROŠKA KUHALNICA

 
31. 5. 2022

Na OŠ Medvode smo ponovno nekaj " zakuhali" z Medvoško otroško kuhalnico. Tokrat smo se učili, kako najbolje speči kruh in ostale dobrote iz moke. V mesecu maju smo se dobili 3x. Za vse sestavine  je poskrbela gospa Vanja Ločniškar iz Turističnega društva Žlebe - Marjeta. 

Najprej smo se naučili osnovnih veščin in trikov, kako pripraviti najboljše testo, potem pa smo se lotili peke. Seveda smo vse to počeli pod budnim očesom našega Master Chefa Slovenije Jureta Galičiča in Monike Jekler. Spekli smo rogljičke z različnimi nadevi in ocvirkovko (kruh s čebulo in ocvirki). Ni treba posebej poudarjati, da je bilo vse zelo okusno in da smo neizmerno uživali. 

Da pa ne bo ostalo vse samo pri objavi na spletni strani, bomo  jeseni prihodnje šolsko leto pripravili tudi  razstavo in natisnili knjižico z recepti, fotografijami in zbranimi mislimi o kruhu. Pri tem bodo sodelovali učenci turističnega krožka in učenci razredne stopnje.

Za sedaj pa si za pokušino oglejte nekaj zgovornih fotografij in kratek filmski posnetek.

https://we.tl/t-SRYtcMRJgT

Učenci in mentorji Otroške medvoške kuharske delavnice.

 
 
 
 
 

PEVSKI VIKEND in OBMOČNI ZBOROVSKI BUM 2022

 
27. 5. 2022

20. in 21. maja so imeli učenci pevskega zbora Kitica pevski vikend z intenzivnimi pevskimi vajami, pod vodstvom mentorice Bernarde Rakar ter s pomočjo Katarine Czerny in Maje Knific Bukovšak. Pevski vikend je potekal na šoli. Učenci so bili navdušeni, izvedba brezhibna.

2. 6. 2022

Učenci otroškega in mladinskega pevskega zbora so del svojega pevskega talenta pokazali na Območnem Zborovskem bumu 2022, ki je bil 1. junija ob 18.00 na tržnici Medvode.

Zborovski BUM je veličasten povratek slovenskih osnovnošolskih pevskih zborov na oder, po skoraj treh letih odsotnosti zaradi epidemije. V 60 krajih naše države je skupni program zapelo 583 zborov, združenih po območjih. Na našem območju Ljubljana okolica, se je 15 otroških in mladinskih zborov združilo v dva velika (z več kot 200 pevci), ki sta zapela na tržnici Medvode in na dvorišču OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani. S sporočilom, da nič na tem svetu ne bi smelo prekiniti otroškega petja! 

Pevski dogodek nam je popestril zadnje obdobje šolskega leta. Takih dogodkov si še želimo. HVALA vsem mladim pevcem in njihovim mentorjem.

P_zborovski-bum-2022.pdf
P_zborovski-bum-2022-TISK2.jpg
 
 
   
 
 

DEŽELAK JUNAK NA PLOŠČADI PRED OŠ MEDVODE

 
8. 6. 2022

V letošnjem šolskem letu smo se odločili, da se pridružimo humanitarni akciji Radia 1 Deželak junak. V sklopu akcije Miha Deželak kolesari po Sloveniji in zbira prostovoljne prispevke za počitnice otrok iz socialno ogroženih družin.

V sredo, 8. junija 2022 je etapa potekala skozi Medvode in ekipa se je ustavila tudi pri naši šoli. 

Učenci so ga s transparenti in z glasbo pričakali pred šolo.

Veseli smo, da je tudi naša šola košček v mozaiku velike dobrodelne akcije Radia 1 in da smo z zbranimi prostovoljnimi prispevki učencev in zaposlenih OŠ Medvode popeljali kakšnega otroka na morje. Zbrali smo namreč kar 2.000 evrov.

Hvala vsem, ki ste prispevali v dobrodelni namen.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate kratek film o obisku Deželaka junaka.

https://we.tl/t-ekqgoxotUg (avtorica: Eva Miklič)

Veronika Jenko, Maja Knific Bukovšak, Tamara Vučko

 
 
 
 
 
 
 

PREDSTAVITEV GLASBENE ŠOLE FRANCA ŠTURMA

 
11. 5. 2022

Danes so na šoli nastopili učenci Glasbene šole Franca Šturma in nam predstavili svoje instrumente. Nastopilo je tudi kar nekaj učencev naše šole in nas s svojim nastopom popeljali v svet glasbe. Vsem nastopajočim čestitamo za čudovit nastop.

Zapisala in fotografirala Urša Kržišnik
 
 
 
 
 
 

Predavanje o velikih zvereh v Sloveniji

 

V ponedeljek, 25. 4. 2022, sta šolo obiskali sodelavki v projektih LIFE WolfAlps EU in LIFE Lynx Vesna Oražem in Maja Sever. Obe sta zaposleni na Zavodu za gozdove Slovenije in se poklicno ukvarjata s spremljanjem velikih zveri v Sloveniji.

Delavnica je bila namenjena nadarjenim učencem. Pripovedovali sta o bivanjskem okolju, navadah in značilnosti zveri, ki prebivajo na ozemlju Slovenije. Učenci so lahko videli, lobanje, odtise in kožo zveri (za to uporabijo zveri, ki svojo pot končajo ob trku z avtomobilom). Izvedeli smo veliko o obnašanju zveri v naravi, o primernem obnašanju ob morebitnem srečanju z njimi in o tem, kako lahko rejci drobnice obvarujejo svoje črede pred njimi. 

Pri nas sta pustili tudi veliko prospektov, da se o vsem poučimo še doma ali pridobljeno znanje delimo z drugimi.

Hvaležni smo za zanimivo brezplačno predstavitev.

Besedilo in fotografije: Suzana Oroz

 
 
 
 

VABILO NA RAZSTAVO "UMETNOST MLADIH SRC" UČENCEV OŠ MEDVODE

 
21. 4. 2022

V sredo, 20. 4. 2022, je bila ob 18.30 v knjižnici Medvode, otvoritev razstave učencev OŠ Medvode, z naslovom »Umetnost mladih src«. Z likovnimi izdelki so se predstavili učenci: likovnega krožka razredne stopnje, izbirnega predmeta umetnost in likovnega snovanja 1, 2 in 3.

Za otvoritev so učenci pripravili tudi kratek kulturni program. 

Vabljeni, da si ogledate razstavo v knjižnici Medvode.

Mentorice: Katarina Czerny, Maja Knific Bukovšak in Mojca Pintar

 
 
 
 

32. NACIONALNI OTROŠKI PARLAMENT

 
14. 4. 2022

V ponedeljek, 11. 4. 2022, sem se udeležila 32. nacionalnega Otroškega parlamenta v državnem zboru.

Ob 8.40 se nas je okoli sto učencev iz slovenskih osnovnih šol zbralo pred parlamentom v Ljubljani in nato skupaj vanj tudi zakorakalo. Pred samim vstopom smo dobili priponke s svojimi imeni ter imenom regije, ki ji pripadamo. Po opravljenih varnostnih pregledih smo odšli v veliko dvorano državnega zbora. Posedli smo se na stole, kjer so nas čakale mape z našimi imeni, dnevni red zasedanja in glasovnica s temo, o kateri bo Otroški parlament razglabljal naslednje leto. Na začetku smo z glasovanjem sprejeli dnevni red. Nato nas je nagovoril gospod Igor Zorčič, predsednik državnega zbora. Sledila so navodila o poteku dneva ter malica. V nadaljevanju smo se razdelili v manjše skupine, kjer smo parlamentarci razglabljali o različnih temah, ki se nanašajo na naše nadaljnje izobraževanje in poklicne poti. Temu je sledilo fotografiranje pred parlamentom. Ponovno smo se vsi skupaj zbrali v veliki dvorani državnega zbora. Pridružil se nam je tudi predsednik države Borut Pahor ter nekaj poslancev. Gospod predsednik nas je v svojem govoru spodbudil, naj si v prihodnosti izberemo poklice, ki nas bodo izpolnjevali in ne bodo pomenili le službe za preživetje.

Sledile so predstavitve poročil posameznih skupin. Po končanih predstavitvah se je predsednik države od nas poslovil. Parlamentarci smo nadaljevali z razpravo, na kateri je lahko vsak predstavil svoje mnenje in predlagal morebitne spremembe v šolsko-izobraževalnem sistemu. Seveda je prišlo tudi do nekaterih nestrinjanj. Po koncu razprave je sledil voden ogled državnega zbora in kasneje še kosilo.

To je bil dan, ki se ga bom rada spominjala, saj nima vsak priložnosti sedeti na poslanskem stolu v državnem zboru.

Rebeka Pavlin, 8. a

 
   
 
 

EKIPA PRVE POMOČI NA FESTIVALU MLADIH IN PREVERJANJU EKIP PP

 
24. 3. 2022

V torek, 22. 3. 2022, smo se člani ekipe prve pomoči (PP) udeležili Festivala mladih in preverjanja ekip PP v organizaciji OZRK Ljubljana.

Ob prijavi je bil naš namen, da se udeležimo preverjanja znanja nudenja PP in tako ugotovimo kako dobro je naše znanje. Po preverjanju pa smo ugotovili, da naše znanje ni zanemarljivo. Zbrali smo največ točk in se uvrstili na prvo mesto. S tem smo se uvrstili na državno preverjanje ekip PP, ki bo v mesecu maju na Debelem Rtiču. Do takrat pa nam preostane še nekaj vaj, da svoje znanje nadgradimo in utrdimo.

Vsem dekletom izrekam pohvalo in zahvalo za prikazano znanje.

Mentor ekipe PP: Andrej Flajnik
 
   
 
 

NAGRAJEN LIKOVNI IZDELEK LINE KARAOSMANOVIĆ

 
22. 3. 2022

Učenka 3. B Lina Karaosmanović, je za svoj likovni izdelek na likovno-literarnem natečaju Kapitan in ladja osvojila 3. mesto v kategoriji individualnih izdelkov 1. triade.

Natečaj že osmo leto poteka v okviru Tedna možganov, ki ga prireja društvo SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost. Tema letošnjega natečaja je bila Možgani in telo.

Lina je izdelek, na katerem je prikazala vpliv možganov na gibanje, narisala s črnim tušem in palčko ter naslikala z barvicami in flomastri.

Lini iskreno čestitamo za prejeto nagrado in ji še vnaprej želimo obilo ustvarjalnosti in umetniškega navdiha.

Mentorica:

Irena Humek Kok

 
    
 
 

GREGORJEVO ALI KO SE PTIČKI ŽENIJO

 
13. 3. 2022

Drugošolci smo nekaj dni pred Gregorjevim namenili spoznavanju praznika pomladi, ki je bil pred 16. stoletjem  prvi pomladni dan. Izdelali smo ptičke, jih ujeli v slike in na zadnje strani zapisali misli slovenskega pesnika Toneta Pavčka. Pri pisanju smo se še posebno potrudili, ker smo v tem tednu namenili tudi veliko časa izvirni človekovi spretnosti - pisanju z roko. Simpatične slikice smo odnesli v Dom starejših občanov v Medvodah, ki bodo pomlad prinesle tudi v njihova bivališča. Gregorčke pa letos nismo spustili v reko Soro, ampak smo skoraj tristo ladjic iz časopisnega papirja  namenili tudi Domu starejših občanov, da jim bodo služile kot pripomoček pri ustvarjanju projekta umetniške inštalacije.

Učenci 2. A in 2. B razreda

Foto: Urša in Alenka

 
 
 
   
 
 

PUST, PUST, KRIVIH UST ...

 
1. 3. 2022

Na šoli smo danes z veseljem nosili maske :))
 
 
   
 
 

OBISK FRANCOSKE UČITELJICE PRI POUKU

 


16. 2. 2022


V tem in prejšnjem tednu je učence francoščine pri pouku obiskala francoska učiteljica, gospa Marie Delmet iz Calaisa. V okviru projekta "La France voyage", ki ga organizira Francoski inštitut iz Ljubljane, je Marie vodila pouk v 4., 5., 6., 7. in 8. razredu.Učenci so preko igre spoznavali francosko kulturo in civilizacijo, učiteljici zastavljali vprašanja, se pogovarjali in preživeli nadvse zanimivo, zabavno in poučno uro. Hvala, Marie!


učenci in učiteljica Andreja Čeru 
  
 
 

ŠPORT V 2. B RAZREDU

 
2. 1. 2022

Na spodnjih fotografijah si lahko ogledate nekaj utrinkov zime pri urah športa v 2. b razredu.


Fotografije: Alenka Kuder Gaber
 
 
 
   
 
 

ZIMSKE RADOSTI 2. RAZREDA

 
20. 12. 2021

Učenci 2. razreda smo decembrske zasnežene dneve izkoristili za uživanje na snegu, kjer smo se sankali, kepali in valjali po snegu. Naredili smo snežake, velikanske kepe in druge snežne skulpture. Odpravili pa smo se tudi na mestno drsališče in uživali v drsanju.

Zapisala Urša Kržišnik

Fotografije Urša Kržišnik in Maja Tomšič

 
 
 
 
   
 
 

Mmmm, PO PRAZNIKIH DIŠI

 
*********************************************************************************************************
15. 12. 2021

Na šoli smo se odločili, da si bomo decembra polepšali šolo in pričarali nekaj prazničnega vzdušja. Vsak razred je 14 dni tuhtal, ustvarjal in poskrbel za zanimive dekoracije svojih matičnih učilnic. Izvirne ideje je opaziti na vseh koncih šole. Iz kuhinje in gospodinjske učilnice pa pogosto diši po različnih sladkih dobrotah, da se nam cedijo sline.

Tim veselih škratkov je 15. decembra skrbno pregledal vse kotičke na šoli ter ocenil ustvarjalnost in domišljijo učencev. Poudarek je bil tudi na uporabi recikliranega materiala.
Katera je najlepša in najbolj izvirna učilnica na razredni in na predmetni stopnji? Hmmmm,... odločitev je bila izredno težka... izvedeli jo boste ...
Veseli škratki so se odločili, da vam pokažejo nekatere izdelke.

***********************************************************************************************************
Okraševanje učilnic-december2021-obrazložitev nagrad.pdf
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

KITICA NA PRIŽIGU LUČI V MEDVODAH

 
7. 12. 2021

Na Miklavžev dan, 6. decembra 2021, so v Medvodah zagorele praznične luči. Dogodek je obeležila slovesna prireditev, na kateri je nastopil pevski zbor KITICA OŠ Medvode. V njem sodelujejo učenci od 3. do 5. razreda. Zborček je z ubranim petjem navdušil navzoče in gledalce medvoške televizije s pesmicami Tisoč iskric, Miklavž in Pet snežakov. V enoličnih koronskih časih smo bili veseli sodelovanja na javni prireditvi, razveselil pa nas je tudi prihod sv. Miklavža in njegovo obdarovanje. 

Nastopajočim se zahvaljujemo za sodelovanje in lepo izvedbo!

Bernarda Rakar

 
 
     
 
 

AKROBATSKA SKUPINA DUNKING DEVILS NA OSNOVNI ŠOLI MEDVODE

 
26. 11. 2021


V četrtek, 18. 11. 2021 so na Osnovni šoli Medvode v športni dvorani snemali reklamo za novi avto  nemške znamke. Ob tej uri smo bila pri športni vzgoji tudi dekleta iz 6.a razreda. Bile smo radovedne, zato smo pokukale skozi sivo zaveso, ki je mejila eno od treh tretjin v športni dvorani. Skozi špranje se je videla vijolična svetloba. Skozi zaveso sta nas dve prijazni gospe povabili v prostor. Razdelile sta nam črne zimske kape z znakom nemške avtomobilske znamke. V delu dvorane so bili beli sedeži, koš za košarko, dva majhna trampolina in čisto nov avto. Dekleta smo povprašala zakaj so vse te reči tukaj. Prijazni gospe pa sta nam povedali, da  snemajo reklamo z akrobati iz kluba Dunking Devils. Vsa dekleta smo osupnila. Medtem, ko smo "čvekale", sta gospe rekli: »Presenečenje, punce!«. Dekleta smo se nemudoma obrnila. Skozi vrata je prišlo pet članov iz skupine  Dunking Devils. Vsakemu dekletu so dali petko. Pred rumenim ozadjem smo naredili skupinsko sliko. Potem so šli člani akrobatske skupine počivat. Vse smo bile čisto presenečene. Nismo mogle verjeti svojim očem! Podpisali so vrečo z napisom Opel. Dekleta smo jo ponosno obesile v naš razred. Vsaka je prinesla svoj list z imenom in odšla. Akrobati naj bi se do naslednjega jutra podpisali na liste in jih pustili na recepciji pri športni dvorani. Naslednjega dne smo komaj čakale, da bomo po pouku prejele podpisane liste. Ravno se nam je odvijala ura slovenščine, ko so v razred vstopili člani akrobatske skupine, poleg pa sta prišli še ravnateljica in njena pomočnica. To je bilo za cel 6.a razred veliko presenečenje. Vsa razredna skupnost se je z akrobati slikala pred tablo. Tudi fantje so bili navdušeni. Ta dogodek se bo 6.a razredu za vedno vtisnil v spomin.


Živa Šušteršič, 6.a

 
    
 
 

DROBTINICA 2021

 
22. 11. 2021

DROBTINICA 2021

ali kot pravi slovenski pregovor: Kdor dobroto izkaže, na svojo srečo kolo maže.

 

Osnovna šola Medvode že vrsto let sodeluje z Rdečim križem Slovenije preko različnih projektov. Eden takšnih projektov je tudi Drobtinica 2021. Učenci vsako leto ustvarjajo različne izdelke, ki jih Rdeči križ podari starostnikom v pred novoletnem času.

Letos so nam z Rdečega križa pripeljali gline lončke, ki so jih naši učenci polepšali z različnimi likovnimi tehnikami. V te glinene lončke smo postavili palčko z lepo mislijo, ki jo bodo starostniki zataknili v posajeno božično žito.

Pri projektu Drobtinica navadno sodelujejo nadarjeni učenci. V letošnjem letu je bilo kar nekaj nadarjenih učencev v karanteni, tako da smo k sodelovanju povabili še nekaj učencev, ki jih tovrstno likovno ustvarjanje zanima. Tako je sodelovalo pri ustvarjanju 18 učencev, ki je poslikalo 30 glinenih lončkov. Ob tem so se učenci še posladkali, tako, da je bilo ustvarjanje res zabavno. Vsi pa so bili veseli, da bodo s svojim izdelkom polepšali zimske dneve starostnikom v domovih za starejše občane.

Ekipa programa nadarjenih učencev

 
 
 
 
 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

 
19. 11. 2021

Tradicionalni slovenski zajtrk v živo s Čebelarske zveze Slovenije

Bliža se Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo potekal v petek, 19. novembra 2021. Pri tem si želimo, da bi ta dan doživeli na čimbolj pristen način ter z aktivnostmi sledili zadanemu cilju projekta, to je osveščanja o pomenu čebel in prednostih lokalno pridelanih živil.

V ta namen se bodo učenci od 6. r. – 9. r. udeležili  javljanje v živo s Čebelarske zveze Slovenije preko spletne aplikacije Zoom. Ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku bodo izvedli predstavitev, v okviru katere bomo izvedeli dejstva in zanimivosti o čebelarski dejavnosti in tradiciji čebelarstva v Sloveniji, o naši avtohtoni čebeli kranjski sivki, delu in življenju čebel, njihovemu pomenu v naravi in spoznali različne vrste slovenskega medu ter ostale čebelje pridelke.

Učenci bodo na ta dan imeli tudi obogateno malico lokalnih proizvajalcev (kmečki kruh, maslo, med, mleko in jabolko).

Ajda Stupar, organizator šolske prehrane

Plakat_TSZ_2021_A3_lowres.pdf
 
 
 

TEDEN OTROKA 2021 V SODELOVANJU Z DRUŽINAMI NAŠIH UČENCEV

 
13. 10. 2021

Zveza prijateljev mladine Slovenije je v okviru akcije Teden otroka 2021 povabila k igri tudi družine. Družine naj bi opravile lahke sprehode in število korakov posredovale šolam.

Štiri družine so nam poslale utrinke z njihovih sprehodov. Družine so skupaj, poleg jesenskih radosti, zbrale kar 24.282 korakov.  Za njihovo sodelovanje se jim najlepše zahvaljujemo in si za prihodnje leto želimo še več družin v gibanju.

Utrinke razigranih korakov naših učencev si lahko ogledate v spodnjih slikah.

Zapisala: Tatjana Šušteršič, šolska svetovalna delavka

 
 
 
     
 
 

TEDEN OTROKA 2021: RAZIGRAN UŽIVAJ DAN!

 
13. 10. 2021

TEDEN OTROKA OD 4. DO 10. OKTOBRA 2021 NA OŠ MEDVODE

Le kaj naj z dnevi,
ki so odrasli, dolgi,
dolgočasni, kot da so
stoletja rasli!

Najlepši dnevi
so hitri kot škratki,
kar naprej rastejo,
a so zmeraj prekratki.

(Bina Štampe Žmavc)

Učenci so se v Tednu otroka še dodatno zabavali ob različnih igrah. Nekaj oddelkov je izkoristilo zelenico za šolo, kjer so  v besedne igre vključili tudi gibanje ali igro z žogo.

Učenci razredne stopnje so med odmori izkoristili talne igre v razredu ali ročni nogomet, spet drugi so lahko vzeli kakšno knjigo in se zleknili v sedežno vrečo v razredu.

V oddelkih podaljšanega bivanja so lepo vreme izkoristili za gibanje na asfaltnem igrišču ali na zelenici. Učenci so tako vlekli vrv, se lovili, skrivali in bili večji del v gibanju. Deževno vreme pa so izkoristili za družabne igre ali prosto igro.

Na urah dodatne strokovne pomoči, so učenci preko različnih didaktičnih igrah premagali marsikaterega učitelja, kar jih je še posebej veselilo.

Učenci se preko igre marsikaj naučijo, razvijajo svojo domišljijo, se učijo povezovanja in strpnosti. Preko gibalnih iger pa krepijo svoje telo in razvijajo koordinacijo. Kar pa je najpomembneje, med igro se učenci povežejo med seboj.

Utrinke razigranih uric v šoli si lahko ogledate v spodnjih slikah.

Zapisala: Tatjana Šušteršič, šolska svetovalna delavka

ZPMS_Teden otroka_plakat.png
 
 
 
 
   
 
Klikni tukaj za ogled slik ...
 
 

PREDSTAVITEV DNEVNEGA CENTRA BIVAK (Javni zavod Sotočje)

 
29. 9. 2021

V torek, 28. 9. 2021, sta dve prostovoljki iz Dnevnega centra Bivak (Jedro Medvode) predstavljale aktivnosti, ki jih ponuja mladinski center.

Učence sta seznanili, da bo Bivak odprt ob ponedeljkih in torkih, med 13. in 17. uro. Prostovoljci lahko učencem pomagajo pri dodatni razlagi učne snovi ali pri izdelavi domače naloge. Ponujajo pa tudi kuharske, zabavne in poučne aktivnosti. Otroci jih lahko obiščejo tudi zgolj zato, da se z njimi pogovarjajo in družijo.  Vse njihove aktivnosti so za otroke brezplačne.

Na predstavitvi pred šolo so učenci dobili nekaj osnovnih informacij o delovanju Bivaka, nato pa so se zabavali ob enostavnih družabnih igrah, kjer sta prostovoljki zmagovalce nagradili z bonboni.

V kolikor bi si želeli preživeti aktivno prosti čas ali si pridobiti dodatno učno pomoč vabljeni v Bivak.

šolska svetovalna delavka Tatjana Šušteršič

 
 
 
 

Plavalni tečaj »NAUČIMO SE PLAVATI«

 
28. 6. 2021

Zadnje šolske popoldneve smo drugošolci preživeli  na tečaju plavanja, v vodnem mestu Atlantis, v Ljubljani. Naučili smo se plavati, priplavali do konca šolskega leta in se spustili v počitnice.

Učenci 2.a in 2.b razreda

 
 
 
    
 
 

ŠPORTNI DAN ZA UČENCE OD 6. DO 8. RAZREDA

 
23.06.2021

Nekaj utrinkov s športnega kolesarskega dneva za učence od 6. do 8. razreda.

Darja Zaplotnik

 
  
 
 

40 LET OSNOVNE ŠOLE MEDVODE

 

22. 4. 2021

Drage učenke in učenci, dragi starši in stari starši, dragi sodelavci, spoštovani občani!

Obveščamo vas, da letos mineva 40 let, odkar so se vrata Osnovne šole Medvode prvič odprla.

V četrtek, 22. aprila, ko praznujemo dan Zemlje, je bilo na šoli še posebej slovesno, saj smo praznovali tudi 40. obletnico šole. Dopoldanski čas smo namenili dnevom dejavnosti in spominom na dogodke, ki so se zvrstili skozi 40 let delovanja šole. V popoldanskem času, med 15. in 18. uro, pa smo poskrbeli, da so si lahko obiskovalci, ob upoštevanju vseh higienskih ukrepov NIJZ-ja, varno ogledali spodnji del šole, okolico šole in razstavo, ki je prikazala delček ustvarjalnosti učencev in delavcev šole.

Na dan slovesnega dogodka smo na naši spletni strani objavili posnetek kulturnega programa, ki so ga pripravili učenci in učitelji. 

Posnetek kulturnega programa si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://video.arnes.si/watch/wsw5wgpzz70r

Na naslednjih dveh povezavah pa si oglejte/ poslušajte še dva posnetka, v katerem pojejo in nastopajo učitelji naše šole: https://www.youtube.com/watch?v=Usdbx0C0gf8, in združena pevska zbora OŠ Medvode - Cicibani in Kitica:  https://youtu.be/Ec-gRv8zr5I

Ob 40. obletnici naše šole smo izdali tudi zbornik, ki si ga lahko ogledate v obliki listovnika:


Zbornik 40 let Osnovne šole Medvode


Zahvaljujemo se donatorjem, ki so s svojimi prispevki pomagali, da smo izdali zbornik: Založbi Rokus Klett, podjetju Monea, avtoprevozništvu Trampuš in podjetju Zlate.

V četrtek, 22. aprila zjutraj, na dan slovesnosti, nas je pred šolo čakalo veliko presenečenje - mlaj,  za katerega so poskrbeli bivši učenci in fantje iz Senice. Hvala vam!

Damjana Šubic, ravnateljica

 
 
 
 
 

ŠOLSKA MEDVOŠKA KUHALNICA

 
29. 3. 2021

Z velikim veseljem vam predstavljamo projekt ŠOLSKA MEDVOŠKA KUHALNICA, pri katerem smo se povezali OŠ Medvode (pouk gospodinjstva in sodobne priprave hrane), Turistična zveza Medvode (skozi projekt Mala šola turizma), Javni zavod Sotočje Medvode in KUD Fofite (skozi projekt/oddajo Ljubiteljska kuharija). Skupaj so posneli 19. oddajo Ljubiteljska kuharija, za katero smo skuhali dve jedi, kjer je bila glavna sestavina pira. Monikina skupina je pripravila pirino pito s slanino, porom in čebulo, Juretova pa pirin šmorn z jabolčno čežano in karamelo. Velika zahvala gre tudi domačim ponudnikom, ki so priskrbeli sestavine: Kmetija Pr'Črnet, Kmetija Mis, Gostilna Mihovec, Mesarstvo Perešuti in Zadruga Jarina.

Objavljamo nekaj fotografij s snemanja, kako nam je vse skupaj uspelo, pa si boste lahko ogledali v 19. oddaji, ki bo objavljena 7. aprila na FB portalih Visit Medvode in KUD Fofite ter youtube https://www.youtube.com/watch?v=IDJUXqwzvQ4&t=3s kanalu Ljubiteljska kuharija.

Ajda Stupar, učiteljica gospodinjstva 

 
 
 

MAŠKARE NOSIJO MASKE

 
16. 2. 2021


Letošnji pustni torek je bil res prav poseben. Maškare so nosile maske in odganjale zimo :)
 
 
 

LIKOVNA UMETNOST MALO DRUGAČE

 

14. 1. 2021

Četrtošolci so z ekološkimi barvami ustvarjali slike na snegu. Nastale so čudovite umetnine. 

Učiteljici Brigita Svoljšak in Barbara Tršan

 
 
     
 
 

TEHNIKA PREPOGIBANJA - ORIGAMI (6. RAZRED)

 
6. 1. 2021

Origami je japonska umetnost, ki temelji na prepogibanju papirja v določeno skulpturo ali lik. Beseda origami je zloženka iz japonskih besed ori (prepogibanje) in kami (papir). Kakšne umetnine so nastale izpod spretnih prstov šestošolcev, si lahko pogledate v spodnji galeriji.


Tomaž Jenko, učitelj TIT

 
Klikni tukaj za ogled slik ...
 
 

PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI

 

24. 12. 2020

Spoštovani,

učenci so v decembrskem času namenili kar precej časa pripravi na obeležitev 30. obletnice, odkar se je slovenski narod odločil, da Republika Slovenija postne samostojna in neodvisna država.

Proslavoposnetek pesmi Ko dvigneš me MPZ OŠ Medvode in
novoletno voščilo učiteljev si lahko ogledate na spodnjih povezavah.

Obenem pa vsem želimo, da se med prazniki malo umirimo, si odpočijemo in si vzamemo čas samo zase, za svoje najdražje. Hvala za vaše pozitivne misli, namige, želje, dobronamerne pripombe in dobro sodelovanje. 

V novem letu vam želimo predvsem obilo zdravja, medsebojnega razumevanja, spoštovanja in da se čim prej spet vidimo v živo v šolskih prostorih.


Vodstvo šole


 
 

PETOŠOLCI V ŠOLI NA DALJAVO

 
23. 12. 2020

Tudi petošolci smo po podaljšanih počitnicah začeli s šolo na daljavo. Sistem nam je bil že znan, saj smo imeli v spomladanskem času  prakso. Spletne učilnice so nam bile znane, tako da z dostopanjem do navodil, nismo imeli težav. No ja, starši so nam priskočili na pomoč, kadar se nam je zataknilo. Tudi videokonference nam niso delale težav. Ja, pa še s sošolkami in sošolci smo se videli, čeprav je to daleč od pristnih stikov v razredu. Učitelji so se nas usmilili in po uri  pustili odprt kanal, da smo lahko še malo poklepetali.

Delo na daljavo je potekalo čisto na drug način, kot v šoli. Naučiti smo se morali tudi rednosti, le tako smo naredili vse, kar so nam zadali. Povemo na uho: včasih smo kaj »prešpricali«, če se je dalo.

Kar hitro je prišel božični čas. Vsi, že malo utrujeni, komaj čakamo oddiha. Vsako leto je bil ta čas res čaroben. Letos nam je čarobnost vzel virus.  Je pa res, da si bomo čarobnost pričarali doma.

Lahko si ogledate, kaj smo ustvarili v tem času. Ni vse, je pa nekaj.

https://drive.google.com/file/d/1jx9soyguZXBn7T4_pdh127752brBWInM/view?usp=sharing

Besedilo in filmček prispevali Majda Šetina Čarman in Tatjana Kernič.

 
 

IZDELAVA VOŠČILNIC V ZVEZI S PROUČEVANJEM PAPIRNIH GRADIV - 6. RAZRED

 
21. 12. 2020

Učenci 6. razreda so pri predmetu tehnika in tehnologija spoznavali papirna gradiva. Seznanili so se tudi z različnimi obdelovalnimi postopki, kamor sodita tudi žlebni in zarezni pregib. In prav ta način prepogibanja so učenci uporabili tudi pri izdelavi novoletnih voščilnic. Kakšni izdelki so nastali izpod njihovih rok, si lahko ogledate v spodnji galeriji. 

Tomaž Jenko

 
Klikni tukaj za ogled slik ...
 
 

NAGRADA AKCIJE MOJA DEŽELA - lepa in gostoljubna 2020

 
9. 11. 2020

Obveščamo vas, da sta Turistična zveza Medvode in Javni zavod Sotočje letos izvedla že 24. ocenjevanje Moja dežela - lepa in gostoljubna. OŠ Medvode je ena od dobitnikov priznanj najlepše urejenih objektov, na kar smo zelo ponosni.
Zaradi izrednih razmer so letos pripravili posebno predstavitev, v sliki in besedi, ki bo predstavila vse nagrajence v svojih kategorijah.
Posnetek bodo premierno predstavili v sredo, 11. novembra ob 20.15 na facebook kanalih Visit Medvode in Turistična zveza Medvode, Youtube kanalu Visit Medvode in na Televiziji Medvode, seznam nagrajencev pa bo dva dni kasneje objavljen tudi v mesečniku Sotočje.

Damjana Šubic, ravnateljica
 
  
 
 

VIDEOPOSLANICA: TEDEN OTROKA

 
 
Videoposlanica ob tednu otroka in ob praznovanju 30-letnice TOM telefona s priljubljeno igralko Niko in voditeljem Malih sivih celic Nikom.
 
 

PREDSTAVITEV MLADINSKEGA CENTRA ZA MLADE MEDVODE "BIVAK" NA ŠOLI

 
28. 9. 2020

V spodnji priponki si lahko pogledate kako se je predstavil "Bivak" na naši šoli.

Učenci,

lepo vabljeni, da se jim pridružite.
Bivak predstavitev september 2020 (1).pdf
 
 

PARADA UČENJA - TVU 2020

 

PARADA UČENJA, Teden vseživljenjskega učenja v Medvodah, 9. 9. 2020

Kaj je TVU? 
Klikni tukaj za ogled slik ...
 
 

FOTOGRAFSKI NATEČAJ "NAJ FOTKA NAŠE ŠOLE"

 

V sredo, 24. 6. 2020 sta nam Luna in Živa iz 6. b po šolskem radiu sporočili rezultate fotografskega natečaja "NAJ FOTKA NAŠE ŠOLE". Zahvalili sta se vsem sodelujočim za sodelovanje na natečaju ter razglasili zmagovalce. Poudarili sta, da je na natečaj prispelo preko 40 lepih fotografij. Komisija za izbor je imela težko nalogo, da je med vsemi prispelimi izbrala tri favorite. 

5 učencev iz 5. razreda:

Anej C., 5. a

Hana B., 5. a

Pija P., 5. a -  1. nagrada

Matic P., 5. b

4 učenci iz 6. razreda:

Alisa M., 6. a

Stella P. B. , 6. a

Yuna L. S., 6. b

Zoja Gabrijela K., 6. b

Trije učenci iz 7.  in 8. razreda:

Eleonora V., 7. a -  2. nagrada

Aljaž J., 7. b - 3. nagrada

Benjamin K., 8. a

Hvala vsem za sodelovanje. 

Fotografije učencev bodo krasile spletno podobo in dokumente šole v šolskem letu 2020/21.  

 
 
 
 
 

ŽUPAN PODELIL PRIZNANJA NAJUSPEŠNEJŠIM DEVETOŠOLCEM

 
12. 6. 2020

V petek, 12. junija, nas je obiskal župan, gospod Nejc Smole. Najuspešnejšim devetošolcem je izrekel pohvalo ter jim podelil priznanja in knjižno pozornost za izjemne dosežke v času devetletnega šolanja. Srečanje so popestrile učenke nižjih razredov s kratkim glasbenim prispevkom, pod vodstvom mentorice Bernarde Rakar.
Iskrene čestitke vsem nagrajenim devetošolcem!

Vodstvo šole

 
 
 

DOBRODOŠLICA ZA PRVOŠOLCE

 
10. 6. 2020

Spoštovani bodoči prvošolci in starši,

kliknite na povezavo...Vse potrebne obrazce in zgibanko boste prejeli po navadni pošti. V kolikor imate še kakšno vprašanje, se lahko obrnete na našo šolsko svetovalno službo.

Lep pozdrav, vodstvo šole
Obvestilo o šolski prehrani 2020-2021.pdf
Obvestilo staršem - JV in PB 2020-2021.pdf
Obvestilo staršem - nabava materiala za LUM 2020-2021.pdf
Obvestilo staršem - NIP - 2020-2021.pdf
Obvestilo staršem - RaP - 2020-2021.pdf
Pooblastlo za spremstvo učencev iz PB - 2020-2021.pdf
Soglasje za pregled lasišča - 2020-2021.pdf
Šolske potrebščine - 2020-2021.pdf
20200606_Publikacija_prvosolci.pdf
 
 

2. APRIL – MEDNARODNI DAN KNJIG ZA OTROKE

 

3. 4.2020

Od leta 1967 dalje in vsako leto 2. aprila – na rojstni dan velikega pravljičarja Hansa C. Andersena – praznujemo mednarodni praznik, s katerim spodbujamo veselje do branja knjig. Knjige nam pomagajo, da ne hitimo, knjige nas učijo opazovanja, knjige nas povabijo, da se usedemo, da raziskujemo. Najmlajši ustvarjalci smo pravljicam prisluhnili, si ji ogledali, prebrali tudi v interaktivni knjigi in njihova vsebina nas je spodbudila k ustvarjanju.

Učenci 2. A razreda in učiteljica Alenka Kuder Gaber


 
 
 
 

VABILO K OGLEDU PORTALA O BRANISLAVI SUŠNIK

 
26. 3. 2020

Med 28.3 in 28.4 2020 bo na portalu Bivališča Branislave Sušnik 
objavljenih 31 zgodb etnologinji, arheologinji in jezikoslovki 
Branislavi Sušnik (Medvode, Slovenija, 28.3.1920 - Asunción,Paragvaj, 28.4.1996). 
Glasove sedanjosti in preteklosti, porumenele dokumente, oddaljene jezike, 
prepletanje umetnosti in znanosti, skrivnosti zgodovine.

 
     
 
 

SREČANJE ODLIČNIH UČENCEV

 

V sredo, 11. marca, smo imeli sedaj že tradicionalno srečanje učencev od 6. do 9. razreda, ki so v 1. ocenjevalnem obdobju dosegali odličen uspeh. Učenke Amina, Živa in Neža so jim pod vodstvom mentorice Vlaste Sevčnikar najprej pripravile zanimiv kviz, potem pa so učenci prejeli pohvale za doseženi učni uspeh. Sledilo je druženje ob manjši pogostitvi.

ČESTITAMO vsem odličnim učencem. Naj vam bo ta pohvala vzpodbuda, da se boste trudili za svoje znanje še naprej.

                                           Ravnateljica: mag. Damjana Šubic


 
 
 

PODELITEV ROTARY PRIZNANJ

 

Podelitev priznanj Rotary Kluba Medvode poteka že od leta 2006. Na vsaki od osnovnih šol občine Medvode izberemo po tri osmošolce.  Učenci so izbrani glede na kriterije: usmerjenost v skupnost, zanimanje za svet, pripravljenost pomagati sošolcem, srčnost, pripravljenost povezovanja učencev v oddelčni in šolski skupnosti, vsestranska dejavnost in razgledanost ter uspešnost.

Letos so z OŠ Medvode prejeli priznanja: Jakob Bergant, Neža Bradeško in Amina Karishik. Priznanja je učencem podelil predsednik Rotary Kluba Medvode. Podelitev je popestril bogat kulturni program, ki so ga soustvarili učenci vseh štirih medvoških osnovnih šol.

ČESITAMO vsem prejemnikom priznanj.

Ravnateljica: mag. Damjana Šubic


 
 
   
 
 

OBISKALE SO NAS PUSTNE ŠEME

 
Na OŠ Medvode so pustne šeme preganjale milo zimo in se sladkale s pustnimi krofi.
 
 
   
 
 

LIKOVNE DELAVNICE NA TEMO PUST

 

Od hiše do hiše, od vrat do vrat, prinašamo smeh vam in s smehom pomlad. (Janez Bitenc: Maškare)

Na likovnih delavnicah smo se tokrat posvetili izdelovanju pustnih mask iz papirja in različnih dodatkovUčenci so z veseljem ustvarjali in se na koncu fotografirali s svojimi izdelki.

Mentorica: Katarina Czerny

 
 

PROSLAVA OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

 

6. 2. 2020 smo imeli proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku. Učenci so se predstavili s plesom, petjem, recitali, dramsko igro, skeči in igranjem na instrumente. Nekaj utrinkov s proslave si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

Posamezni razredi so se preizkusili tudi v risanju portreta Franceta Prešerna.

Videoprispevki:

Francoski prispevek o bontonu

Prevajanje pregovorov nemščina - slovenščina

Sneguljčica

Besedilo, fotografije, video: Damjana Šubic, Mojca Velušček 
 
 
 
 
 
  
 
 

PROJEKT "RAD PIŠEM Z ROKO"- TEDEN PISANJA Z ROKO

 
V priponki si preberite obvestilo o projektu, h kateremu se je šola priključila v tem šolskem letu. Vodja projekta je knjižničarka Andreja Magdalenc Jevnikar.
Projekt_Teden pisanja z roko (20.-24.1.2020).pdf
 
 

ČLANI ŠOLSKEGA PARLAMENTA NA ZADNJI DAN PRED PRAZNIKI

 

V torek, 24. 12. 2019, so člani šolskega parlamenta ob koncu pouka razveselili učence, učitelje ter tudi nekatere mamice, očke, babice in dedke s prazničnimi nalogami, ki so jih razdelili mednje. Namen nalog je bil v počitniških dneh spodbujati k druženju, družabnim igram, aktivnostim v naravi, dobrim delom, izkazovanju naklonjenosti sorodnikom, prijateljem, sosedom … 

Člani šolskega parlamenta vsem nam želijo, da bi bil prazniki in počitniški dnevi čas medsebojnega povezovanjaNajlepše darilo je čas, ki ga podarite.

Mentorica ŠP: Katarina Czerny

 
 
     
 
 

PREDAVANJE ČLANOV ZDRUŽENJA VETERANSKE ORGANIZACIJE

 

V torek, 24. 12. 2019 so učenci osmih in devetih razredov prisluhnili predavanju članov Združenja veteranske organizacije vojne za Slovenijo. Obiskali so nas polkovnik Miha Butara, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, ki je v času desetdnevne vojne za Slovenijo poveljeval Teritorialni obrambi Ljubljanske pokrajine, g. Stane Leskovšek, ki je v času vojne poveljeval posebni enoti milice ter g. Tomaž Luštrek, veteran vojne za SlovenijoPredavatelja, g. Butara in g. Leskovšek, sta učencem predstavila potek dogodkov, ki je do vojne pripeljal in nepredvidljivi vojni čas. S predavanjem smo želeli na poseben način obeležiti dan samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo v teh dneh.

Zapisala: Katarina Czerny


 
    
 
 

ŠOLSKI RADIO: Intervju z Božičkom

 
V ponedeljek, 23. 12. 2019, so sedmošolke gostile v šolskem studiu Božička. Vabljeni k ogledu in poslušanju intervjuja.

Intervju z BožičkomNovica, video, fotografije: Mojca Velušček

 
  
 
 

POUK ŠPORTA V 4. RAZREDU MALO DRUGAČE

 

Pouk športa v 4. razredu malo drugače – pred praznično drsanje na drsališču Medvode.

Fotografije: Brigita Svoljšak

 
 
 
 

PRVOŠOLCE JE OBISKAL BOŽIČEK

 
V ponedeljek, 23. 12. 2019, je bil Božiček v bližini naše šole. Zjutraj se je oglasil na šolskem radiu, popoldne pa je obiskal učence 1. razreda pri uri angleščine.  Učenci so mu zapeli nekaj angleških pesmic ter mu pokazali, da znajo tudi šteti do deset v angleškem jeziku.  Uganili so še nekaj ugank, ki jim jih je zastavil, se posladkali z bonboni in mu pomahali v slovo. Božiček pa jim je obljubil, da naslednje leto zopet pride na obisk.

Fotografije: Azra Kajan
 
 
 
 

UTRINKI S ŠOLSKE PROSLAVE in NOVOLETNO VOŠČILO

 

V petek, 23. decembra 2022, smo pripravili proslavo v počastitev praznika dneva samostojnosti in enotnosti ter prihajajočih božično novoletnih praznikov. V spodnjih priponkah si lahko ogledate utrinke s proslave.

NOVOLETNO VOŠČILO

Spoštovani,

želimo vam, da bi bilo leto, ki prihaja, pravo,

da bi bilo zdravo, mirno in zadovoljno,

da bi si znali vzeti čas drug za drugega,

da bi se znali poslušati in da bi skupaj naredili veliko dobrega.

Vse dobro v letu 2023!

Vodstvo šole

 
 
 
 
   
 
 

DRSANJE DRUGOŠOLCEV

 
V petek, 20. 12. 2019, smo se drugošolci odpravili na drsališče v center Medvod in si tako popestrili zadnje dneve pred počitnicami. Bilo je zelo zabavno.

Besedilo in fotografije: Urša Kržišnik
 
 
 

DECEMBERSKI ŽIV ŽAV

 
Na šoli se decembra dogaja veliko zanimivih stvari. Pri tem smo aktivni tako učitelji kot učenci ter seveda starši.
Začeli smo z ustvarjanjem najrazličnejših izdelkov, ki smo jih nato prodajali na Miklavževem sejmu, kjer smo zbirali finančna sredstva za pomoč učencem naše šole. S prispevki smo sodelovali v dobrodelnih akcijah Rdečega križa, oni pa so povabili nekaj naših učencev na obdarovanje dedka Mraza. Učenci pevskega zbora so sodelovali pri Prižigu luči pred občino, sodelovali smo pri okrasitvi Medvod, pekli sladke dobrote, okrasili šolo in učilnice. Ogledali smo si nekaj gledaliških predstav, tik pred božično-novoletnimi prazniki pa bomo pripravili še proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti.
Nekaj utrinkov iz decembrskega živ žava si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

Besedilo in fotografije: Damjana Šubic
 
 
 
 
 
 

MIKLAVŽEVE DELAVNICE IN MIKLAVŽEV SEJEM

 
3. decembra 2019 smo se na OŠ Medvode prav vsi učenci in zaposleni pripravljali na Miklavžev sejem. 
V galeriji slik si lahko pogledate v zakulisje dogajanja. 

Galerija SLIK
 
     
 
 

ROBOTKOV DAN, Dan odprtih vrat Srednje tehniške šole

 

V četrtek, 28. novembra 2019 so se učenci naše šole udeležili dogodka Robotkov dan, v Šolskem centru Kranj. Kot najmlajši udeleženci so bili deležni velike pozornosti. S svojim zanimanjem in znanjem so presegli tudi pričakovanja starejših. Skoraj tri ure eksperimentiranja, sestavljanja in spoznavanja znanosti so prehitro minile, zaključile pa so se s sladkimi dobrotami, ki so poskrbele, da se je nekaj izgubljene energije vrnilo.

Alenka Kuder Gaber

 
 
     
 
 

"DOBIMO SE PRI BUČI"

 

V petek so učenci izbirnega predmeta Poskusi v kemiji na hodnikih kot pripravo na noč čarovnic izvedli preprost in atraktiven poskus. Izrezali so buče, poskrbeli za zaščito in s pomočjo katalizatorja pospešili razpad vodikovega peroksida. Za večji efekt so dodali še malo detergenta in barv.

Učenci že razmišljajo s čim bodo naslednjič presenetili na hodnikih.

Zapisala in fotografirala: Eva Miklič


 
 
 

DELAVNICA O BRANISLAVI SUŠNIK, 10. 10. 2019

 

V četrtek, 10. 10. 2019, so se učenci udeležili ustvarjalne delavnice z naslovom: Simbolni spomenik Branislavi Sušnik, pod vodstvom slikarja in pesnika Francisca Tomsicha in Barbare Pregelj. 

Gospa Branislava Sušnik je bila svetovno priznana antropologinja, izjemna ženska in po krivici prezrta Medvoščanka. Na delavnici so nastali zanimivi likovni izdelki, ki bodo razstavljeni v Knjižnici Medvode. Otvoritev razstave bo 22. 10. ob 19.30. Vabljeni na ogled.

Besedilo in fotografije: Vlasta Sevčnikar


 
 
 
 

PODNEBNI ŠTRAJK

 

27. 9. 2019 se je skupina učencev 8. razreda udeležila podnebnega štrajka na Trgu republike v Ljubljani. Učenci so nekaj dni pred tem vneto pripravljali transparente in se poučili o tem, zakaj jim ne more biti vseeno za neodgovorno ravnanje ljudi do narave.

Po nagovorih organizatorjev in posameznih dijakov smo se odpravili še do poslopja predsedstva RS ter do Ministrstva za infrastrukturo.

Učenci so bili od vročine utrujeni, a odločeni vztrajati do konca.

Upajmo, da jih kmalu tudi kdo  od odgovornih sliši in ukrepa.

Besedilo in fotografije: Suzana Oroz


 
 
 

MLADINSKE DELAVNICE NA TEMO GLOBALNEGA SEGREVANJA

 

V četrtek, 18. septembra, se je pet učencev 8. a razreda, skupaj z njihovim razrednikom g. Andrejem Flajnikom, udeležilo mladinskih delavnic na temo globalnega segrevanja. Delavnice so potekale na občini Medvode. Poleg njih so se delavnic udeležile še tri druge osnovne šole. Na njih so sodelovali učenci osmih in devetih razredov.

Po uvodnem govoru, ki je bil zelo poučen, so se udeleženci delavnic razdelili v skupine in si med seboj izmenjali stališča in ideje glede globalnega segrevanja. Vse ideje so zapisali in jih nato predstavili drugim skupinam in organizatorjem. Dobili so kar nekaj dobrih idej, ki jih bodo organizatorji pregledali ter tudi objavili.

Prišli so do zaključka, da lahko vsak prispeva k zmanjšanju razsežnosti globalnega segrevanja, da imamo mladi veliko dobrih idej, a nas odrasli nemalokrat ne poslušajo oziroma ne upoštevajo, ter da ni dovolj, da se globalnemu segrevanju posvečamo le en teden na leto ampak bi se mu morali posvečati ves čas.


Poročilo je napisal 

Gašper Poljšak


 
 

PISANJE ZGODB- BLOG pri predmetu angleščina

 

Tudi letos osmošolci in devetošolci pišejo blog - zgodbo v nadaljevanjih.

Zgodbe pod naslovi The Abandoned Hospital, The Crime Traveller in Magic Garden Secondary School lahko spremljate na povezavah:

https://osmirazredenablogmedvode.blogspot.com/

https://osmirazreddveblogmedvode.blogspot.com/

https://devetirazredblogmedvode.blogspot.com/

https://travellingintime9b.blogspot.com

https://solvingtheworldsproblems9b.blogspot.com

https://lukaonholidays9b.blogspot.com

https://mysteriesofnature8.blogspot.com

https://removed8.blogspot.com

Mentorici: Suzana Oroz, Tina Brilej


 
 

POSLIKAVA ŠOLSKEGA DVORIŠČA

 
Učenci izbirnega predmeta Likovno snovanje 1, 2 in 3 so v sklopu priprav na Erasmus+ mobilnost, ki bo v oktobru, skupaj z učiteljicami poslikali šolsko dvorišče s talnimi igrami:  Zemljo krast', Tarča, Ristanc roža in "raufnk", poligonom za mlajše učence, skokom v daljino in Twisterjem.

Temi mobilnosti Erasmus+, ki bo od 13.-19. 10. 2019 v Medvodah, sta Geografija in igre. S talnimi igrami bomo tako popestrili delavnice v tednu, ko nas bodo obiskali učenci tujci in hkrati polepšali odmore našim učencem.

Sobota, 14. 9. 2019, je bila delavna, zabavna in sladka - saj so nas dekleta 9. razreda med slikanjem razvajala s palačinkami! Pomagala nam je tudi gospa ravnateljica.

Hvala vsem učencem za pomoč!

                                     Učiteljice Mojca, Vlasta in Andreja
 
 
 
 
 

PRVI DAN V ŠOLSKI KLOPI

 

V Osnovni šoli Medvode smo na prvi šolski dan pozdravili 42 prvošolcev. Po kratkem nagovoru ravnateljice, mag. Damjane Šubic, so učenke 9. razreda razdelile »vstopnice za prvošolce«. Podarili smo jim balone z napisom »prvi šolski dan« in s tem so simbolično vstopili skozi glavni vhod šole.

Razredničarke in vzgojiteljice so nato učence povabile v učilnice. Starši so videli prostore, nato pa prisluhnili učiteljicama, ki so jih seznanile z osnovnimi informacijami. Starši so se poslovili in pustili otroke v našem varstvu do 12. ure. Otroci so se najprej predstavili drug drugemu, nato pa jih je že čakalo prvo presenečenje. Obiskal jih je župan Občine Medvode, g. Nejc Smole. Učence je pozdravil in jim zaželel uspešno šolanje, obenem jim je izročil praktično darilo. Kot se za vsako slovesnost spodobi, smo imeli tudi sladko presenečenje, ki so ga pripravili šolski kuharji. Po sladkanju so vsi skupaj pogledali v šolske torbe in preverili ali imajo vse potrebščine. Tako kot že v lanskem šolskem letu, so učenci 1. razreda učbenike in delovne zvezke prejeli v šoli, saj je nakup financiralo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Prvi šolski dan je bil tako kar prehitro končan. Ob slovesu so zadovoljni obrazi naših prvošolcev kazali na to, da so se pri nas dobro počutili. Tako se vsi skupaj že veselimo naslednjih šolskih dni.

Zapisala: mag. Tatjana Šušteršič (ŠSS OŠ Medvode)


 
   
 
 

TOČENJE MEDU IZ PANJA NA OŠ MEDVODE

 
V petek, 19. julija 2019, smo uspešno iztočili prvi med, ki so ga nabrale čebele iz našega čebelnjaka. Čebelice so bile kar pridne in nam pridelale skoraj pet litrov medu iz enega panja. Oglejte si nekaj fotografij, kako smo točili med.

Mentor čebelarskega krožka

Andrej Flajnik

 
 
 
 

LOVLJENJE ČEBELJEGA ROJA IN NASELITEV NOVEGA PANJA

 
Konec meseca maja so naše čebelice vzredile še eno matico. V panju pa je lahko samo ena kraljica in ena je zato morala s svojim čebelami negovalkami zapustiti panj. Odleteli so na nizko cipreso na zelenem otočku pri zdravstvenem domu. Tam smo roj opazili in ga uspešno ujeli. Prenesli smo ga v čebelnjak, kjer smo imeli za tak primer pripravljen prazen panj. Novo matico in čebele smo uspešno naselili vanj in upamo, da bomo v jeseni imeli dve zdravi čebelji družini.
 
 
    
 
 

OŠ MEDVODE IMA TALENT

 
Praznik DAN DRŽAVNOSTI smo tokrat obarvali s talenti, ki jih imamo na šoli kar precej. Nekateri učenci se s svojimi talenti skozi vse leto  izkazujejo na športnem področju, nekateri na naravoslovnem, matematičnem, jezikovnem področju, mnogi pa kažejo svoj talent na umetnostnem področju (likovnem in glasbenem) v kulturi in še kje. Lahko bi rekli, da ima vsak od nas svoj talent, samo najti ga mora in ga nato v čim večji meri izkoristiti, uporabiti.

V ponedeljek, 24. junija, smo imeli v sklopu proslave ob dnevu državnosti tudi nastop talentov, ki so se izkazali pred posebno komisijo in si izborili nastop pred publiko. Nekaj utrinkov si lahko pogledate.

Besedilo: Damjana Šubic
Fotografije: Dejan Velušček, Barbara Tršan
 
 
  
 
 

NEMŠČINA: ZAKLJUČNI NASTOP ČETRTOŠOLCEV

 
V petek, 21. junija 2019, so četrtošolci pripravili nastop za starše v nemškem jeziku. Na prireditvi so prikazali, kako se v tujem jeziku predstavimo, nadalje so predstavili nekaj preprostih zgodb, zaigrali nekaj dialogov, kitico iz Prešernove pesmi Povodni mož (Wassermann) ipd. Nastop so dvojezično povezovali štirje osmošolci. Na koncu so prejeli priznanja za bralna tekmovanja v nemščini, ki so jih opravljali v šolskem letu 2018/19.
Zapisala: Mojca Velušček 
 
 
Klikni tukaj za ogled slik ...
 
 

OTVORITEV NOVEGA ŠPORTNEGA IGRIŠČA PRI OŠ MEDVODE

 
Na zemljišču med Osnovno šolo Medvode in Športno dvorano Medvode smo po dolgih letih čakanja dočakali izgradnjo novega športnega grišča,
 
 
 
    
 
Klikni tukaj za ogled slik ...
 
 

ZAKLJUČNI NASTOP PEVSKIH ZBOROV

 

V torek, 11. 6. 2019, so se pod vodstvom Bernarde Rakar predstavili vsi trije pevski zbori naše šole. Zapeli so pesmi, ki so se jih naučili v tem šolskem letu.


 
  
 
 

DELOVNI IZLET UČENCEV LIKOVNEGA SNOVANJA V ŠKOFJO LOKO

 

V sredo, 12. 6., smo se dve učiteljici in 15 učencev likovnega snovanja in likovnih dejavnosti odpravili na delovni izlet v Škofjo Loko. Ogledali smo si stari del mesta, se sprehodili čez Kamniti most skozi Selška vrata in na poti do Puštala izvedeli marsikatero legendo, ki jih je iz rokava stresala učiteljica Mojca. Staro mestno jedro Loke z ozkimi uličicami, izveski nad vrati in barvnimi fasadami še danes spominja na to, da je bilo mesto živahno in privlačno že v srednjem veku. 

Povzpeli smo se na Hribec in še iz višine občudovali razgled na Loko. Mimogrede smo spoznali še gospoda Gašperja, velikega ljubitelja živali, ki nam je prijazno pokazal svoje ljubljenčke. Po prihodu na Hudičevo brv v Puštalu so si

učenci izbrali motiv in dve uri ustvarjali s svojimi priljubljenim orodjem - navadnim svinčnikom, temperami ali pasteli! Prav vsaka slika je bila zanimiva. Po napornem ustvarjanju, saj je bilo 32 stopinj, smo si zaslužili kopanje v Sori in sladoled. 


Takega ustvarjanja si še želimo!

učenci in učiteljici Mojca Pintar in Andreja Čeru

 
 
 
 
 

NAGRADNI SLIKARSKI NATEČAJ

 

Nagradni slikarski natečaj "Raziskujemo morski svet"

 

Ob 50. obletnici Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo smo v okviru likovnih delavnic sodelovali s svojimi izdelki tudi učenci 1. triade naše šole.

Med 227 likovnimi deli je naš učenec 2. a razreda, DOMINIK DUBOKOVIČ DIMITROV,

v  kategoriji 1. triade dosegel prvo mesto za NAJLEPŠI MORSKI PORTRET.

Nagrada mu je prinesla dan na raziskovalnem plovilu, vstopnico za ogled piranskega akvarija, darilo in objavo slike v publikaciji ob 50. letnici Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo. V prostorih Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo pa sta razstavljena še dva izredno uspešna slikarska izdelka učenk MAŠE BELEC iz 2. a in ŽIVE ŠUŠTERŠIČ iz 3. a razreda.

Našim mladim likovnim ustvarjalcem iskreno čestitamo!

 

Katarina Czerny in Alenka Kuder Gaber

 
   
 
 

OBISK DRŽAVNEGA ZBORA

 

V torek, 4. 6. 2019, smo se nekatere učenke 8. in 9. razreda, v spremstvu učiteljice ge. Katarine Czerny, odpravile na obisk Državnega zbora.

V Ljubljano smo se odpravile z avtobusom in vstopile v Državni zbor Republike Slovenije. Lepo so nas sprejeli in odpeljali v sejno dvorano Državnega sveta. Tam so nam povedali nekaj o zgodovini te stavbe in nas, razdeljene v dve skupini, pomešane z drugimi šolami, odpeljali na balkon velike dvorane Državnega zbora. Gospa, ki je vodila našo skupino, nam je povedala nekaj o državnem zboru, poslancih ki ga sestavljajo in njihovem delu. Pod njenim vodstvom smo si ogledali še protokolarna darila, razstavljena v vitrini, nato pa smo se ustavili še v preddverju in prisluhnili razlagi o freski, ki je naslikana na vseh štirih stenah. Freska predstavlja zgodovino slovenskega naroda skozi različna obdobja. Leta 1959 jo je naslikal akademski slikar Slavko Pengov.

Ko se nam je pridružila še druga skupina, smo se odpravili v sejno sobo, kjer nas je pričakala ga. Andreja Zabret. Pripravila nam je pogostitev in nam prijazno odgovarjala na vprašanja. Povedala nam je nekaj o svojem delu in nalogah, ki jih ima kot poslanka.

Ob zaključku smo se ji zahvalili in se odpravili nazaj v Medvode.

Karin Košir, 8. b


 
    
 
 

POHVALE IN PRIZNANJA UČENCEM NA LIKOVNEM PODROČJU

 

Učenci so letos sodelovali na 4. LIKOVNEM FESTIVALU – LIKFEST, pod okriljem Pionirskega doma v Ljubljani. Ustvarjali so na temo (O)krog.

V ožji izbor za razstavo, ki je potekala od  19. 4. do 8. 5. 2019, se je uvrstilo kar lepo število naših učencev.

6. a : Aljaž Jeklar, Pero Arežina, Maks Fišer, Anže Košir, Žan Osmanovič, Tara Ljubijankić, Brina Omejc Židan, Nik Blažič, Eleonora Velušček, Gal Satler, Anea Mulalić,

 

6. b: Neli Burnik, Urban Nosan, Nil Vovk, Voranc Kramberger, Klara Turin, Almin Hodžić, Katarina Avguštin, Kjara Veras, Bor Skale Demšar, Brina Razoršek, Sabina Udir, Tita Velkavrh, Maruša Koščak, Eva Jamnik

 

Letos smo sodelovali tudi na mednarodnih likovnih natečajih:

  • Zlato priznanje v 2. triadi je prejela Katja Kralj iz 4. a , »KMEČKO POSLOPJE«. Likovni natečaj je organizirala POŠ Ponikva pri Žalcu / OŠ Žalec. Na likovnem natečaju so sodelovali učenci iz Slovenije, Indonezije in Indije. V prvi triadi so podelili 3 zlata, 3 srebrna in 2 bronasti priznanji, v drugi triadi 2 zlati, 3 srebrne in 3 bronasta priznanja ter v tretji triadi 1 zlato, 1 srebrno in 1 bronasto priznanje.

  • Bronasto priznanje prejme Tim Blažič iz 8. b, ki je sodeloval na likovnem natečaju »PORTRET – JAZ IN TI , TI IN JAZ«. Iz šestih držav (Slovenija, Italija, Romunija, Poljska, Makedonija, Turčija), je prispelo 1132 del, med katerimi so izbrali 100 najboljših del.

  • Bronasto priznanje sta prejeli Živa Šlenc in Melisa Mahmutović, ki sta sodelovali na 23. mednarodnem likovnem ex- temporu v Moravčah, v organizaciji OŠ Jurija Vege Moravče. Zbralo se je preko 70 otrok in 25 mentorjev iz Slovenije. Likovna dela pa so prišla tudi iz tujine, in sicer iz Avstrije, Švice, Makedonije, Latvije, Poljske, Rusije in Romunije. Letošnja tema je bila JAME IN GRADOVI, naši umetniki pa so lahko motive črpali iz naravne in kulturne dediščine Domžalsko-Moravškega osamelega krasa.

  • Sodelovali smo na XXII. mednarodnem razpisu za likovna dela otrok. Nika Habicht Praprotnik je prejela nagrado, ter posebno priznanje in razglednico z motivom Hermana Lisjaka slovenske ilustratorke Jelke Reichman. Živa Žagar in Tim Blažič prejmeta posebno priznanje in razglednico, Klara Stare, Kevin Cotic, Meliha Duraković, Merisa Salkić, Lara Kisovec in Tina Logar pa prejmejo potrdilo o sodelovanju pri soustvarjanju Hermanove galerije.

ČESTITAMO VSEM NAGRAJENCEM TER TUDI VSEM UČENCEM, KI STE LETOS USTVARJALI PRI URAH LIKOVNE UMETNOSTI IN IZBIRNIH PREDMETIH!

Mojca Pintar, prof.

 
     
 
 

IZDELKI UČENCEV TJA NA PREDMETNI STOPNJI

 

V letošnjem šolskem letu so pri predmetu angleščina v 8. in 9. razredu nastali izdelki, ki si jih lahko ogledate na spodnjih povezavah.

https://medvode.tumblr.com/

https://summerstorywritingblogsbyclass91.blogspot.si/

https://thewallwritingblogsbyclass92.blogspot.si/

https://travellingtheworldwritingblogsclass8b.blogspot.si/

 
 

ORFFOV KONCERT

 
V četrtek, 23. maja, so učence razredne stopnje in njihove učiteljice, razveselile s svojim nastopom študentke glasbene akademije, pod vodstvom ge. Bernarde Rakar. Zaigrale so na orffova glasbila, zapele in zaplesale. ODLIČEN KONCERT!
 
 
 

18. FRANKOFONSKI FESTIVAL

 
V četrtek, 16. 5. 2019, je potekal že tradicionalni, 18. Frankofonski festival v Kranju. Učenci NIP francoščina so se predstavili z dramatizacijo Ezopove basni Muren in mravlja. Ogledali so si mesto Kranj, se družili in spoznali učence iz cele Slovenije, ki se učijo francoščino. Pozdravila nas je tudi ambasadorka Republike Francije. Pred začetkom smo se posladkali s palačinkami, francoskimi "macarons" in se slikali s Karimom - sodnikom Master Chefa. 
Se vidimo naslednje leto v Kranju!

Andreja Čeru in Maja K. Bukovšak
 
 
 
 

OIP- ŠPORT ZA SPROSTITEV

 

Petkovo popoldne smo v okviru izbirne vsebine Šport za sprostitev namenili pohodu na Šmarno goro. V lepem, sončnem vremenu je vzpon prav hitro minil, spust pa še hitreje.

Besedilo in fotografije: Darja Zaplotnik


 
   
 
 

ASTRONOMSKA OPAZOVANJA

 

V ponedeljek, 16. 4. 2019, se je 9 učencev, evidentiranih kot nadarjeni učenci, udeležilo astronomskega opazovanja na Gimnaziji Šentvid.

V dopoldanskem času smo v šoli ves čas gledali v nebo in upali, da bo noč jasna. Naše želje so se uresničile. Videli smo Luno v vsej njeni veličini in kraterje, poiskali Mars in Orionovo meglico. Spoznavali smo kako se orientirati, kje sonce vzide in zaide, kaj je dvojni zahod in zakaj je Severnica za nas tako pomembna. Bil je super večer in se že veselimo novih opazovanj s šolskimi teleskopi.

Zapis in fotografije: Eva Miklič

 
  
 
 

BREZPLAČNO LETOVANJE

 

Dragi starši!

V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) vam posredujemo informacije o brezplačnem letovanju za otroke od 1. do 9. razreda. Več informacij najdete v Katalogu Počitnice 2019, predlogi za brezplačno letovanje in pri šolski svetovalni delavki. 


Dopis starši-LETOVANJA.doc
PREDLOG ZA BREZPLAČNA LETOVANJA -2019.docx
Katalog Pocitnice 2019_low.pdf
 
 

10. REGIONALNO PREVERJANJE OSNOVNOŠOLSKIH EKIP PRVE POMOČI

 
V torek, 9. aprila 2019, je na naši šoli potekalo 10. regionalno preverjanje osnovnošolskih ekip prve pomoči (PP). Preverjanja se je udeležilo 12 ekip PP iz osnovnih šol na območju OZRK Ljubljana. Pri izvedbi je sodelovalo tudi 7 učencev, ki so simulirali poškodovance ter 12 učencev, ki so bili vodiči ekip. Preverjanje je lepo uspelo. Naša ekipa je zasedla odlično 5. mesto, kljub temu, da je na novo sestavljena. 
Na zaključni prireditvi so sodelovali tudi glasbena skupina MP3 in dramska skupina, ki so popestrili jubilejno preverjanje ekip PP. Obema skupinama se lepo zahvaljujem.

Mentor:

Andrej Flajnik

 
 
  
 
 

ŠPANSKA BRALNA ZNAČKA- 9. 4. 2019

 

V torek, 9. 4., je na naši šoli potekalo medrazredno tekmovanje v znanju španskih besed (Leo, leo - MÁS PALABRAS). Skupaj z go. Barbaro Pregelj sta nas obiskala tudi urugvajska pisateljica, ga. Susana Aliano Casales, in njen mož, g. Fabián Mastrangelo. Tekmovanje je potekalo na zabaven način z raznolikimi dejavnostmi. Učenci so bili zelo uspešni, obiskovalci pa navdušeni nad njihovim znanjem. V spomin smo dobili urugvajsko zastavico.


Besedilo in fotografije: Barbara Tršan


 
 
 
 

REVIJA PEVSKIH ZBOROV

 

Na OŠ Pirniče je v torek, 2. 4. 2019 potekala območna revija otroških in mladinskih pevskih zborov Ljubljana okolica.  Pod vodstvom zborovodkinje Bernarde Rakar so odlično zapeli tudi trije zbori naše šole: Otroški pevski zbor "Cicibani", Otroški pevski zbor "Kitica" in Mladinski pevski zbor- vokalna skupina.

Čestitke!

 
 
 
 

GRADBENA DELA PRED OŠ MEDVODE

 
Spoštovani starši, dragi učenci!
Pred OŠ Medvode smo začeli z gradbenimi deli za postavljanje nove kolesarnice. Konec tedna smo pripravili betonsko podlago, sedaj pa čakamo še na postavitev konstrukcije in nadstrešnice. Poleg tega bo en del dostopa pred kolesarnico potrebno asvaltirati.
Prosimo vse, ki vstopate v šolo skozi glavni vhod, da upoštevate ograjeni dostop in pred vstopom v šolo ne hodite po pesku.  Pričakujemo, da bodo dela dokončana v roku 14 dni.
Prosimo, da tem času učenci ne prihajajo v šolo s kolesi.

V naslednjem tednu bomo začeli pripravljati tudi zunanjo učilnico na zelenici za šolo. Preden postavimo klopi in mizo (kupljeno iz sredstev šolskega sklada), bomo morali pripraviti trdno podlago, zato bo zelenica za šolo nekaj časa zaprta.

Prosimo vas za razumevanje in upoštevanje nadaljnjih navodil učiteljev.

Ravnateljica: mag. Damjana Šubic

 
 
 
 

PEVSKI VIKEND

 
V petek, 22. in v soboto, 23. marca, so imeli učenci pevskega zbora KITICA, pod vodstvom ge. Bernarde Rakar, v šoli podaljšani vikend. Dva dni so se družili, prepevali, igrali na inštrumente, plesali, se igrali in zabavali. Posebno doživetje je bilo tudi to, da so prespali v glasbeni učilnici. Ob zaključku so svoje pevske, plesne in inštrumentalne veščine predstavili staršem.
Pevske vaje so bile zelo intenzivne, zabavne in čustveno obarvane. Učenci so izrazili, da si podobnih oblik inovativnega pouka še želijo.


Besedilo in fotografije: Damjana Šubic
 
 
 
 

SREČANJE ODLIČNIH UČENCEV OB POLLETJU

 

Ključ od učilnice je v kozarčku pod kjučem sredi učilnice? Ali bo odličnim učencem in učenkam predmetne stopnje uspelo priti pred zvonjenjem iz učilnice in se posladkati z dobrotami iz šolske kuhinje ter še pravočasno prejeti pohvalo gospe ravnateljice za odlično delo v prvem polletju?

 

Ko je vsaka stran neba našla svojo prvo uganko, je od 3 do 5 učencev v skupini imelo 5 minut časa, da razvozlajo uganke (matemtične, logične, poetične in jezikoslovne), potem pa so se premaknili na naslednjo stran neba. Po 20 minutah je na  sredini razreda čakal le še zadnji namig za vrstni red števk na ključavnici, s katero je v kozarec zaprt ključ odrešitve - pobeg iz učilnice.

 

Da, vsem je uspelo.

 

Bravo odlični in odlično sodelujte še naprej!

 

Irena Sonc Šlenc


 
 
 
 

SODELOVANJE UČENCEV V DOBRODELNI AKCIJI

 

Učenci drugega in tretjega razreda, ki obiskujejo likovne delavnice so v februarju in marcu sodelovali v dobrodelni akciji »NIVEA Podarite nam modro srce«. Namen akcije, ki se letos odvija že trinajsto leto, je zbiranje sredstev za štipendiranje otrok iz socialno šibkejših družin. Učenci so v različnih likovnih tehnikah izdelali majhne in velike modre srčke, ko pa so dodali še ptičke je nastala pravcata modra pomladna pravljica.


Mentorici: Alenka Kuder Gaber in Katarina Czerny

 
  
 
 

PODELITEV ROTARY PRIZNANJ UČENCEM MEDVOŠKIH OSNOVNIH ŠOL

 

Podelitev priznanj Rotary Kluba Medvode poteka že od leta 2006. Vsako leto na osnovnih šolah občine Medvode izberemo po tri osmošolce, ki izstopajo s svojo prizadevnostjo, ustvarjalnostjo, delom v šoli in izven nje, ali s svojim odnosom do sošolcev. Letos so iz OŠ Medvode prejeli priznanja: Karin Košir, Maša Oblak in Žiga Podgoršek. Priznanja je učencem podelil predsednik Rotary Kluba Medvode, gospod  Samo Krivic. Podelitev je popestril bogat kulturni program, ki so ga soustvarili učenci vseh štirih medvoških osnovnih šol.

ČESTITAMO vsem prejemnikom priznanj.

Ravnateljica: mag. Damjana Šubic

 
 
     
 
 

NASTOP V DOMU STAREJŠIH OBČANOV MEDVODE

 

V počastitev slovenskega kulturnega praznika, so učenci in učenke od 5. do 7. razreda OŠ Medvode v ponedeljek, 4. 2. 2019, pripravili kulturno prireditev v Domu starejših občanov. 

S pesmijo, z deklamacijami, dramsko igrico Zvezdica Zaspanka, ter  glasbo so prinesli veselje  in z otroško vedrino napolnili srca naših starejših občanov.  

Besedilo: Špela Debenak Hafner

 
 
 

ZIMSKE VRAGOLIJE NA ŠOLSKEM IGRIŠČU

 

Čeprav letošnja zima ni preveč radodarna s snegom, smo izkoristili ure športa in se zapodili na zasneženo šolsko igrišče, takoj ko je zapadel sneg. Veliko smo se sankali, raziskovali, kepali in oblikovali iz snega. Ko smo lovili še zadnje snežinke, smo si pripeli še tekaške smuči in maksimalno uživali.

Upamo, da nas bo sneg letos še kdaj razveselil!

                                                                                                        Učenci 2. a razreda


 
 
  
 
 

RAZSTAVA IZDELKOV 3.A RAZREDA

 

Učenci 3.A razreda so na svoje likovne izdelke velikokrat ponosni, zato jih redno razstavljajo na hodnikih šole.

Tokrat smo se, v povezavi s temo ZVOK odločili, da naslikamo glasbilo. Navdih smo iskali pri španskem slikarju Piccasu, ki je v svojem modrem obdobju ustvarjanja slikal v sivo-modrih odtenkih. Ker je med njegovimi umetninami tudi kitara, smo se odločili, da jo naslikamo tudi mi.

Najprej nam je učenka Sara zaigrala na kitaro, nato pa smo po opisu inštrumenta slikali z odtenki hladne modre barve. Izdelek smo oblikovali z različnimi papirnimi gradivi ter ga polepšali še z ostalimi trdimi materiali. Nastali so domiselni in zanimivi izdelki.

                                                                           Irena Humek Kok

 
 
 

PROSLAVA OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

 

Rezultat iskanja slik za prešeren

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je bilo na naši šoli ponovno prešerno. V spomin in obeležitev kulturnega praznika, ki ga praznujemo v čast našemu največjemu slovenskemu pesniku, so učenci in učenke OŠ Medvode, v četrtek, 7. 2. 2019,  pripravili proslavo ob kulturnem prazniku.

Rdeča nit prireditve je bila tokrat ljubezen, s katero so prežete Prešernove pesmi. Učenki - povezovalki programa - sta čudovito povezali in vodili prireditev ter nas ponesli skozi točke, ki so jih pripravi prav vsi učenci od prvega do devetega razreda. Prepletala se je pesem in glasba, razveseljevali so nas plesni in gimnastični nastopi, nastopi pevskega zbora, deklamacije naših najmlajših, ki so se spraševali o pomenu prijateljstva. Predstavitev Povodnega moža v tujih jezikih nas je spomnila na razsežnosti Prešernove poezije, ki je slovensko poezijo postavil ob bok evropskim narodom.

Predstavili so se tudi učenci dramskega krožka s priredbo Linhartove Županove Micke, prireditev pa so slovesno zaokrožile članice glasbene skupine MP3.

Prav vsem nastopajočim se iskreno zahvaljujemo in hkrati želimo slovesen kulturni dan.

Besedilo: Špela Debenak Hafner


 
 
 
 
     
 
 

NETOPIRJI NAŠI PRIJATELJI- KAKO JIH OHRANITI

 

V letošnjem letu smo prvič organizirali nekoliko drugačen dan za nadarjene s pomočjo Centra šolskih in obšolskih dejavnosti. V petek, 18. 1. 2019, smo v vasi Slivje obiskali jamo Dimnice in izvajali monitoring netopirjev.

Več pa si preberite v spodnji priponki.

Monitoring netopirjev- vtisi.docx
Kratko poročilo s terenskega ogleda jame Dimnice 2019_Zidar_Krivec.pdf
 
 
 
 

TURNIR V TEE BALL-u

 

V sredo, 16. 1. 2019, je na naši šoli potekal turnir v Tee ball-u. Vodilo Tee ball-a je zabava in učenje osnovnih veščin baseballa: odbijanje žogice, tek na baze, metanje žogice in lovljenje žogice.

Turnir je bil  izpeljan v soorganizaciji Zavoda ŠKL in naše šole. Na turnirju je sodelovalo 6 osnovnih šol s skupno 9 ekipami (140 tekmovalcev ter tudi nekaj navijačev). Sodelujoče šole so bile sledeče:

 

OŠ MEDVODE (2 ekipi)

OŠ KOSEZE

OŠ LITIJA (2 ekipi)

OŠ ŠKOFLJICA (2 ekipi)

OŠ VELIKE LAŠČE

OŠ POLJANE NAD ŠKOFJO LOKO

 

OŠ Medvode je dosegla:

ekipa 3. razreda - 3. mesto                          ekipa 4. in 5. razreda – 5. mesto

 

in se uvrstila na nadaljnja tekmovanja, vključno z uvrstitvijo na končno finalno tekmovanje, ki bo potekalo maja 2019 v Lipici.

 

Učenci in učenke so na turnirju izjemno uživali.

 

Mentor obeh ekip: Irena Kumše Kovač


 
 
 

NASTOP GLEDALIŠKEGA KLUBA V VRTCU MEDVODE

 
Otrokom medvoškega vrtca so učenci gledališkega kluba pričarali praznično vzdušje z Zvezdico Zaspanko in Novoletno pravljico. Navdušenje je bilo obojestransko!

Mentorica gledališkega kluba: Špela Debenak Hafner
 
 
 
 

LEPE MISLI

 

Na zadnji dan šole v letu 2018 so lepe misli  učiteljem in učencem delili predstavniki razrednih skupnosti.

Otroški parlament OŠ Medvode in mentorici Katarina Czerny in Vlasta Sevčnikar vam želijo SREČNO 2019.

 
 
   
 
 

DECEMBERSKI NASTOPI UČENCEV V KNJIŽNICI MEDVODE

 

Z Zvezdico Zaspanko so učenke 6. razreda, ki obiskujejo gledališki klub, nastopile v knjižnici Medvode. V torek, 18. 12. 2018, so v okviru pravljičnih ur nastopile z gledališko igro, ki je navdušila najmlajše in tudi starejše obiskovalce.  V petek, 21. 12. 2018 pa so učenci gledališkega kluba (6.-8.r.) v knjižnici Medvode uprizorili še Novoletno pravljico in dodatno popestrili prednovoletni čas.

Mentorica: Špela Debenak Hafner

 
 
    
 
 

IZDELAVA KREME V 2. RAZREDU

 
V spodnji priponki si preberite in oglejte kako so učenci v 2. razredu izdelovali kremo za obraz in telo v okviru projekta eTwinning. To je skupnost evropskih šol, ki omogoča povezovanje, sodelovanje, izmenjavo izkušenj. Letošnja tema je naravna kozmetika in v ta projekt smo vključeni tudi mi.
IZDELAVA KREME V 2. RAZREDU.docx
 
 

MIKLAVŽEV SEJEM

 

December je prazničen mesec. Vsako leto ga na naši šoli otvarjamo s tradicionalnim Miklavževim sejmom, ki je v ponedeljek, 3. 12. 2018, že šestnajstič odprl svoja vrata.

Učenci so prodajali raznovrstne praznične izdelke, ki so jih izdelali v okviru tehniškega dne. Pripravili pa so tudi krajši kulturni program. Dekleta glasbene skupine MP3 so ponovno navdušile s svojim nastopom, Zvezdica Zaspanka je naučila Ceferina pisati »ljuba«, pevski zbor pa je s pesmijo priklical Miklavža, ki nas je tudi letos obiskal. Prvi dobri mož decembra, kot ga pogosto poimenujemo, je simbol darežljivosti, dobrote in sočutja. Zato smo prireditev obarvali z mislijo na tiste, ki v teh dneh še posebno potrebujejo pomoč. Tudi letos bo denar od prodanih izdelkov namenjen socialno šibkejšim otrokom. Zahvalili bi se skupini MP3, ki je denar od prodanih zgoščenk podarila Skladu šolske skupnosti.


Prireditev je bila tudi letos zelo dobro obiskana. Hvala vsem obiskovalcem sejma za obisk in nakup izdelkov!

Učenci in kolektiv OŠ Medvode


 
 
 
 
 
 
 

PROJEKT eTwinning

 

V šolskem letu 2017/18 smo sodelovali v projektu eTwinning s šolami iz Hrvaške, Poljske, Turčije, Portugalske, Španije in Turčije. Projekt je nosil naslov »Learning Through Baking« . Sodelovali so učenci in učenke od 6. do 9. razreda. Koordinatorica projekta na šoli je bila Suzana Oroz.

Za projekt smo prejeli evropski certifikat kakovosti.

Projekt si lahko ogledate tukaj:

https://twinspace.etwinning.net/65045/home

in tukaj

https://madmagz.com/magazine/1354667#/

V letošnjem šolskem letu smo se ponovno vključili v projekt eTwinning. Letošnji projekt nosi naslov »Inspired by Nature«. V okviru projekta bomo raziskovali naravo in naravne materiale. Sodelujejo učenci in učenke od 7. do 9. razreda. Projekt je že v polnem zagonu. Trenutno se preizkušamo v pisanju haiku poezije na temo narave.

Na spodnji povezavi je končni izdelek projekta z naslovom "Inspired by Nature".

https://madmagz.com/magazine/1545930#/
 
 

PRIPRAVA SADOVNJAKA NA ZIMO

 
V torek, 13. novembra, smo s člani čebelarskega krožka oskrbeli naša sadna drevesa, da bodo lažje prebrodila obdobje zime in nas naslednje leto zopet razveselila s sočnimi plodovi. 

Mentor: Andrej Flajnik

 
 
 

ŠOLSKI RADIO

 
V ponedeljek, 12. 11. 2018, je bil zopet na sporedu šolski radio. Oddajo pripravljajo šestošolke. Tokratnega gosta, občana naše občine,  smo poklicali v Tokio. Oddaja je potekala v živo, intervju pa je bil posnet v četrtek, 8. 11. 2018. Torej pred oddajo. Posnet intervju z Petrom Johnom Stevensom si lahko poslušate, če prenesete priponko. Učenci ste vabljeni tudi, da sodelujete pri nagradnem vprašanju. 

Povezava do posnetka intervjuja

Mojca Velušček
 
 
    
 
 

LJUBLJANSKI MARATON

 

V soboto, 27. oktobra 2018, smo se učitelji skupaj z 26 učenci OŠ Medvode udeležili 23. Ljubljanskega maratona. Kljub slabi vremenski napovedi, nas ni zmočilo, tako da smo imeli prijeten, športno aktiven dan.

Učitelji spremljevalci: Rok Križaj, Darja Zaplotnik in Irena Kumše Kovač

 
 
     
 
 

DELAVNICA ZA NADARJENE

 
IZDELOVANJE REBUSOV ZA STAREJŠE OBČANE

Učenci, ki so na OŠ Medvode identificirani kot nadarjeni, so se na prvi delavnici (24. 10. 2018) preizkusili v ustvarjalnosti. Izdelovali so različne rebuse, ki jih bomo poslali v dom starejših občanov, da si popestrijo popoldneve.

Tatjana Šušteršič

Prvo srečanje nadarjenih _delavnica z rebusi_24.10.2018.docx
Vtisi s srečanja nadarjenih_projekt Drobtinica (24.10.2018-slike).docx
 
 

ZBIRALNA AKCIJA STAREGA PAPIRJA

 

V četrtek, 18. 10. in petek, 19. 10. 2018 smo zbrali 13 040 kg starega papirja. Hvala vsem, ki ste se potrudili in prinesli star papir. Pripomogli ste k temu, da bodo posekali manj dreves in da bomo z zbranim denarjem delno prispevali k obnovitvi kolesarnice.  

                   Vodstvo šole

 
 
 
 

PANJE V ČEBELNJAKU SMO POLEPŠALI S PANJSKIMI KONČNICAMI

 
Čebelarski krožek je začel z delom. V torek, 9. oktobra, smo na panje namestili štiri panjske končnice, ki so jih poslikali člani čebelarskega krožka.

Mentor čebelarskega krožka: Andrej Flajnik

 
  
 
 

MALE SIVE CELICE NA NAŠI ŠOLI

 

V torek, 25. septembra smo na naši šoli organizirali predtekmovanje za snemanje v oddaji Mali sive celice za šole iz gorenjske regije. Gostili smo 26 ekip iz 13 šol.

Kot gostitelji smo lahko prijavili tri ekipe, sestavljene iz enega sedmošolca, enega osmošolca in enega devetošolca.

Predtekmovanje je sestavljeno iz pisnega in ustnega dela. Na ustni del se uvrsti najboljših 8 ekip. Te se pomerijo med seboj, tako da na koncu dobimo 4 ekipe, ki sodelujejo v kvizu na televiziji.

 

Komisija z RTV Slovenija po 20 minutah takoj začne preverjati pisne teste, v času pregledovanja, pa smo za goste pripravili kratek “lov na zaklad” po pritličnem delu naše šole. Učenci so se najprej prerazporedili v skupine po 5 učencev iz različnih šol, potem pa so po stenah naših hodnikov iskali raznorazne številke, ki so jih morali nazadnje zmnožiti. Ekipe, ki so se najbolj približale pravilnemu rezultatu, so prejele sladko presenečenje pred ustnim delom.

 

Naša najboljšo ekipo sestavljajo Alja iz devetega razreda ter dva Jakoba, en iz osmega in en iz sedmega a. Po pisnem delu so se uvrstili na tretje mesto in tudi na ustnem delu nastopili zelo suvereno in sproščeno. Priborili so si nastop na televizijskem kvizu, katerega snemanje je napovedano v začetku decembra. Kdaj si boste lahko na RTV Slovenija ogledali oddajo, vam še sporočimo, do takrat pa se veselo pripravljamo na nove izzive v labirintu in z navijači izdelujemo transparente.

 

Mentorica Irena Sonc Šlenc


 
 
 
 

23. mednarodni filmski festival SCHLINGEL (Nemčija)

 
S šestošolcema iz OŠ Medvode in OŠ Šmartno pod Šmarno goro, ki sta v preteklem tednu zastopala Slovenijo na mednarodnem filmskem festivalu v Chemnitzu v Nemčiji, se vračamo domov. Šestošolca sta bila del evropske otroške filmske žirije.
 
Klikni tukaj za ogled slik ...
 
 

23. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Chemnitz (Nemčija)

 

Sporočamo, da smo v nedeljo, 30. 9. 2018, ob 12. uri srečno prispeli v Chemnitz (v Nemčijo), ker poteka 23. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Schlingel ("pobalin").

 
Klikni tukaj za ogled slik ...
 
 

TEDEN MOBILNOSTI- CESTA POSTANE IGRIŠČE

 
V četrtek, 20. 9. 2018 se je cesta v središču Medvod spremenila v igrišče. Učenci naše šole (razredna stopnja) so odšli na sprehod do središča Medvod ter se igrali in sladkali.
 
 
 

PEŠBUS V TEDNU MOBILNOSTI

 
V okviru Evropskega tedna mobilnosti bo občina Medvode organizirala Pešbus od 17. 9. 2018 do 21. 9. 2018.  V projektu bo sodelovala tudi OŠ Medvode. Letos bo PEŠBUS le na relaciji Žeje - OŠ Medvode. 

Otroke bodo na poti v šolo spremljali odrasli prostovoljci.

Hoja kot osnovna oblika gibanja, je pomembna za naše zdravje. Tako je teden mobilnosti priložnost, da se dokažemo in pokažemo, da pot do šole zmoremo peš.

Tatjana Kernič, koordinatorica projekta


V spodnjih priponkah so točke, kjer se bodo prijavljeni učenci pridružili PEŠBUSU.

SLIKE POSTAJ PEŠBUSA.docx
VOZNI RED PEŠBUSA.docx
 
 
 
 

PRVI DAN V ŠOLSKI KLOPI

 

V Osnovni šoli Medvode smo danes pozdravili 52 prvošolcev. Program za sprejem novih učencev in staršev nam je nekoliko spremenilo muhasto vreme. Tako so drugošolci z baloni v avli pričakali nadobudne prvošolce. 

Ravnateljica, mag. Damjana Šubic, je na začetku vse skupaj pozdravila. Na kratko je predstavila vse učiteljice, ki se bodo srečevale s prvošolci tekom šolskega leta. Nato je vse povabila, da smo zapeli pesem »Ko si srečen«. Tako smo s pesmijo posušili kakšno solzico, ki je pritekla po licu prvošolcev.

Razredničarke so nato učence povabile v učilnice. Starši so videli prostore, nato pa prisluhnili učiteljicama, ki so jih seznanile z osnovnimi informacijami. Vse starše so povabile, da se v četrtek, 6. septembra ob 17. uri, zopet srečajo na uvodnem roditeljskem sestanku. Starši so se nato poslovili in pustili otroke v našem varstvu do 12. ure. Otroci so se najprej predstavili drug drugemu, nato pa jih je že čakalo prvo presenečenje. Obiskal jih je župan Občine Medvode, g. Nejc Smole. Učence je pozdravil in jim zaželel uspešno šolanje, obenem jim je izročil tudi praktično darilo. Kot se za vsako slovesnost spodobi, smo imeli tudi manjšo pogostitev, ki so jo pripravili v šolski kuhinji. Po sladkanju so vsi skupaj pogledali v šolske torbe in preverili ali imajo vse potrebščine. V letošnjem šolskem letu so učenci 1. razreda učbenike in delovne zvezke prejeli v šoli, saj je nakup financiralo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Da bodo šolski copati vedno na istem mestu, so poskrbeli v enem od slovenskih podjetij, kjer so vsakemu prvošolcu podarili vrečko za copate. Prvi šolski dan je bil tako kar prehitro končan.

Ob slovesu so učiteljice učencem podelile tudi glinene posodice, ki so jih prvošolci izdelali na uvodnem srečanju v juniju. V posodici jih je čakalo posebno presenečenje - jabolko iz našega šolskega sadovnjaka.

Prvi dan je minil mirno in sproščeno, kljub nekaj nevšečnostim ob prihodu v šolo. Ob slovesu so zadovoljni obrazi naših prvošolcev kazali na to, da so se pri nas dobro počutili. Tako se vsi skupaj že veselimo naslednjih šolskih dni.

Zapisala: mag. Tatjana Šušteršič (ŠSS OŠ Medvode)


 
 
  
 
 

PRIDELEK V ŠOLSKEM SADOVNJAKU

 
Letošnje leto je bila mati Narava kar prijazna in naša sadna drevesa so polno obložena. K temu so prispevale tudi marljive čebelice in drugi opraševalci. Na fotografijah lahko vidite  nekaj utrinkov iz šolskega sadovnjaka. Slastni sadeži že čakajo, da jih oberemo.
 
 
 
 

NOVO ŠOLSKO ŠPORTNO IGRIŠČE PRI OŠ MEDVODE

 

Na zemljišču ob Osnovni šoli Medvode so zgradili novo šolsko športno igrišče, ki bo v dopoldanskem času služilo otrokom osnovne šole in vrtca, v popoldanskem času pa je odprto in dostopno vsem obiskovalcem. Izgrajeno igrišče je tretje obnovljeno šolsko športno igrišče v zadnjih treh letih. Več si lahko preberete v novici TUKAJ

Projekt je predstavljen tudi na portalu investicij Občine Medvode: TUKAJ


Spoštovani starši, učenci, obiskovalci novega športnega igrišča!


Ponosni in hvaležni smo, da smo dobili tako težko pričakovano športno igrišče. Dolga leta smo izvajali tek na 60 m in 600 m v neprimernih razmerah za tek, skokov v daljino z zaletom pa na zunanjih površinah sploh nismo mogli izvajati, saj za to ni bilo nikakršnih možnosti. Razveselili smo se novih igrišč za košarko, nogomet in odbojko. Komaj čakamo, da bomo vadili met žvižgača, suvanje krogle ter igrali med dvema ognjema. 

Lahko bi rekli, da imamo sedaj idealne pogoje za šport in gibanje. Poskrbimo, da bo naše (in vaše) igrišče vsem nam v ponos ter da ga bomo lahko uporabljali za krepitev našega športnega duha in zdravja.


Prosimo vse (popoldanske) obiskovalce, da nam pomagate vzdrževati red in čistočo na igrišču. Kolesa in motorje parkirajte pred igriščem, hišne ljubljenčke pa vodite na sprehod do gozdička v bližini.

 

Hvala za razumevanje
                                                               Vodstvo šole


 
 
 
 
 
 
 
   
 
 

PROJEKT eTwinning

 

Projekt eTwinning: Learning Through Baking

 V aprilu 2018 smo se pridružili projektu eTwinning z naslovom Learning Through Baking. Sodelujejo učenci 6. in 8. razredov. V projektu sodelujemo učitelji in učenci iz Hrvaške, Poljske, Španije, Portugalske in Turčije.

Cilj projekta je osveščanje o pomembnosti kulturne dediščine, končni izdelek pa naj bi bil užitni spominek iz naših krajev.

Za zdaj se učenci predstavljajo in spoznavajo sovrstnike.

Vodja projekta: Suzana Oroz

Projekt eTwinning: Learning Through Baking

https://madmagz.com/magazine/1354667#/