ZGODOVINSKO GEOGRAFSKA EKSKURZIJA

 
3. 10. 2022

V četrtek, 29. 9. 2022 so se učenci od 6. do 9. razreda z učitelji udeležili zgodovinsko – geografske ekskurzije.

Učenci 6. in 8. razredov so si v gradu Snežnik ogledali originalno pohištvo ter drugo opremo iz 2/2 19. stoletja. Vodniki so predstavili način življenja na gradu, ki je zadnjim lastnikom služil kot poletna rezidenca.  Ob ogledu Križne jame so se učenci podali na krajšo vožnjo po podzemnem jezeru, v muzeju Cerkniškega jezera pa so opazovali živo maketo jezera.

Učenci 7. in 9. razredov so si ogledali Ajdovščino in prisluhnili opisom njene bogate zgodovine. Nad Ajdovščino so občudovali izvir Hublja. Zaradi slabšega vremena je odpadel pohod od Predmeje do Otliškega okna. Vodnica je učencem predstavila, kako je nekdaj, ko tam še ni bilo tekoče vode, potekalo življenje na pobočju Gora nad Ajdovščino. Na Gori sedaj stoji spomenik vodi, edini spomenik, posvečen vodi, v Sloveniji.

Učenci so na ekskurziji spoznavali zgodovino ter geografske značilnosti posameznih krajev.

Zapisala Katarina Czerny

Fotografije: Katarina Czerny, Suzana Oroz, Tanja Trček, Darja Zaplotnik

 
 
 
   
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

EKSKURZIJA V KOPER za učence 2. razreda

 
9. 6. 2022

Drugošolci so v sredo, 8. 6. 2022 odšli na raziskovanje Kopra. Najprej so  raziskali Škocjanski zatok, ki je naravni rezervat in se nahaja v neposredni bližini Kopra. Predstavlja preostanek morja, ki je nekoč obdajalo mesto. To je tudi največje polslano mokrišče v Sloveniji, ki je izjemnega pomena zaradi pestrosti rastlinskih in živalskih vrst, ki so jih učenci opazovali na opazovalnicah in s pomočjo daljnogledov. Z obale so si ogledali Luka Koper, edino slovensko mednarodno tovorno pristanišče. Spoznanja s področja naravoslovja pa so na zanimiv, zabaven in aktiven način  preko poskusov pridobivali v Centru eksperimentov v Kopru. Najbolj sproščeno pa je bilo ob sladoledu na plaži. Noge učencev pa so preverile tudi že zelo prijetno temperaturo morja.

Učenci 2. razreda, Maja, Marko, Urša in Alenka

 
 
 
 
 
 
 

EKSKURIJA V ŠKOCJANSKE JAME za učence 4. in 5. razreda

 
8. 6. 2022

Četrtošolci in petošolci smo skupaj z učitelji spremljevalci v torek, 7. 6. 2022 odšli na ekskurzijo v Škocjanske jame. Fotografije nazorno prikazujejo, da nam je pouk v naravi še kako všeč. Ogledali smo si kraško podzemlje in krožno učno pot z naravnimi znamenitostmi teh krajev.

Zapisala in fotografirala: Brigita Svoljšak

 
 
 
     
 
 

UTRINKI Z EKSKURZIJ

 
5. 10. 2021

V četrtek, 30. 9. 2021 so se učenci od 6.do 9. razreda z učitelji udeležili ekskurzije na različne konce Slovenije.

Učenci 6. razredov so si ogledali Rakov Škocjan ter obiskali Postojnsko jamo in Predjamski grad. Učenci 7. razredov so si ogledali Ajdovščino, izvir Hublja ter Predmejo in Sinji vrh. Učenci 8. razredov so se ustavili ob Ruski kapelici, prečkali prelaz Vršič, si ogledali muzej TNP ter muzej na prostem Ravelnik. Učenci 9. razredov pa so obiskali mesto Celje in si tam ogledali Pokrajinski muzej ter Stari grad Celje.

Učenci so na ekskurziji spoznavali zgodovino in geografske značilnosti posameznih krajev. Ker nam je vreme služilo, smo izpeljali tudi ves načrtovan program na prostem.

Zapisala Katarina Czerny,

 
 
 
 
 
 

2. RAZRED ODKRIVA OBMORSKI SVET

 
16. 6. 2021

V torek, 15. 6. 2021, smo se z učenci 2. razredov odpravili na zaključno ekskurzijo na Primorsko in odkrivali lepote obmorskega sveta. Najprej smo se odpravili na ogled Luke Koper, kjer smo spoznali veliko zanimivosti o samem pristanišču in potovanju tovora po svetu. Naprej nas je pot vodila v Piran, kjer smo se sprehodili po Tartinijevem trgu in si ogledali akvarij. Izlet smo zaključili na plaži, kjer smo se posladkali s sladoledom in z namakanjem nog ugotovili, da je morje že prav lepo toplo. Imeli smo se super, nekaj utrinkov z ekskurzije pa si lahko ogledate na fotografijah.

Besedilo: Urša Kržišnik
Fotografije: Urša Kržišnik, Mateja Turk in Alenka Kuder Gaber
 
 
 
 
   
 
 

EKSKURZIJA OSMOŠOLCEV V POSOČJE- 25. 9. 2019

 
PO POTEH TRIGLAVSKEGA NARODNEGA PARKA IN 1. SVETOVNE VOJNE: Vabimo vas k branju poročil naših učenk o poteku zgodovinsko-geografske ekskurzije v 8. razredu. 

Poročilo Nike Babnik in Neže Bradeško, 8. a

V sredo, 25. 9. 2019, smo imeli osmošolci zgodovinsko-geografsko ekskurzijo v Posočje. Pot nas je  mimo Mangartskih jezer vodila do prvega postanka na Rabeljskem jezeru. Nato pa smo se preko prelaza Predel podali do trdnjave v Klužah, kjer smo doživeli zelo realistično predstavo vojaškega vsakdana v 1. svetovni vojni.

Nato smo odšli v pravljično Trento, kjer smo si ogledali informacijski center o Triglavskem narodnem parku in njegovem nastanku.

Nazadnje smo se ustavili v Kobariškem muzeju, kjer smo spoznali Soško fronto, predvsem z vidika vojakov. To se nas je zelo dotaknilo.

Domov smo se vrnili utrujeni, a zadovoljni, saj smo bili bogatejši za nova spoznanja. 

Poročilo osmošolke Nine Habjan pa si lahko preberete v priponki. 

Novičko objavila: Mojca Velušček

porocilo_NinaH.docx
 
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

EKSKURZIJA V VIPAVSKO DOLINO- 25. 9. 2019

 

V sredo, 25. 9. 2019, smo se odpravili v Vipavsko dolino. Ker je bila pot malo daljša, smo z avtobusa opazovali prečudovito pokrajino. Ko smo prispeli, smo si najprej ogledali Ajdovščino ter med drugim izvedeli, da je tam živel znan umetnik Veno Pilon. V preteklosti so na tem območju živeli Rimljani, ki so zgradili 14 stolpov in obzidje za obrambo. Po ogledu mesta smo se z avtobusom odpeljali na kratek ogled izvira reke Hubelj. Ogledali smo si tudi stare fužine. Nato smo se odpeljali na Predmejo in si po sprehodu na robu Trnovske planote ogledali Otliško okno. Z avtobusom smo se odpravili nazaj v Medvode in srečno prispeli.

Tara Ljubijankić, Anea Mulalić, Brina Omejec - Židan, 7. a


 
  
 
 

NARAVOSLOVNI DAN V BOTANIČNEM VRTU- 23. 9. 2019

 

Učenci 2. razredov so imeli naravoslovni dan v Botaničnem vrtu. Na vodenem ogledu po Botaničnem vrtu so prepoznavali, poimenovali in primerjali različne vrste v rastlinskem svetu, spoznavali življenjske kroge rastlin, se seznanili z delom v čebeljih družinah spoznavali pomen opraševanja rastlin in opraševalcev in varovanja narave. Na učni poti pa so imeli možnost spoznati tudi rastline, ki imajo domovanje v toplejših krajih in jim naš Botanični vrt omogoča pogoje za njihovo življenje. Po končanem ogledu so v minutah za ustvarjalnost, macesnove storžke spremenili v čebelice in rešili učne liste našega ogleda, skozi katerega so učenci spoznali raznolikosti rastlinskega sveta.

Besedilo: Alenka Kuder Gaber

Slike: Alenka Kuder Gaber in Azra Kajan


 
 
 
 
 

EKSKURZIJA V PREKMURJE- 25. 9. 2019

 

V sredo, 25.9.2019 smo se devetošolci odpravili na ekskurzijo v Prekmurje. Zjutraj smo se odpeljali z avtobusom že ob 7:40 in prispeli v Mursko Soboto okoli desete ure. Tam smo si ogledali protestantsko cerkev. Pot nas je nato vodila v Ižakovce na Otok ljubezni. Predstavili so nam delo "büjrašev" ali delavcev na Muri. Potem smo odšli v Veržej v center Duo, kjer smo v rokodelski delavnici iz gline izdelovali štorklje. Ogledali smo si še muzej ročno narejenih košar in podobnih stvari. Za tem je bil čas, da smo odšli nazaj domov.

Žiga Podgoršek, 9.a


 
   
 
 

EKSKURZIJA PO NOTRANJSKI - 25. 9. 2019

 
Učenci 6. razreda so svoj potep po Notranjski začeli z ogledom makete in multivizije presihajočega Cerkniškega jezera pri g. Kebetu, se z avtobusom zapeljali do Cerkniškega jezera, pot nadaljevali do naravnih kamnitih mostov v Rakovem Škocjanu, si ogledali Predjamski grad ter ekskurzijo zaključili z ogledom prečudovite Postojnske jame.

Besedilo in slikovni material: Tomaž Jenko

Učenci 6. razredov smo se 25. 9. 2019 odpravili na Notranjsko. Z avtobusom smo se odpravili do Cerkniškega jezera. V bližnji vasi smo v muzeju Kebe videli maketo in film o presihajočem jezeru. Nato smo se po robu tega jezera odpeljali do velikega in malega naravnega mostu. Kasneje smo si ogledali Predjamski grad. Zatem smo se z vlakcem peljal po Postojnski jami. Po nepozabnem ogledu smo se vrnili nazaj proti Medvodam. Videli smo marsikaj novega, zanimivega in poučnega.

Besedilo: Maks Jelovčan, 6.a


 
 
 
    
 
 

EKSKURZIJA ZA UČENCE RAZREDNE STOPNJE

 

V petek, 14. 6. 2019 smo se učenci od 1. do 5. razreda odpravili na zaključno ekskurzijo v Bohinj. Tokrat je bilo vreme na naši strani, tako da smo preživeli prečudovit dan. Učenci od 1. do 3. razreda smo se podali na Zlatorogovo pravljično pot, kjer smo spoznavali pravljice, iskali škrate, visoko v gorah pa opazili tudi zlatorogove bleščeče roge. Da pa nam ne bi bilo prevroče, smo noge namočili kar v Bohinjsko jezero. Učenci 4. in 5. razredov pa so odšli po poteh Korit Mostnice, odšli do slapa Savica in si ogledali Planšarski muzej ter mlin in žago v Stari Fužini. Ekskurzijo pa smo zaključili v Šobcu, kjer smo se posladkali s sladoledom. Imeli smo se super.

Zapisala:Urša Kržišnik

Ta dan smo se z učenci odpravili na Gorenjsko, natančneje v Bohinj. Najprej smo si ogledali Planšarski muzej, v njem pa pravo planšarsko stajo in vse pripomočke za izdelavo sirov, skute in masla. Samo čez cesto pa je bil stari mlin in žaga, ki sta ju poganjala voda. Neverjetno, kakšno moč ima ta naravni vir: vrti težko mlinsko kolo ali pa v nekaj minutah prežaga celo hlod. Pot nas je nato vodila navkreber ob koritih Mostnice do Hudičevega mostu, ki ga je dal zgraditi Žiga Zois za potrebe dovoza železove rude in oglja. Z njega nas je očaral 20 m globok pogled v sotesko kristalno čistega gorskega studenca. Vračali smo se mimo planine Voje, kjer so ravno s helikopterji dovažalai hrano in pijačo na planineke koče. Nazadnje smo se z avtobusom odpeljali mimo Ukanca na drugem koncu Bohinjskega jezera do parkirišča pod slapom Savica. Premagali smo 553 stopnic in bili nato nagrajeni s čudovitim pogledom na z mogočnih skal padajočo vodo. Na razgledni točki se je trlo predvsem tujih turistov, zato smo se hitro vrnili proti izhodiščni točki. Tam smo si privoščili kratek počitek, nato pa z lepimi spomini zapustili enega lepših koncev naše Slovenije.

Zapisala: Brigita Svoljšak

Fotografije: Urša Kržišnik, Sonja Knez, Barbara Tršan, Brigita Svoljšak, Alenka Kuder Gaber

 
 
 
 
 
 
 
     
 
 

Terenske vaje v Avstriji za peti in šesti razred

 
Učenci 5. in 6. razreda – NEMŠČINA so bili v soboto, 1. junija 2019,  na terenskih vajah v Avstriji. Učenci so spregovorili v nemščini bodisi na ulici, v trgovini, na tržnici ali pa ob obisku znamenitosti. Zjutraj smo se najprej naučili orientacije v mestu. Učenci so dobili v roke načrt mesta in nas pripeljali od glavne železniške postaje mimo znamenitosti v center Celovca. Vodenje so učenci v izpeljali v materinem in nemškem  jeziku.

 
 
 
   
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

JEZIKOVNA EKSKURZIJA NA BAVARSKO

 
Sobota, 23. 3. 2019: Prvi dan je za nami. Bil je pester in zanimiv. Videli smo kar nekaj bavarskih znamenitosti. Dopoldne smo se z ladjico odpeljali na otoček sredi Kimskega jezera, kjer smo si ogledali palačo Ludvika II. Nato smo se odpeljali do Allianz arene, nazadnje pa smo se sprehodili po starem delu središča Münchna. Učenci so se se preizkusili v komunikaciji v nemščini. 

Nedelja, 24. 3. 2019: Nedelja se je začela z ogledom palače Nymphenburg, kjer se je rodil Ludvik II. Sledil je ogled olimpijskega parka, BMW sveta in Bavarskega filmskega mesta.
 
 
 
 
 

EKSKURZIJA V VIPAVSKO DOLINO, 20. 9. 2018

 

Učenci 7. razredov smo se v četrtek 20. 9.2 018 odpravili na zanimiv potep po Ajdovščini. Po pristanku in malici smo se skupaj z vodičko odpravili naprej.Ta nam je ob sprehodu po središču povedala veliko o zgodovini Ajdovščine, in nas veliko novega naučila. Z rahlo burjo v laseh smo pot nadaljevali do trnovskega gozdu, kjer smo spet spoznali nekaj zgodovine, in si ogledali izvir Hublja. V Otlici smo si pred koncem ogledali Otliško okno z zelo zanimivo legendo. Od tam smo se hitro odpravili po hribu navzdol, saj smo morali ujeti vlakec v Postojnski jami, kjer smo vsi uživali in občudovali, kaj vse narava naredi. Ta dan smo se vsi veliko novega naučili,si pridobili več znanja. Naša pot se je tam končala, saj nas je avtobus po ogledu že čakal. Nekateri zaspani, nekateri veseli, smo se popoldne vrnili v Medvode, kjer so nas nekateri starši že veselo čakali.

Amina Karishik, 7.a

 
 
     
 
 

EKSKURZIJA V POSOČJE, 20. 9. 2018

EKSKURZIJA 8. razred.docx
 
   
 
 

EKSKURZIJA NA NOTRANJSKO, 20. 9. 2018

 

Zjutraj smo bili že zgodaj zjutraj na avtobusu. Med potjo do Vrhnike smo poslušali zgodbice o Argonavtih. Na Vrhniki smo si ogledali Močilnik in Hudičeve skale. Potem smo pomalicali in se peljali do Cerknice. Med potjo smo slišali o nastanku Cerkniškega jezera. Pri Cerkniškem hramu smo videli maketo Cerkniškega jezera in si ogledali kratek video o Cerkniškem jezeru. Po končanem ogledu muzeja smo se odpeljali do Predjamskega gradu. Videli smo veliko grajskih sob, pogledali smo si shranjevalnik za vodo in izvedeli legendo o Erazmu, ki je bil ubit v svojem stranišču.

Po ogledu gradu smo odhiteli na avtobus in nadaljevali pot do Postojnske jame. Prvi del poti smo se peljali z vlakcem,  nato pa smo se sprehodili po njej. Videli smo kapnik »sladoledna kepica« in najvišji, ki se imenuje stolpnica. Kasneje smo odšli v dvorano Makaroni. Ogled smo nadaljevali  v beli in rdeči dvorani. Na avtobusu smo se zabavali, veliko smo se smejali. Kmalu smo prišli domov, zelo smo bili veseli, saj smo zelo pogrešali starše

Brina, Tita, Maruša,Katarina, 6. b