POZDRAVLJENI NA SPLETNI STRANI OŠ MEDVODE

 

 
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

NAJPOGOSTEJE ISKANE INFORMACIJE

 
Pooblaščena oseba za GDPR.pdf
Obvestilo posameznikom po 13. oz. 14. členu splošne uredbe o varstvu podatkov.pdf
Šolski koledar_OŠ_prvi_del_2022_23.pdf
Šolski koledar_OŠ_drugi del_navodila_NPZ_2022_23.pdf
Vzgojni načrt OŠ Medvode-velja od 29.9.2022.pdf
Pravila šolskega reda-posodobljena od 29.9.2022.pdf
Hišni red OŠ Medvode-posodobljen-velja od 1.9.2022.pdf
IZJAVA O DOSTOPNOSTI SPLETIŠČA OŠ MEDVODE.pdf
Pravilnik o notranji poti za prijavo kršitev po Zakonu o zaščiti prijaviteljev_23.5.23.pdf
Informacije po zakonu o zaščiti prijaviteljev.pdf
 
 

OŠ MEDVODE NA NOČNEM TEKU

 
5. 6. 2023

V soboto, 3. junija 2023, se je 39 učencev in tri učiteljice udeležilo Nočnega teka, ki ga je organiziral Javni zavod Sotočje.

Tekaške prireditve so odlična stvar, saj gre predvsem za druženje, spoznavanje novih ljudi in sproščeno preživljanje prostega časa ob rekreaciji. In toliko kot je tekmovalcev na štartu, toliko je motivov, zakaj se kdo odloči za tek. Na šoli si prizadevamo, da bi učence v čim večjem številu navduši nad različnimi športi, z upanjem, bodo to navdušenje prenesli tudi v obdobje po osnovni šoli.  

Učenci se pod mentorstvom učitelja športa, Matica Faturja, v okviru atletske vadbe,  celo leto pripravljajo na tek, zato smo še posebej veseli tistih, ki so se organizirane tekaške prireditve udeležili prvič. Kar nekaj učencev pa se redno udeležuje tekov in s tem uspešno širijo glas o Osnovni šoli Medvode tudi izven občinskih okvirjev. 

Štirje učenci so se udeležili teka na 10 km in odlično odtekli preizkušnjo. Ostali smo se podali na 5 km preizkušnjo in za marsikaterega so bili glasni in bučni navijači razlog, da je v cilj pritekel hitreje. Med našimi zvestimi navijači sta vedno tudi ravnateljica in pomočnica ravnateljice. Veseli smo, da se je dogodka udeležila tudi osmošolka Maruša, ki je vedno navdih tekmovalcem in tistim, ki navijajo ob progi.

S kakšnim navdušenjem smo tekli, pričajo spodnje fotografije.

Zapisala: Tatjana Šušteršič, šol. svet. del. 

Fotografije: Eva Miklič

 
 
 
 

MINIOLIMPIJADA

 
5. 6. 2023

V petek, 2. 6. 2023, je na nogometnem igrišču v Medvodah potekala Miniolimpijada, na kateri se je v vlogi miniolimpijcev preizkusilo okoli 700 otrok iz medvoških vrtcev in šol. Med njimi so bili tudi naši prvo-, drugo- in tretješolci, ki so izvrstno premagovali različne gibalne izzive. Ker so se vsi tako odlično odrezali, so si za nagrado prislužili tudi sladoled, ki je po tako aktivnem in sončnem dnevu še kako prijal.

Zapisala:Tamara Mlinarič

Fotografije: Tamara Mlinarič, Urša Kržišnik, Simona Samida Cerk

 
 
 
 
 

MULTIMEDIJSKE DELAVNICE

 
2. 6. 2023

Na šoli v mesecu maju in juniju potekajo multimedijske delavnice pod vodstvom evropskih prostovoljcev, ki so na izmenjavi v Medvodah. Skupaj z Zavodom Sotočje učencem omogočajo fotografiranje, snemanje in montažo posnetkov. Vsak teden jim razložijo teorijo in pripravijo različne izzive. V prvem tednu smo se igrali s časom zajema slike in nastale so odlične fotografije. 

Nekaj fotografij naših učencev si lahko ogledate spodaj.

Na tretji multimedijski delavnici so se učenci lotili snemanja reklame in počasnih posnetkov. Nastali so odlični video posnetki.

Zapisala: Eva Miklič

Fotografije in video posnetki: učenci OŠ Medvode

https://video.arnes.si/watch/0nhbq95wr65r

https://video.arnes.si/watch/9s4k4895bs2l

https://video.arnes.si/watch/ztm8s5djqlvp

 
 
 
  
 
 

TEMATSKI DNEVI NA OŠ MEDVODE

 
1. 6. 2023

V mesecu juniju bomo na šoli poskusno izvedli 5 tematskih dni. Seveda je želja, da se ideji pridruži čim večje število učencev.

5. junij: Dan zabavnih copat (Poišči zanimive copate ali svoje copate preoblikuj.)

12. junij: Dan smešnih očal

19. junij: Dan brez torbe (Zvezke v šolo prinesi na čim bolj izviren način.)

21. junij: Dan dvojčkov (Z nekom se dogovoriš, da se oblečeta v enaka/podobna oblačila.)

23. junij: Dan belih majic

 
     
 
 

NAŠI MLADI PEVCI OSVOJILI POSEBNO PRIZNANJE

 
1. 6. 2023

Otroški pevski zbor Kitica je 17. maja 2023 nastopil na regijskem tekmovanju in reviji otroških in mladinskih pevskih zborov v Zagorju ob Savi. Na koncert so se uvrstili po predlogu selektorja, ki je spremljal območno revijo pevskih zborov aprila na OŠ Preska.

Devetindvajset pevk in pevcev je z zborovodkinjo Bernardo Rakar in korepetitorko Nadjo Rus odlično izpeljalo svojo nalogo. Pevski zbor Kitica je požel buren aplavz, tričlanska strokovna komisija pa mu je podelila Posebno priznanje za posebno uspešen revijalni nastop. Pevci so uživali na odru kot tudi v dvorani, ko so poslušali ostale odlične zbore.

 

Ob tej priložnosti vas vabimo na LETNI KONCERT pevskih zborov naše šole, ki bo v ponedeljek, 12. 6. 2023, ob 18. uri v mali telovadnici športne dvodane Medvode.

 

Zapisala Bernarda Rakar, fotografije Veronika Jenko

 
  
 
 

LAŽNE NOVICE NA SPLETU

 
31. 5. 2023

Posnetek naše učenke Ele Prohart v zvezi z neresničnimi informacijami na spletu je dosegel tudi novinarje, ki so čez vikend z Elo opravili razgovor. Podrobnosti si lahko ogledate na povezavi: https://casoris.si/sola-se-predstavi/otroci-prepoznate-lazne-novice-ki-krozijo-po-spletu/

 
 

PODROČNO PRVENSTVO V ATLETIKI

 
30. 5. 2023

V torek, 30. maja, je bilo izvedeno področno prvenstvo v atletiki na atletskem stadionu v Domžalah.

Ne pomnim, odkar poučujem na OŠ Medvode, da bi na področnem prvenstvu dosegli tako izjemen ekipni rezultat. Od 34 učencev, ki so na tekmovanju zastopali našo šolo, smo osvojili 10 posamičnih medalj in to na tekmovanju, kjer je konkurenca izjemna.

Vsem, ki so stopili na oder za zmagovalce, ter tudi vsem nastopajočim pohvala in iskrene čestitke. Neprecenljivo in kadarkoli v prihodnosti, težko ponovljivo, hkrati pa dokaz, da so predvsem: trud, delo in predanost tiste vrednote, ki nosijo ključno vlogo, preko katerih je ob danem talentu, možno priti do želenega uspeha. 

Športni pedagog:

Rok Viriant-Stojanović

 
 
  
 
 

EKSKURZIJA V MOZIRSKI GAJ IN LOGARSKO DOLINO, 29. 5. 2023, UČENCI 4. IN 5. RAZREDA

 
30. 5. 2023

O prečudovitih vtisih z ekskurzije bomo še dolgo govorili. Sončen dan, cvetje, naravna dediščina v parku, pa srečno naključje, da smo lahko opazovali in se dotikali prave žive kače velikanke-anakonde, osvežitev pri slapu Rinka … Res lep dan nam je zagrenila morda le predooooolga vožnja domov (zaradi gostega prometa). Pa smo malo zapeli in že smo ugledali svoje starše na parkirišču.

Besedilo in fotografije: Brigita Svoljšak

 
 
 

ISKANJE ZMAJEVEGA ZAKLADA NA LJUBLJANSKEM GRADU

 
30. 5. 2023

Učenci 2. razreda so se v ponedeljek, 29. 5. 2023 odpravili na Ljubljanski grad, kjer so iskali pravi zmajev zaklad. Pot do zaklada je bila zelo zanimiva. Naučili so se zmajščine, preživeli nekaj minut v grajski ječi in se povzpeli na grajski stolp, kjer so se naužili prelepega razgleda. Na koncu poti so le našli ključ od zaklada, v katerem je zmaj Franci za učence pustil vrečke iz blaga, na katerem je bila naslikana podgana Friderik. Prelep dan smo zaključili s kepico sladoleda.

Zapisala in fotografirala Urša Kržišnik

 
 
 
 
 

TURISTIČNI KROŽEK IN NAGRADNI ZLET

 
30. 5. 2023

V petek, 26. 5. 2023, so se učenci, ki so vse leto aktivno sodelovali pri turističnem krožku, odpravili na nagradni izlet po občini Medvode.

V Smledniku nam je gospa Albinca Bizjak razkazala zeliščni vrt, na katerem gojijo preko 100 vrst rastlin, med njimi tudi stare vrste žit.

V Hrašah smo obiskali kmetijo Janhar. Gospa Neža nam je prijazno razkazala družinsko kmetijo, kjer se ukvarjajo predvsem z rejo konj naše avtohtone pasme, lipicancev. Na kmetiji imajo trenutno okoli 40 konj. Za konje zelo lepo skrbijo.

V Zavrhu pod Šmarno goro smo obiskali rojstno hišo Jakoba Aljaža. Prisluhnili smo njegovi življenjski zgodbi. Posebno veliko vlogo je imel pri razvoju slovenskega planinstva. Za pet goldinarjev je odkupil Kredarico in vrh Triglava ter tam dal zgraditi skromno zavetišče, Aljažev stolp.

Da bi si lažje predstavljali, koliko je Jakob Aljaž plačal za zemljišče, si lahko pomagamo s spodnjo primerjavo:

"1 goldinar je enako 20 grošev ali 60 krajcarjev (stari način) ali 100 krajcarjev (novi način).
Steklenica kisle vode velja 24 kr, ca. 4 steklenice so stale 1 goldinar (novi način).
Dninar dela 1 dan in zasluži vsak dan 90 kr; kar je skoraj 1 goldinar.
Tesar je zasluži na dan 85 kr, torej na mesec kakih 23 goldinarjev, kar je manj, kot je stal plašč.
1 bokal vina 36 krajcarjev, 1 hleb kruha 12 krajcarjev." (
Slavica Tovšak)

V vasi Topol (Katarina na Medvodami) so nas pogostili v gostilni Dobnikar. Postregli so nam s starimi domačimi jedmi: obaro, ajdovimi žganci z ocvirki ter pehtranovo potico. Vse je bilo zelo okusno. Pomemben del našega druženja pa je bila podelitev priznanj mladim prostovoljcem. Veliko zahvalo smo izrekli tudi gospe Vanji Ločniškar iz Turistične zveze Medvode, ki nam je stala ob strani skozi vse šolsko leto ter nas spodbujala k prostovoljstvu in spoznavanju domačega kraja.

Zadnji postanek smo imeli v vasi Žlebe. Ogledali smo si galerijo pod kozolcem, kjer je postavljena nova razstava: Jeterbenški gradovi.

Na izletu so učenci prevzeli vlogo turističnega vodiča in obogatili naše znanje o domači občini.

Domov smo se vrnili v večernih urah. Bilo je lepo in poučno.

Napisali: Urša Kržišnik in Katarina Czerny

 
 
 
 
 

Odprtje razstave OŠ Medvode » LEPOTE IN MODROSTI NAŠEGA JEZIKA »

 
26. 5. 2023

V letošnjem šolskem letu, 2022-23, smo v okviru projekta »Bralna pismenost«, pri predmetih likovnega ustvarjanja razmišljali o lepotah in modrosti našega jezika. Tako je nastal zanimiv preplet različnih izdelkov, ki smo jih kot v rdečo nit povezali na tej razstavi, ki je idejno ena naših bolj zanimivih do sedaj. Pri delu smo črpali navdih iz različnih virov.

Najmlajši učenci razredne stopnje, so pri LIKOVNIH DELAVNICAH, pod mentorstvom učiteljic Katarine Czerny in Maje Knific Bukovšak, izdelovali ilustracije na temo starih slovenskih bajk in povesti. Ogledali so si krasno zbirko naših ilustratorjev in upodobili prizore iz bajk in povesti, kot so: Janček Ježek, Jež se ženi, Nožek in druge.

Učenci neobveznega izbirnega predmeta UMETNOST so spoznali vpliv tujih besed ful, špon, cool, omg,… šporgert, šefla,…  vse te besede ki vplivajo na sedanji slovenski jezik. Ugotovili smo, da je jezik kot organizem, ki se je skozi stoletja spreminjal in to se dogaja tudi še danes. Določene tuje besede, ki vplivajo na jezik, ga lahko močno popačijo in žal tudi osiromašijo. Poiskali smo stara poimenovanja besed, ki so jih uporabljali naši predniki in jim dodali današnji izraz. Ugotovili smo, da mnogih starih besed sploh ne poznamo več, le par učencev je slišalo redke izraze še od svojih starih staršev. Vsak učenec si je izbral po eno besedo z razlago, narisal in okrasil črke, jih izrezal ter jih oblikovali v močne stoječe kiparske tvorbe.

Učenci 7. razreda, so pod mentorstvom učiteljice Mojce Pintar pri obveznem izbirnem predmetu LIKOVNO SNOVANJE 1, izdelovali grafite, ki sodijo v ulično umetnost. Izbrali smo si besedo  OSTI JAREJ. Tako so učenci  spoznali star slovenski pozdrav, ki je bil zapisan na vrču, najden v Rakovem Škocjanu. Od njega nam je v današnjem jeziku ostala le še kratica OJ, ki je najkrajši pozdrav. Celotna beseda osti jarej pa pomeni OSTANI MLAD, oziroma, OSTANI ZDRAV.

Učenci 8. razreda, so pri obveznem izbirnem predmetu LIKOVNO SNOVANJE 2, oblikovali tridimenzionalen koledar, kjer se pojavijo rimska imena in danes redko uporabljena stara slovenska imena, z razlago. Ukvarjali so se s celostno podobo izbranega meseca v koledarskem letu in tako spoznali poklic grafičnega oblikovalca.

Učenci 9. razreda, so pri obveznem izbirnem predmetu LIKOVNO SNOVANJE 3, spoznali vpliv lepe besede in njene energije na fizično spremembo vodne celice. Vir za navdih pri delu smo črpali iz knjiga Masaru Emoto: »Sporočilo vode«. Avtor knjige in znanstvenik Masaru Emoto je raziskoval vpliv besede, informacij, zvoka, glasbe, …na najmanjše elemente vodne celice, ki se imenujejo klastri. Vodo je zamrzoval na -5 stopinj celzija in opazoval strukture klastrov, ki so v resnici kot podobe kristalov.

Zapisala učiteljica likovne umetnosti, Mojca Pintar

 
 
 
    
 
 

ŠOLSKI VRTIČEK

 
26. 5. 2023

V 4. b razredu smo pojedli prve letošnje pridelke s šolskega vrtička. 

Redkvica prispeva k obrambi pred različnimi toksini in spodbuja izločanje žolča. Še posebej so se izkazale kot pomoč pri zdravljenju raka na debelem črevesu, ledvicah, želodcu in ustni votlini.

Čeprav imajo malce pekoč okus, se bomo posladkali z njimi.

Pojedli pa smo tudi že solato, saj je bila odlična priloga hamburgerju. 

4. b razred

 
    
 
 

FRANKOFONSKI FESTIVAL 2023

 
25. 5. 2023

V četrtek, 25. maja smo se z učenci udeležili tradicionalnega, že 20. Frankofonskega festivala v Kranju. Srečali smo se z učenci iz cele Slovenije, ki se učijo francoščino. Na odru letnega gledališča Khiselstein so se v treh urah izmenjale pevske in plesne točke  ter nekaj recitalov. Najedli smo se palačink, "macarons" (posebnih francoskih piškotov) in si v sprehodu ogledali center Kranja. 

Učenci in učiteljici Veronika Jenko in Andreja Čeru
 
 
    
 
 

OŠ MEDVODE NA TRŽNICI ZNANJ 2023

 
24. 5. 2023

Učenci OŠ Medvode so se v sredo, 24. maja udeležili prireditve Tržnica znanja, ki je potekala pod okriljem Tedna vseživljenjskega učenja. Učenci so na stojnicah pokrite tržnice Medvode prikazali praktično uporabna znanja prve pomoči,  z obiskovalci so izvedli turnir v šahu in igrali stare igre (mlin in tri v vrsto), mimoidoče so povabili k sajenju semen, prav tako pa so obiskovalcem predstavili projekt Medvoške kuhalnice. 

Tako učenci kot mimoidoči obiskovalci smo se veliko naučili in marsikaj novega izvedeli ter skupaj preživeli tri zanimive urice.

Učenci in učitelji Vlasta Sevčnikar, Ajda Stupar, Andrej Flajnik in Andreja Čeru
 
 
 
   
 
 

NAZIV JUNAKI NAŠEGA ČASA

 
25. 5. 2023

Na OŠ Medvode vsa leta namenjamo veliko časa prostovoljstvu v obliki sodelovanja v različnih dobrodelnih akcijah (Drobtinica, Pokloni zvezek, Za otroški nasmeh, Voščilnice lepih misli idr.), izvajamo različne zbiralne akcije, skrbimo za medgeneracijsko sodelovanje z obiski Doma starostnikov v Zbiljah ter še veliko drugega.

V letošnjem šolskem letu smo se odločili, da se prijavimo za pridobitev naziva Junaki našega časa, ki ga podeljuje Slovenska filantropija.

Prijavili smo aktivnosti, ki smo jih izvajali pri turističnem krožku pod vodstvom Vanje Ločniškar, predsednice turistične zveze Medvode in mentoric Urše Kržišnik in Katarine Czerny. 

S ponosom oznanjamo, da je tudi OŠ Medvode pridobila naziv Junaki našega časa.

Naziv nas bo spodbujal, da bomo še naprej posvečali svoj prosti čas prostovoljstvu in s tem osrečevali sebe in druge.

Vodstvo šole

 
   
 
 

OTVORITEV LIKOVNE RAZSTAVE

 
24. 5. 2023

RAZSTAVA učencev OŠ MEDVODE

»Lepote in modrosti našega jezika«

Uradna otvoritev razstave bo v četrtek, 25. 5. 2023, ob 17.00, v Knjižnici Medvode.

Razstava je na ogled od 19. 5. do 8. 6. 2023.

Vljudno vabljeni!

 
 

SPREJEM PRI MINISTRICI ZA DIGITALNO PREOBRAZBO

 
23. 5. 2023

Ela Prohart je bila 23. maja na sprejemu zmagovalcev natečaja »Neresnične informacije na spletu« pri ministrici dr. Emiliji Stojmenovi Duh na Ministrstvu za digitalno preobrazbo. Njen video je bil namreč eden od treh, ki so ga izbrali kot najboljšega med sodelujočimi.
Video si lahko ogledate na spodnji povezavi:
https://youtu.be/K-17dbp3Qw8

Bravo Ela!  💪🏽
Mentorica: Tanja Trček
 
 
 

GLASBENA ŠOLA FRANCA ŠTURMA SE PREDSTAVI

 
21. 5. 2023

V ponedeljek, 15. maja 2023, so nas obiskali glasbeniki Glasbene šole Franca Šturma in za učence od 2. do 4. razreda pripravili predstavitveni nastop. Priložnost smo imeli slišati najrazličnejša glasbila - kljunasto in prečno flavto, klavir, violino, kitaro, klarinet, harmoniko, trobento, rog in evfonij. S svojimi nastopi se je predstavilo tudi kar nekaj učencev naše šole in verjamemo, da se jim prihodnje leto pridruži še kdo.

Zapisala in fotografirala Tamara Mlinarič

 
 
    
 
 

RAZSTAVA – »SEME iz malega zraste veliko«

 
16. 5. 2023

Od petka, 12. 5. 2023, je na naši šoli na ogled razstava učencev 8. razredov, ki so sodelovali na MEDNARODNEM OTROŠKEM LIKOVNEM NATEČAJU, NA TEMO »SEME – IZ MALEGA ZRASTE VELIKO«.

Na skupinski razstavi si lahko ogledate gostujoče likovne izdelke učencev iz OŠ Livada in likovne izdelke naših učencev iz OŠ Medvode.

Učenci so razmišljali na temo SEME -

Kaj je seme? Zakaj so pomembna semena? Kaj je varstvo narave? Kaj je varstvo okolja – kakšna dejavnost je to? Katere organizacije ozaveščajo ljudi? Kateri so svetovni okoljevarstveni problemi? Kaj pomeni biotska raznovrstnost? Ali so gensko spremenjeni organizmi dobri za okolje? Katere rastline in živali so invazivne? Kaj je samooskrba? Katere samooskrbe poznamo in kako to delovanje vpliva na okolje? Kaj je funkcija gozdov? Zakaj skrbeti za kakovostno zemljo? Zakaj naj bi bila pot sveže pridelane hrane od pridelovalcev do naše mize čim krajša? Kaj je semenska banka? Koliko semenskih bank je na svetu? Zakaj so potrebne? Ali imamo v Sloveniji semenske banke? Katere ogrožene rastlinske vrste poznamo? Kaj so endemiti? Katere divje rastline poznamo? Katere divje rastline lahko uživamo? Katera gibanja za ohranitev in varovanje okolja poznamo v Sloveniji? Kaj so semenske kroglice? Zakaj so potrebne?...

Poleg teh vsebin so učenci razmišljali še širše in se spraševali KAJ LAHKO ŠE ZRASTE IZ NEKEGA JEDRA, TOREJ IZ MALEGA V VELIKO…..Motive so torej iskali v vsakdanjem življenju, v družini,…..

V mesecu aprilu je bila ta razstava na ogled v osnovni šoli Livada.

Otvoritev je potekala 18. 4. 2023 in ob tem dogodku so nas lepo pogostili in nas popeljali na ogled njihove šole. Pridružili smo se tudi pouku likovne umetnosti, kjer smo pri učiteljici Nataliji Martinjak, izdelovali glinene lončke.

 Zdaj pa vas vabimo, da si to razstavo ogledate še v naših prostorih OŠ Medvode. Na ogled bo do konca šolskega leta.

Zapisala in fotografirala: učiteljica Mojca Pintar

 
 
 
     
 
 

TABOR ZA UČENCE 7. RAZREDA

 
Petek, 19. 5. 2023

Zjutraj smo že pred zajtrkom spakirali kovčke, pospravili sobe in nestrpno čakali kdo bo zmagovalec tedna. Dekleta iz 7. a so osvojila 1. mesto, na zadnjem mestu pa so pristali fantje iz 7. b, ki so morali za kazen pospraviti okolico doma. Po zajtrku smo kovčke pospravili v avtobus in se odpravili v Kobarid, kjer smo si ogledali Kobariško blato, ribogojnico, pisarne Triglavskega narodnega parka in Kostnico. Prijazne kuharice so za nas poskrbele tudi zadnji dan in nam za na pot pripravile "lunch pakete". Ob 13.00 smo se rahlo utrujeni, pa vendar polni spominov, odpravili proti Medvodam.


Četrtek, 18. 5. 2023

Dopoldne je ponovno sledila delitev v tri skupine. Ker sta dve skupini končali dejavnost prej, sta se preizkusili v opazovanju z vsemi čutili. Preučevali smo liste, cvetove in seveda poskusili s povečevalnim steklom malo zakuriti. Popoldne je sledil naporen izlet v dolino. Odpravili smo se v Italijo, kjer smo si ogledali prenovljeno beneško vas Topolovo. Zvečer nas je čakal zaključni večer z zabavnimi igrami, pred tem pa smo še, kot včasih, preko Zooma poklicali učitelja matematike, ki ga učenci že malo pogrešajo.


Sreda, 17. 5. 2023

Danes nam je bilo vreme končno malo naklonjeno. Sonca sicer nismo videli, vendar smo bili zadovoljni, da ni bilo dežja. V dopoldanskem času smo se ponovno razdelili v tri skupine in se preizkusili v lokostrelstvu, raziskali jamo in se vozili z e-kolesi. Pri kosilu smo za sladico dobili naše kobariške štruklje in bili so odlični. Popoldne smo lahko šli na pohod po Kolovratu, kjer smo svoje znanje 1. svetovne vojne prestavili v pravo okolje. Muzej na prostem nam je ponudil izkušnjo hoje in bivanja po rovih. Ves čas nas je spremljala naša nova prijateljica psička Nika. Zvečer smo se naučili kako se orientirati na nočnem nebu. Seveda pa nismo izpustili prvega polčasa nogometa. 


Torek, 16. 5. 2023

Zbudili smo se v deževen dan, zaradi katerega smo morali prilagoditi naše načrte. V dopoldanskem času smo postali kuharji in poznavalci slovenske hrane. Izdelali smo kobariške štruklje in komaj čakamo, da jih lahko pojemo. Ker je dež za nekaj minut prenehal, smo si lahko privoščili 20 minutni sprehod. Ogledali smo si film o naši vrhunski športnici Janji Garnbret in njenih sanjah o zlati olimpijski medalji. Film nas je navdušil in nam dal misliti. Po krajšem počitku je sledil pogovor o zeliščnih rastlinah in izdelava odličnih ingverjevih bonbonov (seveda je bila najboljši del karamela). Že včeraj smo spoznali Krivopete in danes smo si izdelali svoj talisman, ki nam bo prinašal srečo (predvsem ob koncu šolskega leta). Gospod Matjaž nam je predstavil zanimive besede v nadiškem narečju in nam zaigral na kitaro. Ob tem pa seveda nismo bili tiho in smo mu pridno pomagali s petjem. Naučil nas je tudi himno CŠOD Kavka.  Zvečer smo si ponovno lahko privoščili kratek sprehod pred predavanjem o Soški fronti. 

Povedati moramo še, da so kuharice zakon in da je hrana odlična.

Kljub slabemu vremenu smo imeli zelo pester dan. Seveda pa upamo, da nam bo jutri vreme bolj naklonjeno in bomo večino časa lahko preživeli zunaj. 


Ponedeljek, 15. 5. 2023

Po odhodu iz šole smo hitro ugotovili, da je pot do cilja zelo ovinkasta. V CŠOD Kavka smo prišli ravno pravi čas, da smo si pred kosilom še uredili sobe, izvedeli kakšen red velja in kaj bomo počeli ta teden. Že pri kosilu je bilo jasno, da lačni ne bomo. Za popoldanske aktivnosti smo se razdelili v tri skupine: prva skupina je raziskovala Kavkno jamo, druga se je preizkusila v lokostrelstvo in tretja je odšla na izlet s kolesi v dolino. Še dobro, da so kolesa električna in da smo prišli nazaj do večerje. Zvečer je sledil še kratek sprehod po Kolovratu, ki je postregel s čudoviti razgledi ob sončnem zahodu.

Eva Miklič, vodja tabora
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

PAPIRNA AKCIJA NA OŠ MEDVODE

 
10. 5. 2023

Papirna akcija je več kot uspela. Najlepša hvala vsem za ves papir, ki ste ga prinesli in se zopet vidimo na jesenski akciji.

V priponki se nahajajo rezultati obeh papirnih akcij (jesenske in spomladanske).

Tim papirne akcije

URADNI REZULTATI OBEH PAPIRNIH AKCIJ.pdf
 
 
 
 

DOBRODELNA AKCIJA "POKLONI ZVEZEK"

 
8. 5. 2023

Spoštovani starši in učenci!

Vabimo vas k sodelovanju v akciji Pokloni zvezek. Slovenska Karitas želi zbrati čim več novih, velikih in praviloma črtanih zvezkov za 12.000 socialno ogroženih osnovnošolcev. Učenci bodo prejeli tudi razglednico, na katero lahko narišejo ali zapišejo pozdrav za sovrstnika, ki bo zvezek prejel. Poklonjeni zvezek ali zvezke naj učenci prinesejo v šolo najkasneje do 9. junija 2023.

Hvala za vašo solidarnost.

 
     
 
 

PRVA SAMOSTOJNA LIKOVNA RAZSTAVA TEJE ERZIN Z NASLOVOM »ŽIVALSKA PRAVLJICA«

 
19. 4. 2023

V prostorih OŠ Medvode, na zgornjem hodniku, je postavljena na ogled prva samostojna razstava naše učenke Teje Erzin iz 7. a razreda. Naslov njenega cikla risb je Živalska pravljica. Razstavo si lahko ogledate od 13. aprila pa vse do konca šolskega leta 2022/23.

Teja Erzin ustvarja že od vrtca. Takrat je risala predvsem konje, ki smo jih vsi njeni vrstniki občudovali. Risbe zna narisati po spominu ali pa jih  spretno riše po opazovanju in poišče slike na spletu. V risanju je zelo napredovala in iz leta v leto riše vedno bolj realistično.

Tokrat se nam prvič predstavlja na šolski razstavi z naslovom Živalska pravljica, kjer je razstavljenih 9 njenih najboljših risb, ki jih je pričela risati po novem letu. Teja je povedala, da se je za risanje odločila iz dolgčasa. Za eno risbo je potrebovala 2 uri, risala je na naraven rjav papir z barvicami in tankim črnim flomastrom.

Upodobila je njorko, veverico, metulja, volka, psa, kameleona, žabo, srno in tigra.

Teji čestitamo za njeno prvo izjemno kvalitetno likovno razstavo in se veselimo njenega nadaljnjega ustvarjanja.

Zapisali: Ema Bonča in Julija Čepon

 
   
 
 

PROJEKT URBANO VRTNARJENJE

 
29. 3. 2023

Na OŠ Medvode izvajamo skupaj z Občino Medvode projekt Urbano vrtnarjenje II. Ta projekt neposredno nagovarja vizijo LAS Za mesto in vas, ki želi vzpostaviti varno, zdravo in privlačno bivalno okolje za prebivalce območja LAS (med drugim tudi za občane Občine Medvode).

V okviru projekta smo za šestošolce pripravili in izpeljali dve delavnici: eno teoretično in eno praktično. Pri tem nam je pomagala gospa Moniko Mohar iz Vrtnarstva Hortika s svojimi bogatimi izkušnjami in znanjem.

Dvourno delavnico smo izvedli v petek, 10. 3. 2023, in teoretično obdelali temo Vrt spomladi (priprava tal, kolobarjenje, zdrava semena in dobri sosedi).

V petek, 24. 3. 2023, smo na zelenici za šolo - na šolskem vrtičku - praktično prikazali pripravo cvetlične in zelenjavne gredice, pripravo komposta, v šolskem sadovnjaku pa obrezovanje sadnega drevja.

V okviru projekta smo kupili tudi vrtno lopo, ki jo moramo še sestaviti. Postavili jo bomo poleg čebelnjaka in šolskega sadovnjaka. Betonska podlaga je že narejena, sedaj pa je na vrsti sestavljanje lope in nakup vrtnarskega orodja.

Namen projekta Urbano vrtnarjenje je med drugim tudi vključiti mlade v aktivno pridelavo hrane in spodbujanje preživljanja prostega časa na prostem.

Besedilo in fotografije: Damjana Šubic

PROJEKT URBANO VRTNARJENJE.pdf
 
 
 
 

SODELOVANJE OŠ MEDVODE – BIC NAKLO (IZMENJAVA RAZSTAV)

 
20. 3. 2023

V šolskem letu 2022/23 sodeluje naša šola s srednjo tehniško šolo BIC Naklo z Izmenjavo likovnih razstav.

Mentorji šol smo se dogovorili, da s pomočjo izmenjave razstav približamo delo učencev in dijakov drug drugemu.

Na naši šoli je postavljena razstava dijakov srednje šole BIC Naklo, z naslovom »Your Apls«.  Njihove izjemne likovne izdelke, ki so jih izdelali v mešani tehniki reliefa in slikarstva, si lahko ogledate na zgornjem hodniku OŠ Medvode od 14. 3. do 9. 6. 2023.

Vljudno vabljeni k ogledu.

Vse o njihovem projektu in razstavi pa lahko najdete na tej povezavi.

https://www.youtube.com/watch?v=oIOubdvs5wg&t=325s

Zapisala in fotografirala: Mojca Pintar

 
 
 
 

TEMNA STRAN PAMETNIH TELEFONOV

 
15. 3. 2023

Spoštovani starši!


Pametni telefoni so vse bolj del našega življenja. Marsikdaj nam precej olajšajo naše delo, vsebujejo pa tudi precej pasti (modra svetloba, močni dražljaji, nevarnost, da postanemo odvisni).

Možgani naših otrok, ki se šele razvijajo,  so na te dejavnike še bolj občutljivi.


Na šoli opažamo, da učenci velikokrat težko začnejo s šolskim delom. Pogosto so nemirni in razdražljivi, koncentracija za delo se zmanjšuje.  Ker so nekateri navajeni na močne dražljaje (utripajoča svetloba, piski, barve in melodije), možgani samo čakajo nanje. Učinki pametnih telefonov na naše možgane so podobnim tistim, ki jih povzročajo droge.


Naši učitelji zaznavajo, da so učenci najbolj nemirni in težko vzdržujejo koncentracijo ob ponedeljkih. Nekateri učenci povedo, da veliko prostega časa preživijo za ekrani.

Ker si vsi želimo, da bodo vaši otroci v šoli in življenju uspešni in zadovoljni, vam toplo priporočam ogled dokumentarnega filma, ki je bil predvajan na RTV SLO 2. V njem boste tudi izvedeli, česa proizvajalci programov in aplikacij ne dovolijo sebi, svojim otrokom in zakaj.


Povezava pa tule: https://365.rtvslo.si/arhiv/tuji-dokumentarni-filmi-in-oddaje/174939096

Ogled je možen še do 30. 3. 2023.


Vljudno vabljeni k ogledu dokumentarnega filma.

 

Nada Zupančič, spec. ZDT
Šolska svetovalna služba OŠ Medvode

Pametni telefoni_ogled dokumentarnega filma.pdf
 
     
 
 

MERJENJE HRUPA

 
31. 1. 2023

Ker imamo na šoli kar velike izzive glede glasnosti učencev, smo  se odločili, da izvedemo  izobraževalno aktivnost na temo HRUPA.

Učenci razredne stopnje so sodelovali na delavnici Merjenje hrupa, ki ga je  izvedlo podjetje Lotrič d.o.o. Podjetje se ukvarja z meroslovjem in izvaja izobraževalne delavnice za vrtce in šole.

Učenci so se seznanili z osnovami meritev, zakaj so meritve pomembne in kakšne naprave za to uporabljamo. V nadaljevanju so se osredotočili na ZVOK. Spoznali so osnove zvoka, jakosti zvoka in poškodbe, ki lahko nastanejo pri prekomerni jakosti zvoka.

Učenci so lahko tudi sami s pomočjo merilne naprave spoznali, koliko so glasni in kdaj zvok preide v hrup.

Da bo izobraževanje doseglo trajnostni namen, bodo učenci z merilno napravo lahko zvok merili tudi v razredih, v naslednjih 14 dneh in tako ugotovili, kakšno je dejansko stanje glasnosti v času pouka, odmorov in v času kosila.

Za sodelovanje in pomoč se zahvaljujemo podjetju https://www.lotric.si/.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

Tim Zdrava šola

 
 
 
 

VARNA NOŠNJA ŠOLSKE TORBE

 

12. 1. 2023

Dragi starši!

Ali ste opazili kako težko torbo nosi vsak dan vaš otrok? Številne raziskave govorijo o tem, da vsakodnevno pretežka torba vpliva na otrokovo zdravje, kar pa lahko postane nacionalni zdravstveni problem. In ne samo v Sloveniji.

V sredo, 11. januarja 2023, sta v 3. razred prišla študenta delovne terapije, ki sta izvedla preventivno delavnico na temo varne nošnje šolske torbe .

Cilj delavnice je bil ozavestiti otroke, kako je najbolje zložiti šolske potrebščine v nahrbtnik, kako ga nositi in koliko lahko tehta nahrbtnik, da le ta ne vpliva negativno na otrokovo zdravje (bolečine, mravljinčenje, napetost mišic, ipd.).

Skupaj poskrbimo za zdrave naših otrok. Naučimo jih kaj sodi v šolsko torbo in kaj ne, kako pravilno dvignemo in nosimo torbo. Začnimo s preventivno vzgojo že v 1. razredu in s tem nadaljujmo tudi v višjih razredih.

Več o tej temi si lahko preberete tudi v objavljenem gradivu.


mag. Damjana Šubic, ravnateljica

Predstavitev - šolska torba (1).pdf
VARNA NOŠNJA ŠOLSKE TORBE-Izroček.pdf
 
  
 
 

KAKO S PAMETNIMI NAPRAVAMI DOMA?

 
9. 1. 2023

Tema o kateri starši veliko sprašujete in katere posledice močno občutimo.. Telefoni, internet. Video posnet v dveh delih s strani Leonide Mrgole (Zavod Vezal - dr. Albert in Leonida Mrgole).

V prvem delu ga. Mrgole govori o načinih uporabe elektronskih naprav, o umirjanju otrok, o izgubi doživljanja sveta okoli sebe. Govori o tem, kaj odvzamemo otroku, če mu prezgodaj, z nepravim razlogom dajemo v uporabo elektronske naprave. Premalo se zavedamo, kako zelo je pomemben razvoj radovednosti, opazovanja in doživljanja sveta okoli njega. 

V drugem delu predavateljica govori o elektronskih napravah, o postavljanju meja glede njih, zavedanje, da otrok v rokah drži malo zasvojljivo pošast. To so stvari, ki nam odraslim delajo veliko preglavic. Predvsem zato, ker otroci najdejo vsako najmanjšo priložnost, vsako našo šibkost, da mi popuščamo. Elektronske naprave so predmet večnega pregovarjanja, kazen in nagrada, črno bel svet življenj naših najstnikov. Kaj pa je zares tisto, čemur se moramo izogniti? 

Vabljeni k ogledu obeh video posnetkov. 

Šolska svetovalna služba

Prvi video:

Kako preprečiti tehnološko odvisnost pri otrocih?

Drugi video:

Internet, telefoni, računalniki in odvisnost pri mladostnikih. Kaj starši lahko storimo?

 
 

ZAHVALA RDEČEGA KRIŽA OZ LJUBLJANA

 
5. 1. 2023

Dragi učenci, spoštovani sodelavci in sodelavke!

S strani Območnega združenja RK Ljubljana je OŠ Medvode v mesecu decembru prejela dve zahvali za sodelovanje v dobrodelnih akcijah. Meseca novembra so učenci RS od 1. do 5. razreda ob pomoči razredničark – mentoric izdelali 202 voščilnici lepih in pozitivnih misli, namenjenih krvodajalkam in krvodajalcem. Zelo uspešni smo bili tudi v decembrski dobrodelni akciji »Za otroški nasmeh.«

V zahvalo za sodelovanje pri omenjenih akcijah sva na povabilo RK konec meseca decembra, 22. 12. 2022, s svetovalno delavko ga. Tatjano Šušteršič peljali učence na lutkovno predstavo in obdaritev z dedkom Mrazom v Dijaški dom Bežigrad. Dijaki so učence zelo lepo sprejeli,  jih pogostili in razveselili z odlično pripravljeno predstavo.

Vsem sodelujočim se najlepše zahvaljujem. Iskrena hvala tudi v imenu krvodajalk in krvodajalcev, ki bodo voščilnice prejeli.

Besedilo in fotografije: Simona Omerzu

 
 
    
 
 

ODTUJEVANJE DEŽNIKOV

 
8. 12. 2022

Spoštovani starši,

v zadnjem obdobju smo na šoli zaznali povečano rast odtujevanja dežnikov v prostorih šole. 

Prosimo, da se z otroki pogovorite o tem, da vsak uporablja le svoj dežnik. V primeru, da pride otrok v šolo brez dežnika, ne sme vzeti tujega. 

Na šoli smo razmišljali, kako bi nastali problem z odtujevanjem dežnikov rešili, zato smo postavili pri glavnem vhodu več košev za odlaganje dežnikov. Vsak koš smo označili, da bodo učenci odlagali svoje dežnike po razredih. Priporočamo tudi, da otroci svoje dežnike označijo s podpisi. Predvsem pa svetujemo, da se doma pogovorite in opozorite otroke, da vsak nosi s seboj svoj dežnik in spoštuje tujo lastnino.

Hvala za sodelovanje pri vzgojnem delovanju na šoli.  

Ravnateljica mag. Damjana Šubic

 
 

MEDVOŠKA KNJIŽNA TRANSVERZALA 2022/2023

 
7. 10. 2022

Spoštovani starši, učenci!

V sodelovanju s Knjižnico Medvode smo zakorakali v 5. sezono Medvodške knjižne transverzale. Z opravljanjem nalog pišemo/rišemo, obiskujemo in beremo zbirate žige  v za to namenjen kartonček, katerega dobite v šolski knjižnici ali Knjižnici Medvode.

Vsak osnovnošolski otrok izpolni svoj kartonček, poleg šolarja pa mora sodelovati vsaj še eden od staršev oz. drug odrasel član družine (skrbnik, babica, dedek, …). Izpolnjen kartonček oddate v šolski knjižnici ali Knjižnici Medvode najkasneje do 10. 5. 2023. Vsi sodelujoči bodo prejeli priznanje in sodelovali pri žrebanju.

Veselimo se vašega sodelovanja pri projektu.

Andreja Magdalenc Jevnikar

 
 

OBVESTILO O ZAPORNICI in PORASTU UNIČEVANJA OKOLICE ŠPORTNEGA IGRIŠČA

 
31. 8. 2022

Spoštovani starši, 

obveščamo vas, da je pred dovozom k OŠ Medvode zaradi varnosti učencev na novo postavljena zapornica, ki bo spuščena v času pouka oziroma bivanja učencev v šoli (med 7.00 in 15.30). V popoldanskem času, med vikendi in prazniki bo zapornica dvignjena.

Na športnem igrišču smo opazili povečano uničevanje ograje okrog igrišča, oglasnih tabel in  porast pisanja po določenih površinah. Še vedno opažamo, da se nekateri posamezniki vozijo (s kolesi, skiroji, tudi motorji) po atletski stezi in s tem uničujejo podlago iz tartana. Steza za skok v daljino vedno bolj postaja "igrišče za malčke oziroma neke vrste peskovnik", kar pa ni bil prvotni namen.

Vse občane, odrasle in otroke, prosimo, da sproti opozarjate vsakogar, ki ne upošteva naše skupne lastnine - športne površine namreč uporabljamo vsi. Želimo, da bi naše športno igrišče ostalo še dolgo dobro vzdrževano in funkcionalno, za to pa se moramo vsi potruditi.

Hvala za razumevanje in sodelovanje pri ohranjanju uporabnosti športnega igrišča.

Damjana Šubic, ravnateljica
Vabilo na informativni dan.pdf
SGLZŠ Postojna.pdf
Oglas za tisk.pdf
 
   
 
 

Delavnice za osnovnošolce na temo Varnost na spletu

 
 

VZGOJA ZA INTERNET: PRIROČNIK ZA STARŠE

 
15. 2. 2022

Safe.si je pripravil nov priročnik za starše z nasveti in priporočili za varno in odgovorno rabo interneta. Tako kot otroka naučimo varno hoditi po cesti, ga moramo naučiti tudi varne uporabe interneta. To učenje pa se začne tisti trenutek, ko mu prvič izročimo v roke napravo, ki omogoča dostop do interneta, in traja, dokler ni otrok toliko vešč varne uporabe, da zna sam prepoznati tveganja in se pred njimi tudi zaščititi. Do priročnika v elektronski obliki lahko dostopate prek povezave:https://safe.si/gradiva/gradiva-za-starse/vzgoja-za-internet-prirocnik-za-starse .

 
 

UPORABA PIROTEHNIČNIH SREDSTEV

 
17. 12. 2021

UPORABA PIROTEHNIČNIH SREDSTEV - OBVESTILO ZA UČENCE IN STARŠE

V okolici šole smo zaznali uporabo pirotehničnih sredstev (petard). Kot veste, so lahko pirotehnična sredstva izjemno nevarna, saj je bilo v preteklih letih v Sloveniji med šolsko mladino kar nekaj zelo resnih poškodb. V mesecu decembru nekateri kupujejo, si izmenjujejo ali celo prodajajo različna pirotehnična sredstva (petarde, rakete,…). Ne želimo si, da bi se to dogajalo na naši šoli ali v njeni neposredni okolici, zato vas prosimo, da skupaj opozorimo učence na nevarnosti, ki se lahko pripetijo ob uporabi pirotehničnih sredstev.

Uporaba pirotehničnih sredstev v šoli, na zunanjih površinah šole ali na šolskih ekskurzijah, velja tudi za najtežjo kršitev Pravil šolskega reda Osnovne šole Medvode. Postopek v primeru najtežjih kršitev pa šola odstopi pristojnim institucijam.

Zakonodaja otrokom in mladostnikom do 16. leta starosti prepoveduje uporabo takšnih sredstev brez nadzora staršev. V času od 26. 12. do 2. 1 je kazniva tudi njihova uporaba, ki pomeni kršenje miru in ogrožanja življenj; takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja.

Kot pomoč pri pogovoru z otroki, predlagamo ogled spletne strani: https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/oosebna-varnost/varna-uporaba-pirotehnike/bodi-zvezda-ne-meci-petard

BODI ZVEZDA - NE MEČI PETARD

mag. Damjana Šubic, ravnateljica

 
     
 
 

SMERNICE O UPORABI ZASLONOV PRI OTROCIH IN MLADOSTNIKIH

 
27. 5. 2021


Primarni pediatri iz Sekcije za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo pod okriljem Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije so skupaj s strokovnjaki z drugih področij pripravili prve nacionalne Smernice o uporabi zaslonov pri otrocih in mladostnikih.
smernice_za_uporabo_zaslonov.pdf
 
     
 
 

IZVAJANJE PROJEKTA MOJ SLOfit

 

Moj SLOfit

Spoštovani starši in skrbniki otrok,

SLOfit je informacijska podpora in nadgradnja uveljavljenega nacionalnega sistema spremljave telesnega in gibalnega razvoja šolarjev – športnovzgojnega kartona (ŠVK), ki ga je razvila Fakulteta za šport.


SLOfit_letak_A4.pdf
soglasje SVK otroci+starši.docx
 
Klikni tukaj za več informacij ...
 
 

ZABOJNIK ZA TEKSTIL IN OBUTEV

 
Spoštovani učenci in starši.

Pri šolski kolesarnici smo namestili zabojnik za zbiranje odvečnega tekstila in obutve. Kaj vanj spada in kaj ne, si lahko preberete v priloženem letaku.
LETAK TEKSTIL.pdf