POZDRAVLJENI NA SPLETNI STRANI OŠ MEDVODE

 

 
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

NAJPOGOSTEJE ISKANE INFORMACIJE

 
Pooblaščena oseba za GDPR.pdf
01092021_PRAVILA_ORG DELA_PROTOKOLI_OŠ Medvode_september 2021.pdf
12869_model B za osnovne sole.pdf
13040_Šolski koledar OŠ - sprememba.pdf
Spremembe in dopolnitve Poslovnika o delu sveta OŠ Medvode 02122021.pdf
NIJZ_Navodilo_VIZ_ukinitev_karanten_18.2.2022.pdf
Odlok o začasnih ukrepih-preprečevanje okužb-covid-19-velja od 19.2.2022.pdf
Ukinitev_karantene_posodob navodila NIJZ-okrožnica 19.2.2022.pdf
Odlok_ukinitev samotestiranja_PCT_velja od 21.2.2022.pdf
18.3.2022-NIJZ_Higienska priporočila za preprečev širjenja SARS-CoV-2_postopno sproščanje ukrepov.pdf
okrožnica MIZŠ_Ukinitev_uporabe_mask od 14.4.2022.pdf
18.5.2022_Ukinitev modela B.pdf
 
 

ŠPORTNI DAN V 4. RAZREDU - POHOD NA HOM

 
17. 5. 2022

Vreme je bilo ravno pravšnje za pohod in naša pripravljenost tudi. Vsi smo osvojili vrh.

Ker pa fotografije povedo več kot besede, si oglejte našo galerijo.

Fotografije: Brigita Svoljšak in Tatjana Šušteršič

 
 
    
 
 

TOM TELEFON

 
17. 5. 2022

17. 5. 2022 TOM telefon® pričenja vseslovenske akcijo »Tom potuje, otroke obiskuje« s katero obeležujemo mednarodni dan otroških telefonov. V akciji sodeluje tudi naša šola. Z akcijo bi radi sporočili, da nobena težava ni prevelika ali premajhna za pogovor. V ta namen TOM nahrbtnik potuje po Sloveniji in obiskuje osnovne šole. TOM nahrbtnik nas bo opomnil, da lahko anonimno in brezplačno kontaktirate TOM vsakič, ko imate vprašanje ali potrebujete. Zaključek akcije je 20. 11. 2022 na rojstni dan TOM telefona. 

Več bomo o akciji, ki bo potekala na naši šoli v jesenskem času, sporočili v mesecu oktobru, ko bo našo šolo obiskal TOM nahrbtnik. 

V spodnjem linku si že danes lahko ogledate video nagovor predsednika TOM telefona, dr. Mrgoleta: https://www.youtube.com/watch?v=bBTgVV6Vk-4

Šolska svetovalna delavka, Tatjana Šušteršič 

 
     
 
 

2. RAZRED NA ŠKOFJELOŠKEM GRADU

 
16. 5. 2022

V četrtek, 12. maja 2022, je 2. B z velikimi pričakovanji obiskal Škofjeloški grad. Pod vrhunskim vodstvom so učenci spoznali Loški muzej na gradu in se z zanimanjem potopili v grajske pripovedke. Poskrbeli so tudi za grajski dvižni most in se navdušeni seznanili z nekdanjo bivalno kulturo kajžarjev ter malih kmetov v Škoparjevi hiši. Na lovu za skritim grajskim zakladom so temeljito raziskali staro mestno jedro in občudovali kulturne spomenike srednjeveške Škofje Loke. Dokazali so, da znajo požrtvovalno in odločno stopiti skupaj. Junaško so odkrili zaklad, tako da so premostili vse ovire, vzpone in uspešno kljubovali vedno močnejšim sončnim žarkom. Kulturni dan je bil zapečaten z dragocenim osvojenim znanjem, bogatimi vtisi in bleščečim zakladom v žepih drugošolcev.

Fotografirala in zapisala: Maja Tomšič

 
 
 
    
 
 

OBČINSKO PRVENSTVO V ATLETIKI

 
16. 5. 2022

V sredo, 11. maja, je bilo v prelepem sončnem vremenu izvedeno občinsko prvenstvo v atletiki na atletskem stadionu Policijske akademije v Tacnu.  

Učenke in učenci, ki so zastopali našo šolo, so dosegli odlične rezultate.

Vsem, ki so stopili na oder za zmagovalce, ter tudi vsem nastopajočim pohvala in iskrene čestitke.

Učitelji: Darja, Sara, Rok in Matic

 
 
 
  
 
 

BREZPLAČNO LETOVANJE ZA SOCIALNO OGROŽENE OTROKE

 
11. 5. 2022

ZPM Center Šiška poziva k vključitvi otrok iz socialno ogroženih družin na letovanje na morju in v hribih v času počitnic. V prilogah si lahko preberete podrobnejše informacije o letovanju.  

Za prijavo pa potrebujete tudi vlogo, ki jo izpolni šola. V tem primeru se obrnite na šolsko svetovalno delavko, ki vam bo pomagala pri izpolnjevanju obrazcev. 


mag. Tatjana Šušteršič
Šolska svetovalna služba OŠ Medvode

Dopis starši-LETOVANJA.pdf
Katalog_MZPM pocitnice 2022.pdf
 
     
 
 

PREDSTAVITEV GLASBENE ŠOLE FRANCA ŠTURMA

 
11. 5. 2022

Danes so na šoli nastopili učenci Glasbene šole Franca Šturma in nam predstavili svoje instrumente. Nastopilo je tudi kar nekaj učencev naše šole in nas s svojim nastopom popeljali v svet glasbe. Vsem nastopajočim čestitamo za čudovit nastop.

Zapisala in fotografirala Urša Kržišnik
 
 
 
 
 
 

Predavanje o velikih zvereh v Sloveniji

 

V ponedeljek, 25. 4. 2022, sta šolo obiskali sodelavki v projektih LIFE WolfAlps EU in LIFE Lynx Vesna Oražem in Maja Sever. Obe sta zaposleni na Zavodu za gozdove Slovenije in se poklicno ukvarjata s spremljanjem velikih zveri v Sloveniji.

Delavnica je bila namenjena nadarjenim učencem. Pripovedovali sta o bivanjskem okolju, navadah in značilnosti zveri, ki prebivajo na ozemlju Slovenije. Učenci so lahko videli, lobanje, odtise in kožo zveri (za to uporabijo zveri, ki svojo pot končajo ob trku z avtomobilom). Izvedeli smo veliko o obnašanju zveri v naravi, o primernem obnašanju ob morebitnem srečanju z njimi in o tem, kako lahko rejci drobnice obvarujejo svoje črede pred njimi. 

Pri nas sta pustili tudi veliko prospektov, da se o vsem poučimo še doma ali pridobljeno znanje delimo z drugimi.

Hvaležni smo za zanimivo brezplačno predstavitev.

Besedilo in fotografije: Suzana Oroz

 
 
 
 

KULTURNI DAN ZA UČENCE OD 6. DO 9. RAZREDA

 
3. 5. 2022


EKSKURZIJA SEDMIH RAZREDOV NAŠE ŠOLE NA DOLENJSKO

V torek, 26. 4. 2022, smo se učenci sedmih razredov odpravili po poteh Josipa Jurčiča in Frana Levstika.

Zjutraj smo se najprej odpeljali v vas Muljava, kjer se je rodil Josip Jurčič. Ogledali smo si njegovo domačijo, kjer je odraščal, in spoznali njegovo življenje. Tam smo imeli tudi malico. Nato smo se odpeljali v Velike Lašče. Tam je odraščal Fran Levstik. Spoznali smo njegovo življenjsko zgodbo. Ogledali smo si nekaj njegovih del. Nato smo se odpeljali do gradu Turjak. Vodnik po gradu nam je predstavil življenje takratnih ljudi,  ogledali smo si  grajske ječe.  Z veliko novega znanja smo se vrnili nazaj v Medvode.

Pija Podjed, 7.a

EKSKURZIJA DEVETIH RAZREDOV NA KRAS

Na deževno jutro smo se odpeljali proti Primorski. Najprej smo si ogledali Sežano, rojstni kraj Srečka Kosovela. Na vodenem literarnem sprehodu od sežanske železniške postaje do Kosovelove spominske sobe so učenci brali njegove pesmi in spoznavali zanimivo pesnikovo življenje, njegovo bogato literarno ustvarjanje in iskali sledi, ki jih je pustil v ustvarjanju drugih. Na poti smo zbirali vtise o mestu in
sestavljali zgodbo pesnikovega življenja ter literarnega ustvarjanja. Ustavili smo se tudi v Kosovelovi spominski sobi v Kosovelovem domu, kjer so nas pogostili s piškoti in čajem. Potem smo se odpeljali v Tomaj, kjer smo si ogledali Kosovelovo domačijo in obiskali grob, kjer je pokopan. Na Kosovelovi domačiji so nam med drugim pokazali njegovo violino, ki ni imela več strun, zato se nanjo ni dalo igrati, in klavir, ki je bil sicer zelo razglašen, vendar je vodička dovolila nanj igrati. Urban nam je zaigral dve pesmi. Nagradili smo ga z bučnim aplavzom.
Vreme je držalo z nami: niti enkrat nam ni bilo potrebno odpreti dežnika, saj je deževalo le takrat, ko smo se peljali z avtobusom. Utrujeni in polni novih vtisov smo se vrnili nazaj v šolo.

Zapisala Tanja Trček

EKSKURZIJA OSMIH RAZREDOV NA GORENJSKO

V torek, 26. 4. 2022 smo se osmošolci podali po poteh kulturne dediščine. Najprej smo obiskali Prešernovo hišo v Kranju in Gorenjski muzej, kjer smo si ogledali zbirko 'Kultura 19. stoletja'. Nato smo se podali v Prešernov gaj, kjer je pokopan naš največji pesnik France Prešeren, tam pa najdemo tudi nagrobnik pesnika Simona Jenka, spominsko obeležje izumitelju fotografije na steklo Janezu Puharju ter spomenik bazoviškim žrtvam, ki je prvi antifašistični spomenik v Evropi.

Nadalje nas je pot odpeljala v Vrbo, kjer smo si ogledali zanimivo predstavitev rojstne hiše Franceta Prešerna ter časa, v katerem je bival.

V domačiji Matije Čopa v Žirovnici smo si ogledali predstavitev okraja, kjer poleg dveh že omenjenih domovanj, najdemo še Finžgarjevo domačijo ter znameniti čebelnjak Antona Janše.

Polni vtisov smo se vrnili v Medvode in se veselili prvomajskih počitnic.

Zapisala Suzana Oroz

                  

 
 
 
 
 
 
 

VABILO NA RAZSTAVO "UMETNOST MLADIH SRC" UČENCEV OŠ MEDVODE

 
21. 4. 2022

V sredo, 20. 4. 2022, je bila ob 18.30 v knjižnici Medvode, otvoritev razstave učencev OŠ Medvode, z naslovom »Umetnost mladih src«. Z likovnimi izdelki so se predstavili učenci: likovnega krožka razredne stopnje, izbirnega predmeta umetnost in likovnega snovanja 1, 2 in 3.

Za otvoritev so učenci pripravili tudi kratek kulturni program. 

Vabljeni, da si ogledate razstavo v knjižnici Medvode.

Mentorice: Katarina Czerny, Maja Knific Bukovšak in Mojca Pintar

 
 
 
 

DAN ZDRAVE ŠOLE v sredo, 20. 4. 2022

 
21. 4. 2022

V sredo, 20. aprila je na naši šoli potekal Dan Zdrave šole, katerega namen je osveščanje o pomenu zdrave prehrane, gibanja in dobre samopodobe.

Tega dne so učenci predmetne stopnje imeli različne aktivnosti:

Ø  Predavanja: ODNOSI, ELEKTRONSKE CIGARETE (No Excuse).

Ø  Improliga: HUD IMPRO ŠOV!

Ø  Športne aktivnosti.

Ø  Medvoško malico lokalnih proizvajalcev.

Ø  Ogled in degustacijo lokalnih proizvodov na stojnicah (kmetiji Čebašek in Mis).

Ker se zavedamo, da je hrana vrednota, smo se vključili v projekt Lokalno je zdravo, ki ga vodi občina Medvode v sodelovanju z Zadrugo Jarina. V projektu sodeluje pet okoliških kmetij.

Želimo si, da je otroštvo polno okusov po zdravi in hranljivi malici, nasmejanih lic in spoznavanja, kaj vse za nas delajo in pridelajo slovenske kmetije. Le tako lahko upamo na zdrave generacije naše prihodnosti, razvoj ekologije in predvsem samooskrbe na lokalnem nivoju.

Za zdrave obroke in vesele otroke!

HVALA vsem sodelujočim v projektu!

Tim zdrave šole & občina Medvode & Zadruga Jarina

Dan zdrave šole 2022 (20. april)-razpored delavnic-dela.pdf
 
 
 
 

PODNEBNE SPREMEMBE

 

Slovenija leta 2050:

- poletje: V Ljubljani pritiska 42 stopinj C, zato priporočamo, da starejši ljudje ne zapuščajo ohlajenih prostorov.
- jesen: poplave so spet zalile Piran, prebivalce so evakuirali in jih nastanili v začasni center blizu nekoč znamenitega mesta Benetk, ki ga je leta 2045 morje dokončno uničilo, težave pa bodo z oskrbo, saj zaradi poletne suše, ki je prizadela vso Evropo, primanjkuje sveže zelenjave. 
- zima: na Krvavcu so pripravili razstavo iz preteklega stoletja. Osnovnošolci so si ob sladoledu lahko ogledali fotografije iz časov, ko je na gori še bilo smučišče.

Čas je, da ukrepamo
podnebne_spremembe_zrak.pdf
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

ZBIRANJE POMOČI ZA PREBIVALCE UKRAJINE

 
8. 3. 2022

Občina Medvode se skupaj s Civilno zaščito Medvode in lokalnimi humanitarnimi organizacijami pridružuje zbiranju pomoči za begunce iz Ukrajine in prebivalce Ukrajine, ki so se znašli v hudi stiski. Vaš prispevek lahko oddate na več lokacijah po občini Medvode. Akcija bo potekala predvidoma do konca meseca marca (po potrebi jo bodo podaljšali).

Več si lahko preberete na  spletni strani OBČINE MEDVODE:

 
 

VZGOJA ZA INTERNET: PRIROČNIK ZA STARŠE

 
15. 2. 2022

Safe.si je pripravil nov priročnik za starše z nasveti in priporočili za varno in odgovorno rabo interneta. Tako kot otroka naučimo varno hoditi po cesti, ga moramo naučiti tudi varne uporabe interneta. To učenje pa se začne tisti trenutek, ko mu prvič izročimo v roke napravo, ki omogoča dostop do interneta, in traja, dokler ni otrok toliko vešč varne uporabe, da zna sam prepoznati tveganja in se pred njimi tudi zaščititi. Do priročnika v elektronski obliki lahko dostopate prek povezave:https://safe.si/gradiva/gradiva-za-starse/vzgoja-za-internet-prirocnik-za-starse .

 
 

DAN VARNE RABE INTERNETA - 8. 2. 2022

 
7. 2. 2022

Dragi učenci, spoštovani starši,

8. februar bo letos posvečen tudi dnevu varne rabe interneta. Letos ga posvečamo temi spletnih prevar, zavajanj in neresničnih vsebin na spletu, ki imajo negativne vplive na mlade uporabnike interneta. Internet je okolje, kjer lahko kdorkoli objavi skoraj karkoli. Vsebine pa niso vedno preverjene in verodostojne, včasih je za njimi skrit komercialni interes ali celo nedobronamerni motiv. Tako so mladi izpostavljeni zavajajočim vsebinam, neresničnim informacijam, prevaram in škodljivim izzivom. Vse to pa ima lahko vpliv tako na duševno kot fizično zdravje, predstave o življenju in samopodobo mladostnikov.

Ker nam je ozaveščanje mladih in učenje kritičnega presojanja spletnih vsebin izredno pomembno, bomo tudi na naši šoli v mesecu februarju in marcu temu posvetili nekaj razrednih ur. Z delavnicami želimo učence opolnomočiti z znanjem in drugimi orodji, s pomočjo katerih bodo lahko presojali, ali neki videni vsebini lahko zaupajo ali ne, pa naj gre za video na Youtube, članek na spletni strani ali objavo vplivneža na družabnem omrežju.

Vabljeni, da več o tem tudi sami spremljate na Safe.si

Ajda Stupar, vodja tima Zdrave šole

 
 

Medvoška knjižna transverzala

 
3. 11. 2021

Spoštovani starši in učenci!

V sodelovanju s Knjižnico Medvode smo zakorakali v 4. sezono Medvodške knjižne transverzale. Z opravljanjem nalog pišemo/rišemo, obiskujemo in beremo zbirate žige v za to namenjen kartonček, katerega dobite v šolski knjižnici ali Knjižnici Medvode.

Vsak osnovnošolski otrok izpolni svoj kartonček, poleg šolarja pa mora sodelovati vsaj še eden od staršev oz. drug odrasel član družine (skrbnik, babica, dedek, …). Izpolnjen kartonček oddate v šolski knjižnici ali Knjižnici Medvode najkasneje do 10. 5. 2022. Vsi sodelujoči bodo prejeli priznanje in sodelovali pri žrebanju.

Veselimo se vašega sodelovanja pri projektu.

Andreja Magdalenc Jevnikar

MKT kartonček 2021-2022.pdf
letak za MKT_ 4 lističi.pdf
 
 

SKUPINSKA OBLIKA UČNE POMOČI

 
12. 10. 2021

Bi potrebovali ustrezno pomoč pri izdelavi domače naloge?
Kdo lahko pride k skupinskemu opravljanju domačih nalog?
Kam in kdaj?

Več informacij najdete v priponki ali pri šolski svetovalni delavki Tatjani Šušteršič in šolski specialni pedagoginji Adrijani Murko Ancelj (adrijana.murko-ancelj@guest.arnes.si). 

Tatjana Šušteršič, šolska svetovalna delavka
Skupinska oblika učne pomoči_skupinske domače naloge.pdf
 
    
 
 

NADOMEŠČANJA

 
https://portal.lopolis.si/public/#/substitutions/b835aca9-20dc-4794-b177-2fb9e8efaeb1
 
 

UPORABA PIROTEHNIČNIH SREDSTEV

 
17. 12. 2021

UPORABA PIROTEHNIČNIH SREDSTEV - OBVESTILO ZA UČENCE IN STARŠE

V okolici šole smo zaznali uporabo pirotehničnih sredstev (petard). Kot veste, so lahko pirotehnična sredstva izjemno nevarna, saj je bilo v preteklih letih v Sloveniji med šolsko mladino kar nekaj zelo resnih poškodb. V mesecu decembru nekateri kupujejo, si izmenjujejo ali celo prodajajo različna pirotehnična sredstva (petarde, rakete,…). Ne želimo si, da bi se to dogajalo na naši šoli ali v njeni neposredni okolici, zato vas prosimo, da skupaj opozorimo učence na nevarnosti, ki se lahko pripetijo ob uporabi pirotehničnih sredstev.

Uporaba pirotehničnih sredstev v šoli, na zunanjih površinah šole ali na šolskih ekskurzijah, velja tudi za najtežjo kršitev Pravil šolskega reda Osnovne šole Medvode. Postopek v primeru najtežjih kršitev pa šola odstopi pristojnim institucijam.

Zakonodaja otrokom in mladostnikom do 16. leta starosti prepoveduje uporabo takšnih sredstev brez nadzora staršev. V času od 26. 12. do 2. 1 je kazniva tudi njihova uporaba, ki pomeni kršenje miru in ogrožanja življenj; takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja.

Kot pomoč pri pogovoru z otroki, predlagamo ogled spletne strani: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/oosebna-varnost/varna-uporaba-pirotehnike/bodi-zvezda-ne-meci-petard

BODI ZVEZDA - NE MEČI PETARD

mag. Damjana Šubic, ravnateljica

 
     
 
 

SMERNICE O UPORABI ZASLONOV PRI OTROCIH IN MLADOSTNIKIH

 
27. 5. 2021


Primarni pediatri iz Sekcije za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo pod okriljem Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije so skupaj s strokovnjaki z drugih področij pripravili prve nacionalne Smernice o uporabi zaslonov pri otrocih in mladostnikih.
smernice_za_uporabo_zaslonov.pdf
 
     
 
 

40 LET OSNOVNE ŠOLE MEDVODE

 

22. 4. 2021

Drage učenke in učenci, dragi starši in stari starši, dragi sodelavci, spoštovani občani!

Obveščamo vas, da letos mineva 40 let, odkar so se vrata Osnovne šole Medvode prvič odprla.

V četrtek, 22. aprila, ko praznujemo dan Zemlje, je bilo na šoli še posebej slovesno, saj smo praznovali tudi 40. obletnico šole. Dopoldanski čas smo namenili dnevom dejavnosti in spominom na dogodke, ki so se zvrstili skozi 40 let delovanja šole. V popoldanskem času, med 15. in 18. uro, pa smo poskrbeli, da so si lahko obiskovalci, ob upoštevanju vseh higienskih ukrepov NIJZ-ja, varno ogledali spodnji del šole, okolico šole in razstavo, ki je prikazala delček ustvarjalnosti učencev in delavcev šole.

Na dan slovesnega dogodka smo na naši spletni strani objavili posnetek kulturnega programa, ki so ga pripravili učenci in učitelji. 

Posnetek kulturnega programa si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://video.arnes.si/watch/wsw5wgpzz70r

Na naslednjih dveh povezavah pa si oglejte/ poslušajte še dva posnetka, v katerem pojejo in nastopajo učitelji naše šole: https://www.youtube.com/watch?v=Usdbx0C0gf8, in združena pevska zbora OŠ Medvode - Cicibani in Kitica:  https://youtu.be/Ec-gRv8zr5I

Ob 40. obletnici naše šole smo izdali tudi zbornik, ki si ga lahko ogledate v obliki listovnika:


Zbornik 40 let Osnovne šole Medvode


Zahvaljujemo se donatorjem, ki so s svojimi prispevki pomagali, da smo izdali zbornik: Založbi Rokus Klett, podjetju Monea, avtoprevozništvu Trampuš in podjetju Zlate.

V četrtek, 22. aprila zjutraj, na dan slovesnosti, nas je pred šolo čakalo veliko presenečenje - mlaj,  za katerega so poskrbeli bivši učenci in fantje iz Senice. Hvala vam!

Damjana Šubic, ravnateljica

 
 
 
 
 

IZVAJANJE PROJEKTA MOJ SLOfit

 

Moj SLOfit

Spoštovani starši in skrbniki otrok,

SLOfit je informacijska podpora in nadgradnja uveljavljenega nacionalnega sistema spremljave telesnega in gibalnega razvoja šolarjev – športnovzgojnega kartona (ŠVK), ki ga je razvila Fakulteta za šport.


SLOfit_letak_A4.pdf
soglasje SVK otroci+starši.docx
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

ZABOJNIK ZA TEKSTIL IN OBUTEV

 
Spoštovani učenci in starši.

Pri šolski kolesarnici smo namestili zabojnik za zbiranje odvečnega tekstila in obutve. Kaj vanj spada in kaj ne, si lahko preberete v priloženem letaku.
LETAK TEKSTIL.pdf